Gündem
  • 19.7.2009 00:10

ASKERİN İHBAR MEKTUBU ORTALIĞI KARIŞTIRDI!..

HAKKARİ'nin Şemdinli İlçesi'ndeki Derecik İç Güvenlik Tabur Komutanlığı’nda 1994-95 yıllarında askerlik yapan bir kişinin, Şemdinli'li 12 kişinin, tabur komutanlığı içerisinde öldürüldüğünü iddia etmesi ve bununla ilgili de Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na ihbar mektubu göndermesi, o tarihlerde yakınlarını kaybedenleri harekete geçirdi. 2'si köy meydanında yine askerler tarafından öldürüldüğü öne sürülen toplam 14 kişinin vesikalık fotoğraflarını gösteren köyüler, kendilerinin de suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Eski bir askerin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği kroki ve ihbar mektubu, İran ve Irak'a sınırı bulunan Şemdinli İlçesi'nde yankı uyandırdı. Eski askerin sözünü ettiği 1994-95 yıllarında yakınlarını kaybeden bazı aileler de açıklamalarda bulundu. Eski askerin, Derecik İç Güvenlik Tabur Komutanlığı'nda öldürüldüğünü söylediği 12 kişiden biri olan Hayrettin Öztürk'ün kardeşi Emrullah Öztürk, 1994'te 2 kişinin köy meydanından alınarak götürüldüklerini ve daha sonra da öldürüldüklerini belirterek şöyle konuştu:

“23 Temmuz 1994'te Ortaklar Köyü'ne bağlı Ormancık Mezrası Yaylası'nda PKK'lılar ile Silahlı Kuvvetler arasında çatışma çıkmıştı. Çatışma sırasında köyde bulunmayan ve ihtiyaçlarını karşılamak üzere Şemdinli İlçe merkezinde bulunan aralarında çocukların da bulunduğu 10 kişi, yaşanan çatışmayı duymaları üzerine mezraya dönüyor. Mezra yakınlarında yaşları küçük olan 4 kişi serbest bırakılıyor. Geri kalan 6 kişiyi ve daha önce mezradan aldıkları 6 kişi ile birlikte toplam 12 kişiyi beraberlerinde götürüyorlar. Mezrada 6 kişiyi alan askerler, bu sırada 52 yaşındaki Kerem İnan ile 48 yaşındaki Aşur Seçkini’de aynı gün götürmüşler ve bu iksini ayrı ayrı yerlerde öldürmüşlerdi.”

Bunun üzerine suç duyurusunda bulunduklarını, Diyarbakır'daki gelişmelerden sonra bir kez daha suç duyurusunda bulunacaklarını anlatan Emrullah Öztürk, “Ağabeyimin de içinde bulunduğu 12 kişiyi Derecik İç Güvenlik Taburu'na götürdüler. O günden bu yana hiçbirinden haber alamadık. En son Afyon'lu askerin yaşanan olayı anlatması ve kroki ile birlikte Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na ihbar mektubu göndermesi üzerine olay bir kez daha gündeme gelmiş oldu. Bizler de bu olayın takipçisi olacağız. Bunun yanında bu askerle birlikte başka askerler varsa bu olayın tanığı varsa Allah rızası için kim ne biliyorsa bir an önce herhangi bir yere başvurmalarını ve anlatmalarını istiyoruz. Olayın takipçisi olacağız. Pazartesi gününden itibaren hukuki açıdan ne gerekiyorsa yapacağız.”

Derecik İç Güvenlik Tabur Komutanlığı’nda öldürüldüğü ileri sürülen 12 kişi arasında bulunan Reşit Sevli'nin oğlu Adil Sevli de, “Ortaklar Köyü Ormancık Mezrası'nda bir olay yaşandı. O olayda 12 kişi yakalandı. Yakalanan 12 kişi arasında babam da vardı. Ve dün bir asker Diyarbakır Cumhurriyet Başsavcılığına bir ihbar mektubu verdiğini duyduk. O ihbar mektubunda o 12 kişinin öldürülerek Derecik Taburu yanına gömüldüğü belirtiliyor. Bizler de bu olayın takipçisi olacağız” dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:12

İLGİLİ HABERLER