Gündem
  • 7.12.2022 13:31

Asgari ücrette ilk rakam dile geldi..

Açıklamalar peş peşe geldi! Asgari ücret zammı için Türkiye o saate kilitlendi..Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün ilk toplantısını gerçekleştiriyor. 'Asgari ücret ne kadar, kaç TL olacak' sorusu gündemdeki sıcaklığını giderek artırırken, Türkiye'nin merakla beklediği toplantının saati de belli oldu. Öte yandan kritik toplantı öncesi Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay'dan dikkat çeken asgari ücret maaş zammı açıklaması geldi.

Asgari ücret maaş zammı için ilk viraj bugün dönülecek. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıyor. Öte yandan asgari ücret için Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den asgari ücret zammı konusunda önemli mesajlar geldi.

ASGARİ ÜCRET MAAŞ ZAMMI İÇİN İLK VİRAJ!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını bugün yapacak. Türk-İş, Başkanlar Kurulu'nu toplayarak asgari ücret stratejisini belirleyecek. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, açlık sınırı olarak hesaplanan 7785 liranın kırmızı çizgileri olduğunu belirtirken, yıllık yüzde 130'a ulaşan gıda enflasyonunun dikkate alınması gerektiğine vurgu yapıyor.

Türk-İş üyesi sendika başkanları 8250 liranın başlangıç rakamı olması gerektiğini ifade ediyor.

İLK TOPLANTI BUGÜN

Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında süreç bugün saat 14.00'te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki ilk toplantıyla başlayacak. İşçi kesimini temsil eden TÜRK-İŞ, bu toplantıdan saatler önce Başkanlar Kurulu'nu toplayacak. Konfederasyona üye 34 sendikanın yöneticilerinin katılacağı toplantıda, sendikaların asgari ücrete dair görüş ve talepleri alınacak.

TÜRK-İŞ BAŞKANI ATALAY 'KIRMIZI ÇİZGİMİZ' DİYEREK DUYURDU

TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısı öncesi açıklamalarda bulundu:

VERGİ DÜZENLEMESİ BEKLİYORUZ

Bugüne kadar asgari ücret ile ilgili 9-10-11-13 bin rakamları var. Hak-İş'in bizim rakamımız yok. Bizim açıkladığımız veri 7 bin 785 lira, açlık sınırı, burada ne var ulaşım var gıda var. 40 senedir uzman arkadaşlarımız bu rakamı söylüyor. TÜRK İŞ'in açlık, yoksulluk rakamı bu. Yoksulluk rakamı 10 bin 170 lira bir bekar işçinin, rakam söylemek kolay. Önümüzdeki problemli mesele vergidir. Vergi toplumun tamamını ilgilendiriyor. 20 sene evvel vergi asgari ücretin 20 katıydı şimdi 5 katı bile değil. Vergi ile ilgili ülkeyi yönetenlerin düzenleme yapması gerekiyor.

7.785 TL KIRMIZI ÇİZGİMİZ

Bugün komisyonumuz asgari ücreti 7 bin 785 lira açlık sınırından başlayacak onun üzerine ne kadar çıkabiliyorsak. Komisyonu, başkanları, toplumun kesiminin razı gelecek rakam olursa altına imza atarız. İşçinin memnun olmadığı rakamın altına ne imza atarız ne otururuz. Bugün 5 bin 500 liradan oturmayacak komisyon 7 bin 785 lira, bu bizim teklifimiz değildi, açlık sınırını açıkladık. TV'lerin bir bölümünde TÜRK İŞ bunu istiyormuş gibi söylüyorlar. Bunu anlatıyorum, kamuoyunun istediği bir ücret varsa imza atarız.

ASGARİ ÜCRETE KOMİSYON KARAR VERECEK

Komisyon karar verecek, komisyon başkanı, üyeler var. Başkanlar kuruluna bilgi verecek. Oturacak beraber konuşacağız uygun olursa problem yok, olmazsa masada olmayız.

MAKUL RAKAM OLMAZSA MASAYA OTURMAYIZ

Yüzde 138 gıda enflasyonu var biz onu da açıkladık. Gıda enflasyonu ortada, yoksulluk ortada buna göre ülkeyi yönetenler işverenler elini taşın altına koyacağız diyorlar, koysunlar görelim, makul rakam getirirlerse problem yok, getirmezlerse biz orada olmayacağımızı ifade ettik.

Biz 5 bin 500 lira ile masaya oturmuyoruz. 7 bin 785 lira ile oturuyoruz. Makul rakam herkese göre değişir, önümüze getirsinler, kararımızı veririz.

 

Güncellenme Tarihi : 8.12.2022 01:40

İLGİLİ HABERLER