Yaşam
  • 13.5.2006 09:37

ARTIK HAYVANLARIN DA HAKLARI VAR

Pek çok kişinin "anlık isteklerle satın aldıkları hayvanları sokağa terk etme alışkanlığına" son verecek yeni yönetmelik, dün yürürlüğe girdi. Hayvan sahiplerine yönelik köklü düzenlemeler içeren yönetmelik kısırlaştırma esaslı sahiplikten, komşu kavgalarını önlemeye kadar birçok kural getiriyor. Yönetmeliğe göre sahipli kedi ve köpeklere, uluslararası kalite belgeli mikroçipler taktırılması da zorunlu olacak. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın dün Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğinde şu düzenlemeler yer alıyor:

Pitbull'a yasak
16 yaşından küçükler, ev ve süs hayvanı sahibi olamayacak. Pitbull, Terrier ve Japanese Tosa gibi çevresine tehlike arz eden hayvanlar sahiplenilemeyecek, üretilemeyecek, satılamayacak, bu tür hayvanların reklamı ve sergilenmesi de yapılamayacak.

Kısırlaştır ya da bildir
Sahipli hayvanlar için öncelikle kısırlaştırma yapılması esas olacak. Ancak hayvan sahibi, yavrulatmak isterse doğacak yavruları belediyeye bildirerek kayıt altına almak, bakmak veya dağıtımını yapmakla yükümlü olacak. Sahiplenilen hayvanlar terk edilemeyecek. Hayvan sahibi, ya hayvanını başka birine devredecek ya da geçici hayvan bakımevlerine teslim edebilecek. Hayvan sahibinin ölümü ya da ağır şekilde hastalanması durumunda; yakınları ya da kendisi tarafından söz konusu hayvanı geçici bakımevine göndermek üzere belediyeye bildirimde bulunulacak.

Mikroçiple takip
Belediyeler, "Sahipli Hayvan Kayıt Defteri" ile sorumluluk alanlarındaki hayvanları kayıt altında tutacak. Kedi ve köpek sahibi kişiler, hayvanını bağlı bulunduğu belediyeye en geç 30 gün içinde kayıt yaptırmakla yükümlü olacak. Hayvan ölür ya da kaybolursa da en geç 7 gün içinde bildirim yapılacak. Sahipli kedi ve köpeklere, uluslararası kalite belgeli mikroçipler taktırılması zorunlu olacak. Sadece veteriner hekimlerce takılabilecek bu mikroçiplerle hayvan kayıpları önlenebilecek. Ticari amaçlı film ve benzeri çekimlerde hayvan kullanılacak tüm sahneler, izin ve denetimine tabi olacak. Senaryolar, hayvanlara eziyet edici mesajları içermeyecek. Hayvanlar şiddet içeren reklam veya filmlerde kullanılmayacak. Veteriner gözetiminde yapılması zorunlu olan çekimler sırasında hayvan yorulur, strese girerse çalışmaya ara verilecek. Hayvana zor kullanarak yem yedirilmeyecek, acı ya da zarar veren yiyecekler ile bağımlılık yapan besinlerle kimyasal maddeler verilemeyecek.

Havlamaya yalıtım
Hayvan sahibi ya da hayvan satış mağazası, hayvanınca gürültü düzeyinde ses çıkarılması konusunda önlem alacak. En yakın konutu veya yatak odasını dikkate alarak gerekli hallerde yalıtım yaptıracak. Hayvan sahipleri, hayvanı tasmayla gezdirecek ve hayvan yere pislerse temizleyecek.

Yavrulara en az iki öğün
Yeniden sokağa bırakılacak hayvanlar için belli noktalarda sivil toplum örgütleri desteğiyle belediyelerce beslenme üniteleri bulundurulacak. Bakımevlerinde büyük hayvanlara günde en az bir, yavrulara en az iki öğün yiyecek verilecek. Hayvanlar, ilgili belediye sınırları dışındaki bir ortama, ormanlık alana veya diğer yaban hayatı yaşam alanlarına bırakılamayacak. Bakımevlerinde, en az bir veteriner ve her yüz hayvan için bir hayvan bakıcısı bulunması sağlanacak. Valiliklere bağlı İl Hayvan Koruma Kurulu'nca gönüllüler, "Yerel Hayvan Koruma Görevlisi" olarak yetkilendirilecek. İllerdeki kurullarda müftü görev yapacak. Hayvan satışı yapacak kişiler ise yerel yönetimlerce bağlı veteriner hekimlerce verilecek eğitim programlarına katılarak, bir yıl içinde sertifika almak zorunda.

Öldürene 500 YTL para cezası

Yönetmelik, Hayvanları Koruma Kanunu'nun Resmi Gazete'de 1 Temmuz 2004'te yayımlanmasından bu yana bekleniyordu. Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edenlere idari para cezaları uygulanacak. Örneğin, sahipsiz hayvanları hiçbir tıbbi gerekçe göstermeden öldürenlere hayvan başına 500 YTL para cezası verilecek. Cezalandırma belediyelere de uygulanacak. Yönetmeliğe aykırı davranan hayvan sahiplerine de hayvan başına 150 YTL para cezası kesilebilecek.

Belediyenin görevleri

Belediyeler, sahipsiz hayvanları, bakımevlerinde kısırlaştırıp aşılattırma işlemlerini yaptırmakla yükümlü olacak. Belediyeler, sahipsiz hayvanlar için işletmelere ait mutfaklardan besin maddeleri toplayacak. Hayvanlar, öncelikle kafes ve ağ kullanılarak yakalanacak. İyileşme ihtimali olmayan hayvanlar, en az acı veren ilaçlarla öldürülecek. İnsana buluşma riski olan hastalıklar nedeniyle ölen hayvanlar, yakılıp kireçlenerek gömülecek.

Hayvan katliamına karşı toplandılar


Doğa ve Çevreyi Koruma, Yaşatma Derneği'nin (DOĞÇEV) Ankara'da Abdi İpekçi Parkı'nda düzenlediği mitingde, hayvanların katledilmesi protesto edildi. Ediz Hun, Yonca Evcimik, Pakize Suda gibi hayvansever sanatçıların da katıldığı mitingde konuşan DOĞÇEV Genel Başkanı Behiye Eryılmaz, hayvan haklarının korunmasına yönelik çıkarılan yasanın "işlevsel" olmadığını, yasanın, yönetmeliklerle desteklenmesi gerektiğini belirtti. Sanatçıların da konuşma yaptığı mitingde, ünlü sinema sanatçısı Brigitte Bardot'nun mesajları okundu.
"Sevgi şiddeti önler", "Vurulduk, öldürüldük, yüzüldük, yine de size olan sevgimiz tükenmedi", "Belediyeler katil olmayın" yazılı dövizler taşıyan hayvanseverler, şiirler okunurken gözyaşlarını tutamadı.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:54

İLGİLİ HABERLER