Gündem
  • 11.2.2010 10:46

ASKERİ YARGIDAN YARGIDA ‘SİVİLLEŞME YOLUNDA’ İKİ ÖNEMLİ KARAR

1-) “Askeri Ceza Kanunu’nda yazılı olmayan bir suçun sivil ve asker kişiler tarafından birlikte işlenmesi durumunda, davaya bakma görevi sivil mahkemelerin”

2-) “Sivillerin asker kişilerle birlikte veya tek başlarına işledikleri suç, Askeri Ceza Kanunu’nda yer alsa dahi yargılama yapma görevi sivil mahkemelere aittir”

Askeri yargının en son karar mercii Askeri Yargıtay Daireler Kurulu, sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasının yolunu kapattı. Şemdinli Davası’nı sivil mahkemeye gönderen Van Askeri Mahkemesi, kararın gerekçesinde “Askeri Ceza Kanunu’nda yazılı olmayan suçlarda sanıklar asker de olsa sivil de olsa yargılama merciinin sivil mahkemeler olduğuna” hükmetti. Bu kararın Ergenekon’da yargılanan askerlerle ilgili örnek oluşturduğu belirtildi.

ASKERİ CEZA’DA OLMAYAN SUÇLAR

Hakkari Şemdinli’de, 2005’te Umut Kitabevi’nin bombalanmasıyla ilgili davayı ‘görevsizlik’ kararı vererek Hakkari Ağır Ceza’ya gönderen Van Askeri Mahkemesi, gerekçesini açıkladı. Sanık Astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile sanık PKK itirafçısı Veysel Ateş arasında fiili bir irtibat bulunduğuna işaret eden Askeri Mahkeme, gerekçesinde “353 sayılı kanunun 12. maddesine göre, (Askeri Ceza Kanunu’nda yazılı olmayan bir suçun sivil ve asker kişiler tarafından müştereken işlenmesi durumunda adliye mahkemelerinin görevli olduğu)ndan mahkememizin görevsizliğine oybirliğiyle karar verildi’’ dedi.

GÖNDERİRKEN SUÇ VASFINI DEĞİŞTİRDİ

“Sanıkların ‘devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak’ suçunu işlediklerine dair delil bulunmadığını” vurgulayan mahkeme, “İddianamede konu edilen eylemlerin sübut bulması halinde; sanık Ateş’in eyleminin ‘nitelikli kasten adam öldürme’ ve ‘nitelikli kasten adam öldürmeye teşebbüs’, asker sanıklarların eylemlerinin ise ‘nitelikli kasten adam öldürme ve öldürmeye teşebbüse azmettirme veya yardım etme’ suçlarını oluşturabileceği”ni belirtti. Kararda, Yargıtay’ın Şemdinli kararında bazı üyelerin iddianameyi hazırladığı için meslekten atılan eski savcı Ferhat Sarıkaya ile ilgili görüşlerine de yer verildi.

Kozmik ret: Suç belgesi devlet sırrı olamaz

Ankara 11. Ağır Ceza, Genelkurmay’ın, Seferberlik Bölge Başkanlığı’ndaki kozmik odada el konulan 22 belgeden 7’si ile ilgili yaptığı ‘el konulamaz’ itirazını reddetti. 22 belgenin adli emanette tutulmasına karar veren mahkeme ‘’konusu suç teşkil eden belgeler devlet sırrı olamaz” dedi. Mahkeme, el konulan bilgisayar Hard diski ve CD’lerin ise bir kopyasının adli emanette değil, Genelkurmay Adli Müşavirliği’nin belirleyeceği bir yerde tutulmasına karar verdi.

Şemdinli kararı doğru

AHMET GÜNDEL (Emekli Yargıtay Savcısı): Askeri Ceza Kanunu’nun 12. maddesinde askeri olmayan suçların asker şahıslarla sivil şahıslar birlikte işlemişlerse bu takdirde bu tür davalara adli yargı bakar. Van Askeri Mahkemesi’nin kararı doğru.

REŞAT PETEK (Emekli Başsavcı): Mahkemeler, 353 sayılı yasanın 12.maddesi ile CMK’nın 3. maddesinin ek fıkrasını birlikte değerlendirmeli. İkisi de görevle ilgili. Sivillerle asker kişiler müşterek bir suç işlemişlerse ve bunun hukukuki, fiili irtibatı nedeniyle birlikte yargılanmaları gerekiyorsa yargılama yeri sivil mahkemelerdir. Bu nedenle Van Askeri mahkemesinin verdiği görevsizlik kararı yerinde.

ACK’DA DARBEYE DE CEZA YOK

Van Askeri Mahkemesi’nin “Askeri Ceza Kanunu’nda yazılı olmayan suçu sivil ve asker kişiler müşterek işlediğinde sivil mahkeme yargılar” kararı akıllara Ergenekon davasını getirdi. Askeri Ceza Yasası’nda “darbe yapmak”, “hükümete ve Meclis’e karşı işlenen suçlar”la ilgili düzenleme de yok.

STAR GAZETE

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 10:29

İLGİLİ HABERLER