LONDRA (İHA) - Avrupa basınında bugün; bundan tam bir ay önce, yine bir Perşembe günü gerçekleşen ve 56 kişinin hayatını kaybettiği 7 Temmuz bombalı saldırılarıyla ilgili haberler ve Türkiye''nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği tartışması öne çıkıyor.
''''İngiltere bir başka gergin Perşembe''ye hazırlanıyor'''' manşetiyle çıkan Times, olası bir saldırı girişimine karşı, başkent Londra''da kuş uçurtulmayacağını yazıyor.
''''Ülke, üçüncü bir saldırı olasılığı karşısında nefesini tutmuş durumda. Londra geçen Perşembe günü, istihbarat servislerinden gelen yeni bir saldırı uyarısıyla, İkinci Dünya Savaşı''ndan bu yana en geniş güvenlik önlemlerine sahne olmuştu. Bugün ise aralarında 3 bin keskin nişancının da bulunduğu polislerin sayısı daha da arttırılacak. 21 Temmuz''daki ikinci saldırı girişimi de Perşembe gününe denk getirilmişti. Polis ise neden bugünün seçildiğini bilmiyor.''''
Times''ın manşetindeki bu haberin hemen yanında, ellerini çenesine dayamış, uzaklara bakan bir genç kızın fotoğrafı dikkat çekiyor. 7 Temmuz''da, Kings Cross istasyonundaki trenden kurtulmayı başaran banka memuru Zeynep Başçı (21), yaşadıklarını Times''a anlatmış bulunuyor.
''''Karanlıkta uyuduğumda, çığlıkları ve kan kokusunu duyuyorum'''' diyen Başçı, şöyle devam ediyor:
''''Fiziksel yaralarım büyük ölçüde iyileşti. Ancak psikolojik yaralar çok çok derin. Gece yarısı titreyerek uyanıyor, ağlamaya başlıyorum. Diğerleri ölürken, kurtulduğum için suçluluk hissediyorum. O gün yolcuların neler gördüklerini, televizyon ve gazeteler sayesinde herkes biliyor. Ancak kan ve kurum kokusu uzun süre belleğinizden silinmiyor.''''
İNGİLTERE''DEKİ ETNİK AZINLIKLARA YÖNELİK SALDIRILARDA ARTIŞ
Independent ise, saldırıların ardından İngiltere''deki etnik azınlıklara yönelik saldırılardaki artışa ayırıyor ön sayfasını. ''''Günah keçileri'''' manşetini, şu satırlar takip ediyor:
''''7 Temmuz''dan tam 4 hafta sonra yapılan araştırma, ırkçı saldırılarda büyük bir artış olduğunu ortaya koyuyor. Saldırıya uğrayanların altıda birinin Müslüman olmadığı, sadece Asyalı görünümleri nedeniyle hedef oldukları dikkati çekiyor. Gerilimi arttıran bir başka gelişme de, önde gelen bir muhafazakar politikacının İngiltere''deki Müslümanlar''a yönelik ''''Beğenmiyorsanız gidersiniz'''' şeklindeki çağrısı oldu.
''''Ilımlı bir din adamının çağrısı ise sorunun ulaştığı boyutları gösteriyordu. Saldırılara hedef olmamaları için, kadınlara başörtülerini çıkarmalarını öneriyordu bu din adamı.''''
Guardian ise, polisin saldırıların ardından yaptığı baskınlardan birinde gözaltına alınan, ancak suçsuz olduğu anlaşılınca serbest bırakılan, Etiyopya kökenli Girma Belay''ın (52) hikayesine yer veriyor. 6 günlük gözaltı süresinde maruz kaldığı kötü muameleyi şöyle anlatıyor Belay:
''''Evde otururken, birden içeri daldılar. Önce yere yatırdılar, sonra çırılçıplak soyunmamı istediler. Bu arada silahlarının lazer ışını sürekli olarak üzerimdeydi. Çırılçıplak kalmıştım. Polislerden biri, birden bire vurmaya başladı. Bir kum torbasına vurur gibi yumrukladı, tekmeledi. Daha sonra beyaz bir elbise giydirerek götürdüler. İki gün sonra beni serbest bırakan polis, ''Kusura bakma ahbap, yanlış zamanda yanlış yerdeydin'' dedi.''''
