
ATO BAŞKANI SİNAN AYGÜN : "SANEM ÇELİK LİNÇ EDİLMEK İSTENİYOR"
BİLGİN ŞAŞMAZ
ANKARA - Ankara Ticaret Odası (ATO) ile Kadın ve Gençlik Platformu Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği 'Türkiye'de Kadının Durumu' konulu panel ATO Meclis Salonu'nda gerçekleşti.
Panelin açılışında konuşan ATO Başkanı Sinan Aygün, son günlerin magazin gündemini oluşturan Sanem Çelik ile Kudret Sabancı aşkına değindi. Sanem Çelik'e destek veren Aygün, olayda Aliye rolünü oynayan Çelik'in 'linç' edilmek istendiğini belirtti.
ATO Başkanı Aygün, söz konusu olayda Sanem Çelik'e eşit davranılmadığını ifade etti. Sanem Çelik'in fotoğraflarının gazetelerde yer almasına karşın, olayda adı geçen erkeğe bir şey yapılmadığını ifade eden Aygün, Çelik'in bekar, Sabancı'nın evli olduğunu hatırlattı.
Aygün, konuşmasında, "Kadına şiddet bizim kabul ettiğimiz bir şey değil. Kadına şiddetin en çirkin yüzü, kocaların kadınları aldatmasıdır. Bu da bence bir şiddettir. Maalesef Kudret Sabancı karısına en büyük şiddeti Kadınlar Günü'nde uygulamıştır diye düşünüyorum. Önce linç edilmesi gereken varsa Kudret Sabancı'dır, daha sonra Aliye'dir" dedi.
Panelde konuşan Kütahya Porselen A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Sema Güral Sürmeli de, kadının iş dünyasındaki yerini anlattı. Çalışan kadınların, işyerine karşı olanın yanısıra evine karşı da önemli sorumluluklar taşıdığına dikkat çeken Sürmeli, inanması güç olmasına rağmen yüzde 66 oranında iş yüklenen kadınların mal sahibi olma istatistiklerinin ise yüzde 1'ler seviyesinde bulunduğunu ifade etti. Türkiye'de her 3 kadından birinin çalıştığına dikkat çeken Sürmeli, bunların çok az bir bölümünün sigortalı olduklarını söyledi. Sürmeli, işverenlerin kadını ev geçimine destek veren, erkeği ise evi geçindiren olarak gördüklerinin altını çizdi. Kadınların erkeklere kıyasla yüzde 25 daha az ücretlendirildiğini de sözlerine ekleyen Sürmeli, kadınların işten çıkarılma nedenleri içinde doğum ve sonrasında alınan izinlerin oranının yüzde 20 olarak hesaplandığını belirtti. Sürmeli, çalışan kadınların yüzde 70'inin de doğum ve evlilik sonrası işlerini ya bırakmak ya da ara vermek zorunda kaldıklarına dikkat çekti.
Panele katılan sinema Sanatçısı Hülya Koçyiğit ise, kadınların seçme ve seçilme hakkını Atatürk döneminde almış olmalarına rağmen, o günden bu yana bu kulvarı yeterince zorlamadıklarını söyledi. kadınların karar mekanizmalarında daha fazla rol almaları gerektiğine dikkat çeken Koçyiğit, filmlerinde kadınların sorumlarını ele almaya gayret gösterdiğini dile getirdi.
Panele Sürmeli ve Koçyiğit'in yanısıra, Halkın Yükselişi Partisi Genel Başkanı Yaşar Nuri Öztürk, 21. Dönem Amasya Milletvekili Gönül Saray Alphan, Ankara Üniversitesi Osmanlı Araştırmaları Merkezi Müdürü Melek Delilbaşı ve ev hanımı İnci Ünlü katıldı. Panelin sonunda katılımcılara plaket verildi.