Gündem
  • 7.6.2024 10:59

Araştırma sonucu!.. Yaygın olarak kullanılan düşük kalorili tatlandırıcı kalp krizi ve felçle neden oluyor

Araştırma bulguları, yaygın olarak kullanılan düşük kalorili tatlandırıcının kalp krizi ve felçle bağlantılı olduğunu ortaya çıkardı

Şekeri azaltılmış birçok gıdada ve sakız ve diş macunu gibi tüketici ürünlerinde kullanılan ksilitol adı verilen düşük kalorili tatlandırıcı, tatlandırıcıyı en yüksek düzeyde tüketen kişilerde kalp krizi, felç ve ölüm riskinin neredeyse iki katıyla bağlantılı olabilir. çalışma bulundu.

Cleveland Clinic Lerner Kardiyovasküler Teşhis ve Önleme Merkezi direktörü, kıdemli çalışma yazarı Dr. Stanley Hazen , "Sağlıklı gönüllülere seviyelerin ne kadar yükseleceğini görmek için ksilitol içeren tipik bir içecek verdik ve seviyeler 1000 kat arttı" dedi.  

Cleveland Clinic'in Mikrobiyom ve İnsan Sağlığı Merkezi'ni de yöneten Hazen, "Şeker yediğinizde glikoz seviyeniz %10 veya %20 artabilir ancak 1000 kat artmaz" dedi.

"İnsanlık, tamamen yapay ve şekerle ikame edilmiş işlenmiş gıdaları tüketmeye başladığımız son birkaç on yıl dışında bu kadar yüksek ksilitol seviyeleri yaşamamıştı" diye ekledi.

Endişe verici kan pıhtıları oluşuyor

2023 yılında aynı araştırmacılar, stevia, monkfruit ve keton şekeri azaltılmış ürünlerde hacim arttırıcı şeker olarak kullanılan eritritol adı verilen başka bir düşük kalorili tatlandırıcı için de benzer sonuçlar buldu.

Her iki makalede sunulan ek laboratuar ve hayvan araştırmaları, eritritol ve ksilitolün kan trombositlerinin daha kolay pıhtılaşmasına neden olabileceğini ortaya çıkardı. Pıhtılar kopabilir ve kalbe giderek kalp krizini veya beyne giderek felci tetikleyebilir.

Ksilitol üzerine yapılan yeni çalışmada , Mount Sinai Fuster Heart'tan kardiyolog Dr. Matthew Tomey ,   "Bir kişi, gerçek hayatta tüketilen bir porsiyona benzer şekilde bir içecekte az miktarda ksilitol tükettikten sonra bile trombosit davranışındaki farklılıklar görüldü" dedi. Araştırmaya dahil olmayan New York City'deki hastane.

Mount Sinai'deki Icahn Tıp Fakültesi'nde tıp alanında yardımcı doçent olan Tomey, "Bu deneyler ilginç ama tek başına trombosit anormalliklerinin ksilitol ile klinik olaylar arasındaki bağlantıyı açıkladığını kanıtlamıyor" dedi.

Amerikan Kalp Derneği'nin yakın zamanda yaptığı bir tahmine göre, Amerikalı yetişkinlerin yaklaşık %61'i 2050 yılına kadar kardiyovasküler hastalığa sahip olacak. Denver'daki Ulusal Yahudi Sağlığı'nda kardiyovasküler önleme ve sağlıklı yaşam direktörü Dr. Andrew Freeman, pıhtılaşma aktivitesinin azaltılmasının kardiyologlar tarafından kullanılan önemli bir tedavi olduğunu, dolayısıyla trombositlerdeki herhangi bir ilave pıhtılaşmanın kötü bir işaret olduğunu söyledi.

yeni araştırmayla ilgisi olmayan Freeman., "Birisi kalp krizi geçirdiğinde, trombosit aktivitesini engellemek için ona aspirin veya klopidogrel veya Plavix gibi ilaçlar veriyoruz. Bu şeker alkolleri trombosit aktivitesini arttırıyor gibi görünüyor ki bu da endişe verici" dedi 

"Bu, suya geçmemiz gerektiğine dair bir başka uyarı, hemen ardından da şekersiz çay veya kahve geliyor" dedi.

Uzmanlar, şekersiz sakızın ksilitol içeren birçok tüketici ürünü ve gıdadan yalnızca biri olduğunu söylüyor. 

Bir endüstri derneği olan Kalori Kontrol Konseyi'nin başkanı Carla Saunders, CNN'e yaptığı açıklamada, çalışma sonuçlarının "küresel sağlık ve düzenleyici kurumlar tarafından ksilitol gibi düşük kalorili tatlandırıcıların güvenliğini ve etkinliğini kanıtlayan on yıllardır süren bilimsel kanıtlara aykırı olduğunu" söyledi. Bu bulgular, sağlıklarını iyileştirmek için alternatif tatlandırıcılara güvenenlere zarar veriyor."

Ksilitol nedir?

