Gündem
  • 3.7.2009 14:42

ASKERİ YASALARDA DEĞİŞİKLİK

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan 5905 sayılı ''Askeri Hakimler Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'', 5906 sayılı ''Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'' ile 5907 sayılı ''Türk Silahlı Kuvvetlerinde İstihdam Edilecek Sözleşmeli Subay ve Astsubaylar Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'' Resmi Gazete'de yayımlandı.
Askeri Hakimler Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a göre, askeri hakimlerin yargıyla ilgili idari görev kadroları arasına Sahil Güvenlik Komutanlığı Hukuk Müşavirliği de eklenecek.
Böylece, Sahil Güvenlik Komutanlığı Hukuk Müşavirliği kadrolarına askeri hakim sınıfından subay atanabilecek.
Onaylanan yasaya göre, kendi nam ve hesabına yüksek lisans öğrenimi yapan astsubaylara, subaylar gibi yüksek lisans öğrenimi kıdemi verilecek.
Cumhurbaşkanı Gül'ün onayladığı 5907 sayılı ''Türk Silahlı Kuvvetlerinde İstihdam Edilecek Sözleşmeli Subay ve Astsubaylar Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun''a sözleşmeli subay kaynaklarını, en az 4 yıllık fakülte veya yüksekokulları bitiren, 27 yaşını geçmemiş olanlar oluşturacak. Lisansüstü eğitim yapanlar için yaş sınırı 32 olacak.
Genelkurmay Başkanlığı tarafından tespit edilecek bölüm veya branşlarda, fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokullarını bitirenler de sözleşmeli astsubay olabilecek. Sözleşmeli astsubaylıkta üniversitelerin 4 yıllık bölümünü bitirenler için yaş sınırı 27, iki yıllık yüksekokul mezunları içinse 25 olacak.
Askeri okullardan ve TSK'dan her ne sebeple olursa olsun ilişikleri kesilen personel, TSK'ya sözleşmeli subay ve sözleşmeli astsubay olarak alınmayacak. Ancak, halen askerliğini yedek subay veya kısa dönem erbaş olarak yapanlar ile terhis edilenler, sözleşmeli subay ve sözleşmeli astsubay olabilecek.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:30

İLGİLİ HABERLER