Asayiş
  • 29.6.2009 16:00

"ARAMA YAPAN POLİS VE JANDARMA DİNLENSİN"

EDA HAN/ANKARA

Ergenekon soruşturması kapsamında Zir Vadisi'nde yapılan kazıda ele geçirilen bomba ve mühimmata ilişkin Yarbay Mustafa Dönmez'in 'askeri eşyayı gizlediği' iddiasıyla askeri mahkemede yargılanmasına devam edildi.

Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına tutuklu sanık Dönmez ile avukatı Mehmet Aytekin katıldı. Duruşmada, Yarbay Alp Kaya, Yarbay Nedim Kılıç ve mühendis Albay İlhami Güler tanık olarak dinlendi. Tanık Kaya, Dönmez'in mühimmat bulunan Sapanca'daki evine ziyaret maksadıyla gittiğini ve mühimmat olduğunu görmediğini söyledi. Tanık Yarbay Nedim Kılıç ise Dönmez'in eşinin dayısını kızı olduğunu olayı ise basından öğrendiğini söyledi.

Dönmez'in Sapanca'daki evine iki sefer gittiğini anlatan Kılıç, ilk kez 3-4 sene önce gittiğini ikinci kez ise arama yapılmadan bir hafta önce orada olduğunu ifade etti. Dönmez'in Ankara'daki evine ise hiç gitmediğini belirten Kılıç, eşinin hemşire olmasından dolayı Dönmez'in eşinin hamileliği sırasında zaman zaman iğne yaptırmak için evlerine geldiğini anlattı. Kılıç, Sapanca'daki eve ilk gittiğinde bodrum kata indiğini ve orada bahçe ve ev gerekçelerinin olduğunu ikinci sefer gittiğinde ise bodrum kata inmediğini ifade etti. Kılıç, her iki gidişinde de mühimmat görmediğini söyledi. Tanık Albay İlhami Güler ise Dönmez'in mühendis binbaşı olan eşinin görev yaptığı yerde çalıştığını söyledi. Güler, Dönmez'in ne Sapanca ne de Ankara'daki evine hiç gitmediğini söyledi.

Sanık Yarbay Mustafa Dönmez ise evlerinin usulsüz arandığını savunarak, arama sırasında bulunan asker görevlilerin tanık olarak dinlenilmesini istedi. Zir Vadisi'nde yapılan aramaların baştan aşağı yanlışlıklara dolu olduğunu savunan Dönmez, mühimmatı polisin oraya koyduğunu ileri sürdü. Polisin Zir Vadisi'ndeki yapılan aramaya ilk gün hazırlıklı geldiğini söyleyen Dönmez, ilk gün tutanağının bilgisayarda hazırlanmasının çelişki olduğunu ifade etti. İlk gün görev yapan 13 terörle mücadele ekibindeki polislerin parmak izinin alınmasını isteyen Dönmez, bulunan mühimmatta kendisinin parmak izinin olmadığını savundu. Mühimmatın bir kuyudan çıktığını hatırlatan Dönmez, kuyuda bulunan bombaların 1 gün sonra alışmayacağını ifade etti. Dönmez, mühimmatı koyduğunu iddia ettiği polislerin mutlaka bir iz bıraktığını bununda parmak izi araştırmasından sonra ortaya çıkacağını söyledi.Dönmez, "Ben çok net söylüyorum bu operasyonu polis yaptı. Krokinin sahte olacağına inanıyorum. Belki MİT'te karışmıştır" diye konuştu.

Hayatı boyunca eline silah almadığını ve silah taşımadığın belirten Dönmez, "Ben yazan-çizen bir insanım. Dava konusu olmayan hobilerim var. Sapanca'daki evime giren domuzu bile korkutmamak için ateş etmiyorum. Benim silahla mühimmatla ne işim olabilir. Şu an tarih yazılıyor. O krokiyi görür görmez benim olmadığını anladım. Burada çok net operasyon var. Bizler bu konuda çok mağduruz" diye konuştu.

Avukat Mehmet Aytekin ise, polisin düzmece delil oluşturma gayretinde olduğunu savundu. Zir Vadisi ve Sapanca'da saat 16.00'da başlayan aramanın ardından saat 22.00'de ele geçirilen mühimmata ilişkin bilgisayarda tutanak düzenlendiğini, daha sonra 450 mühimmatın ise 'unuttuk' denilerek kayda geçirildiğini savundu. Aytekin, bazı görgü tanıklarının Zir Vadisi'ndeki aramadan bir gün önce polis tipli kişilerin bölgeye gidip geldiklerini söylediklerini ancak tanıklık yapmak istemediklerini ifade etti.

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu bulunan sanıklardan örnek veren avukat Aytekin, İbrahim Şahin'in evinde kroki unutacak bir insan olmadığını, Serdar Öztürk'ün bir komploya kurban gitmemek için evindeki bütün CD'lere işaret koyduğunu ve işaret koymadığı içinde kroki bulunan bir CD'nin bulunmuş gibi yapıldığını söyledi. Aytekin, "Müvekkilime yapılan tertip, Ergenekon'da davasında bir kısım kişilere de yapılmıştır" dedi.

Mahkeme verilen aranın ardından Dönmez'e ait olduğu iddia edilen kroki ve el yazısının tespiti için Adli Tıp Kurumu'ndan alınan bir rapor varsa bunun ve krokinin yer aldığı ajandanın Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul CMK 250 ile görevli Cumhuriyet Savcılığı'ndan istenmesine, Ankara'daki lojmanda yapılan aramada bulunan jandarma görevlilerin tanık olarak dinlenmesine ve sanığın tutukluk halinin devamına karar verdi. Mahkeme ayrıca, Zir Vadisi'nde aramaya katılan jandarma personeli ve kazıya katılan Yenikent Belediyesi'nde görevli iş makinesini kullanan operatörün tanık olarak dinlenmesi, Zir Vadisi'nde görevli Terörle Mücadele polislerinin tanık olarak dinlenmesi talepleri ile ilgili olarak daha sonra karar verilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:35

İLGİLİ HABERLER