Kalorisinin yarısından azıyla şeker kadar tatlı olan ksilitol, şekersiz sakız, nane şekeri, diş macunu, gargara, öksürük şurubu ve çiğnenebilir vitaminlerde sıklıkla kullanılır. Şeker, unlu mamuller, kek karışımları, barbekü sosları, ketçap, fıstık ezmesi, pudingler, gözleme şurubu ve daha fazlasına sıklıkla büyük miktarlarda eklenir

Ksilitol , karnabahar, patlıcan, marul, mantar, ıspanak, erik, ahududu ve çilek gibi gıdalarda doğal olarak bulunan bir karbonhidrat olan bir şeker alkolüdür . Ancak Hazen, bu tür doğal kaynaklarda bulunan ksilitol miktarının çok az olduğunu söyledi.

"Hesaplamayı gerçekten yaparsanız, kelimenin tam anlamıyla bir ton meyvenin, tipik bir etiket miktarı olan dokuz gram ksilitol içerebilen bir diyabetik kurabiyeye eşdeğer olması gerekir" dedi. "Tuz yalama seviyesinde tuz yemek gibi olurdu."

Ancak ticari kullanım için ksilitol mısır koçanı, huş ağacı veya genetiği değiştirilmiş bakterilerden yapılır.

Hazen, "Doğal tatlandırıcı olarak satılıyor ve ksilitol kan şekeri düzeylerini yükseltmediği için düşük karbonhidrat ve keto dostu olarak da pazarlanıyor" dedi.

Pek çok profesyonel derneğin ayrıca obezite, diyabet veya prediyabetli hastalar için glisemik kontrolü iyileştirmek amacıyla şeker yerine ksilitol kullanılmasını önerdiğini de sözlerine ekledi.

"Ancak diyabet riski taşıyan kişiler pıhtılaşma olaylarına karşı en savunmasız olanlar arasında yer alıyor" dedi. "Yanlış insanları hedefliyoruz"

Hazen, ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nin şeker alkollerini GRAS veya "genel olarak güvenli olarak tanınan" olarak tanıması nedeniyle maruziyetin son yirmi yılda arttığını söyledi.

"Ksilitol, şeker kamışından daha ucuz ve bu nedenle gıdalara şeker yerine giderek daha fazla katkı sağlanıyor. Ana yapay tatlandırıcı olarak ksilitol kullanan bazı 12 onsluk içecekler 30 gram veya daha fazlasını içerebilir" dedi. "Ev yemeklerinde şekerin bire bir yerine kullanılmasının söylendiği marketten toplu olarak bile satın alabilirsiniz."

Araştırmalar, bazı yapay tatlandırıcıların metabolik sistemde bir tepki yaratarak vücudun daha fazla kalori beklemesini tetiklediğini ve dolayısıyla kilo vermeyi zorlaştırdığını gösterdi.

Birçok alkol şekerinden sadece ikisi

Perşembe günü Avrupa Kalp Dergisi'nde yayınlanan çalışma , bir kişinin kanında önümüzdeki üç yıl içinde kalp krizi, felç veya ölüm riskini öngörebilecek bilinmeyen kimyasallar veya bileşikler bulmanın bir yolu olarak başladı.

Bunu yapmak için Hazen ve ekibi, 2004 ile 2011 yılları arasında kalp hastalığı açısından değerlendirmeye tabi tutulan kişilerden alınan 1.157 kan örneğini analiz etti. Ayrıca yüksek risk taşıyan 2.100'den fazla kişiden alınan başka bir kan örneğini de incelediler. kalp hastalığı için.

Ksilitol ve eritritol de dahil olmak üzere kardiyovasküler fonksiyon üzerinde etkisi olduğu görülen bir dizi alkol şekeri buldular. Eritritol, birçok stevia ve maymun meyvesi ürününde ağırlıkça baskın içeriktir 

Şubat 2023'te yapılan araştırmada, insanların kanlarında en yüksek eritritol düzeylerine sahip olduğu üç yıl içinde kalp krizi ve felç riskinin neredeyse iki katına çıktığı ortaya çıktı.

Hazen, ksilitol üzerine yapılan yeni çalışmada sonuçların temelde aynı olduğunu; en yüksek ksilitol seviyesine sahip kişilerin, en düşük seviyelere sahip olanlarla karşılaştırıldığında kalp krizi, felç ve ölüm riskinin neredeyse iki kat daha fazla olduğunu söyledi.

"Trombositlerimizde henüz anlamadığımız, bu molekülü tanıyan ve trombosite pıhtılaşmaya daha yatkın olması yönünde sinyal gönderen bir reseptör var" dedi. "Tat alma duyularımız şeker ile diğer tatlandırıcılar arasındaki yapı farkını anlayamaz ama trombositlerimiz bunu açıkça anlayabilir."

Çalışmada , Dünya Sağlık Örgütü'nün 2023 yılında tüketicileri kilo kaybı için yapay tatlandırıcılardan kaçınmaları konusunda uyardığı ve düşük kalorili ve kalorisiz tatlandırıcıların uzun vadeli toksisitesi konusunda ek araştırma yapılması çağrısında bulunduğu belirtildi.

"Araştırmacılar yaptıkları çalışmalarla şeker ikamelerinin güvenliğine ışık tuttular. Öğrenecek daha çok şey var," dedi Sina Dağı'ndan Tomey. "Bu arada, şeker ikamelerinin sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzının çeşitli unsurlarına samimi bir şekilde bağlı kalmanın yerini alamayacağını hatırlamakta fayda var."

 

Güncellenme Tarihi : 8.6.2024 21:29

İLGİLİ HABERLER