TÜRKİYE''NİN AVRUPA BİRLİĞİ ÜYELİĞİ TARTIŞMASI
Financial Times, Türkiye''nin Avrupa Birliği üyeliği tartışmasına yer veriyor bugün.
Fransa Başbakanı Dominique de Villepin''in, Türkiye''nin ''''Kıbrıs Cumhuriyeti''''ni tanımadan üyelik müzakerelerine başlayamayacağı yönündeki açıklamasını mercek altına alan gazete, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac''ın, bu görüşü paylaştığı şeklindeki haberler karşısında sessiz kaldığını yazıyor.
Türkiye ile müzakerelere 3 Ekim''de başlama kararının, tüm üye ülkeler tarafından onaylanması gerektiğine dikkat çeken Financial Times, Fransa''nın sürecin önünü tıkama ihtimalinden bahsediyor.
Haberde Chirac''ın daha önce, Avrupa Birliği''nin Türkiye ile müzakerelere başlama sözünü tutması gerektiğini söylediği, ancak üyelik konusunda son kararı Fransız seçmenin vereceğinin de altını çizdiği hatırlatılıyor. Konuyu başyazısında da değerlendirmeye devam eden Financial Times, Fransa Başbakanı Dominique de Villepin''i siyasi fırsatçılık ile suçluyor. Gazete, Villepin''in çıkışını, daha çok iç kamuoyuna oynayarak cumhurbaşkanlığını Jacques Chirac''tan devralmaya yönelik bir adım olarak değerlendiriyor.
Türkiye''nin, Gümrük Birliği anlaşmasını yeni üyeleri de kapsayacak şekilde genişletirken, bunun ''''Kıbrıs Cumhuriyeti''''ni tanıma anlamına gelmediğini açıklamasana da destek veren Financial Times, şöyle devam ediyor:
''''Bu, mantıklı bir pozisyon. Birincisi, Avrupa Birliği''nin Türkiye ile üyelik müzakerelerine 3 Ekim''de başlama kararı aldığı Aralık zirvesinde, tüm üyeler tarafından benimsenen bir pozisyon bu. İkincisi, geçen sene Birleşmiş Milletler çözüm planını Kıbrıslı Rumlar reddederken, Ankara, Kıbrıslı Türkler''i bunu kabul etmeye ikna etti. Üçüncüsü Ankara, Avrupa Birliği''nin yükümlülüklerini yerine getirmesini beklemekte son derece haklıdır. Bu nedenle, tam da müzakereler başlamak üzereyken, kalenin yerinden oynatılmaması gerekir.''''
''''KIBRIS SORUNUNUN GELDİĞİ NOKTADAN AVRUPA BİRLİĞİ SORUMLU''''
Financial Times bu noktada, biraz gerilere gidiyor ve Kıbrıs sorununun geldiği noktadan Avrupa Birliği''ni sorumlu tutuyor. Buna göre Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler''in çözüm çabalarislümanlar''a yönelik ''''Beğenmiyorsanız gidersiniz'''' şeklindekiının sonucunu beklemeden Kıbrıslı Rumlar''ı üyeliğe kabul etmekle büyük hata yaptı.
''''Üstelik bu süreçte Erdoğan hükümeti, Türkiye''nin güçlü ordusunun, Kıbrıslı Türkler''in uzlaşmaz tutumuna destek vermesini engellemek için tüm gücünü kullandı'''' diyen gazete, Avrupa Birliği''nin Rumlar''ın inadına boyun eğerek, sorunun çözümü konusunda tarihi bir fırsatı teptiğini savunuyor.
Financial Times, bundan sonra işlerin çok daha zor olacağını şu satırlarla dile getiriyor:
''''Avrupa Birliği''nin iyi niyetli olmadığı inancı, Türk sağını giderek cesaretlendiriyor. Kıbrıs konusunda ısrar etmek, Türkiye''nin üyeliğine Almanya, Fransa ve Avusturya''nın muhalefetinin arttığı bir dönemde, Ankara için kötü sürprizler doğurabilir. Taviz vermesi durumunda ise, Erdoğan hükümeti ordu ile karşı karşıya gelecek ve düşecektir. Üstelik tüm bunlar, Ankara ile Washington''ın Irak konusunda ve Türkiye''nin Suriye ve İran ile pragmatik ilişkileri nedeniyle zıtlaştığı bir döneme rastlıyor.''''
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:43