Gündem
  • 29.10.2004 11:56

ATA'NIN DAVETİNDE KIYAFET SERBESTTİ

 

 
Ulu Önder'in, Çanakkale Zaferi'nin 12'inci yıldönümünde verdiği resepsiyonda kıyafet serbestliği vardı. Bu tarihi hoşgörüye, resepsiyonun davetiyesi ışık tuttu Bu yılki Cumhuriyet Resepsiyonu'na, yine Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in davetiye krizi damgasını vurdu. Sezer, "kamusal alan" iddiasıyla, eşleri başı örtülü vekilleri Köşk'e yine çağırmadı. Ancak, Ulu Önder Atatürk'ün bu konuda hoşgörülü olduğu, 18 Mart 1927 yılında, Çanakkale Zaferi'nin 12'inci yıldönümünde verilen resepsiyonda bir kez daha görüldü.

Tarihi hoşgörüye, 18 Mart 1927'de Çanakkale Zaferi'nin 12'nci yıldönümü dolayısıyla verilen resepsiyonun davetiyesi ışık tuttu

ALİ FUAT PAŞA'DAN EMANET
BÜYÜK Önder, davetiyeyi Ali Fuat Cebesoy'a gönderdi. Yaveri, davetiyeyi Cebesoy'a, "Muhterem Paşam. Bu akşam birlikte Gazi'ye gideceğiz. Saat 20.00'de. Hazırlıklarını rica ederim. Elbise serbesttir efendim" notuyla iletti. Ali Fuat Paşa'nın sakladığı bu davetiyeyi Tercüman'a, kızı Ayşe Cebesoy Sarıalp verdi.

ÇANAKKALE İÇİN KÜRT HAVASI
RESEPSİYONDA davetlilere, "çorba, yahni, kıymalı kuru fasulye, pilav, hoşaf, turşu ve baklava" ikram edildi. Zafer de orkestranın çaldığı, "Leblebici Horhor Ağa, Kürt Havası, Traviata, Forstin, Rustikana, Vans Oriental ve Dans Oriental" gibi parçalar ile "İzmir, Hafif Suvari ve Gönüllü" marşlarıyla kutlandı.Türkiye bugün, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, 29 Ekim Resepsiyonu için davetlilere, "kamusal alan" iddiasıyla uyguladığı "kıyafet ayrımcılığını" tartışırken, 77 yıllık bu tarihi belge Atatürk döneminde kıyafet konusunda herhangi bir sorun yaşanmadığını ortaya koydu.

Tarihi hoşgörüye ışık tutan davetiyeler de, "elbise serbesttir" ibareleri yer alıyor. Bu davetiyelerden biri de, Atatürk'ün en yakın okul ve silah arkadaşı Ali Fuat Cebesoy'un kızı Ayşe Cebesoy Sarıalp'ın, Tercüman'a gösterdiği davetiye. Ayşe Cebesoy, davetiyenin babasına ulaştırılmasını şöyle anlatıyor: "Büyük Önder, davetiyeyi Ali Fuat Cebesoy'a gönderdi. Yaveri, davetiyeyi Cebesoy'a, 'Muhterem Paşam. Bu akşam birlikte Gazi'ye gideceğiz. Saat 20.00'de. Hazırlıklarını rica ederim. Elbise serbesttir efendim' notuyla iletti."
BATI VE TÜRK MÜZİĞİ BİRLİKTE
Ayşe Cebesoy, resepsiyondaki hoşgörüyü de şöyle özetliyor: "Bu kadar büyük bir resepsiyonda hem batı müziği hem klasik müzik hem de bizim yerli müziğimiz var. İşin en güzel tarafı ise sade mönüsünün olması. Örnek alınması gerek diye düşünüyorum" Bugün memleketin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar var. Gösterişliliğe hiç gerek yok."
Ata'nın resepsiyonun davetiyesi ilginç örneklerle dolu. Özellikle müzik listesi çeşitlilik gösterirken, yemek listesinin sadeliği dikkat çekiyor. Resepsiyonda davetlilere, "çorba, yahni, kıymalı kuru fasulye, pilav, hoşaf, turşu ve baklava" ikram edilmiş.

D.B.Tercüman

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:10

İLGİLİ HABERLER