
AVRUPA BASININDA BUGÜN...
BBC'nin Türkçe internet sitesi "www.bbc.co.uk/turkish" adresinde yer alan basın özetlerine göre, Guardian'ın manşetinde İran var. Amerikalı araştırmacı gazeteci Seymour Hersh'ün New Yorker dergisinde yayımlanan haberini aktaran Guardian, Bush hükümetinin İran'da rejim değişikliğini kuvvet kullanarak sağlamayı aklına koyduğunu yazdı.Seymour Hersh Guardian'ın deyimiyle 'Amerika'nın en meşhur araştırmacı gazetecisi'. Ebu Gureyb'teki işkence olaylarının gün ışığına çıkmasında Hersh'ün rolü kilit önemdeydi. Amerikan yönetiminden isimlerini gizli tuttuğu kaynaklara dayandırdığı son haberinde Seymour Hersh, Başkan Bush'un İran'ın yeraltındaki cephaneliklerini özel nükleer silahlarla havaya uçurmayı bile plan dahilinde tuttuğunu ileri sürdü.
İddia edildiğine göre Pentagon'un önde gelen generalleri, Başkan Bush'u bu olasılıktan caydırmaya uğraşıyorlar. İran'ı nükleer silah geliştirmeye çalışmakla suçlayan Batılı ülkelerin diplomatik girişimleri bir sonuç versin ya da vermesin, Seymour Hersh'a göre Başkan Bush'un amacı, Tahran'daki rejimi askeri yöntemlerle değiştirmek. Guardian, Washington'da kimi üst düzey yetkililerin bu tartışma yüzünden istifayı bile düşündükleri iddialarını aktardı.
Dışişleri Bakanı Jack Straw'a hafta sonu 'böyle bir senaryoda Başkan Bush'un yanında İngiltere'nin olup olmadığı' soruldu. Straw'ın verdiği yanıt, Times'ın başlığında, "Bu düpedüz delilik olur" şeklinde yer aldı.
Financial Times'a göre Jack Straw, İran'a saldırı olasılığını bertaraf eden bugüne kadarki en güçlü ve sert açıklamasını yaptı. Fakat gazete, İngiltere'de Dışişleri ile Başbakanlık arasında İran konusunda giderek büyüyen bir görüş ayrılığının sezildiğini düşündüklerini yazdı.
Financial Times, Başbakan Blair'in İran'a saldırılmayacağına dair hiçbir zaman böyle güçlü bir güvence vermediğini yazdı. Bu sabahki baş yazısında gazetenin verdiği nasihat ise, "Diplomasiye devam".
"RUSYA VE ÇİN'İ İKNA ÇABASI"
Financial Times'a göre, İran'ı nükleer programından vazgeçirmek amacıyla BM çatısı altında şu an yapılması gereken Tahran Hükümeti'ni yaptırımlarla tehdit eden bir Güvenlik Konseyi karar tasarısına Rusya ve Çin'in desteğini de sağlamak.
Yaptırım konusunda İngiltere ve Fransa'nın destek verdiği Amerikan Hükümeti Financial Times'ın satırlarına göre, askeri planlardan ziyade Moskova ve Pekin'i kendi çizgisine çekmek için çaba sarf etmeli. Gazete, İran'a olası bir saldırının komşu Irak'ta istikrar sağlama şansını tamamen ortadan kaldıracağı uyarısında bulundu.
Independent, Amerikalı yetkililerce hazırlanan ve Irak'ta güvenlik durumunun değerlendirildiği bir raporda ülkenin kargaşa içinde olduğunun kabul edildiğini yazdı. Independent'a göre, basına sızdırılan raporda Irak'ı oluşturan 18 bölgeden 6'sında güvenlik durumu "ciddi", birinde ise "kritik" diye nitelendirildi. Raporu Amerika'nın Bağdat'taki büyükelçiliğinin hazırlattığını yazan Independent, İngiliz askerlerin konuşlandığı güneydeki Basra bölgesinin de güvenlik açısından ciddi tehlike arz eden bölgeler arasında sayıldığına dikkat çekti. Gazete, Saddam Hüseyin'in heykelinin Bağdat'ta yıkılışı üzerinden 3 yıl geçmesine karşın Amerika'nın şiddetin önüne geçemediğini yazdı.
Dünyanın belli başlı kentlerini yaşam kalitesi açısından değerlendiren listede Bağdat'ın en son sırada yer alışına belki de şaşmamak lazım. İnsan kaynakları danışma şirketi Mercer tarafından listeyi aktaran Times, bu yıl ilk sırayı kapan kentin Zürih olduğunu bildirdi.
Sağlık hizmetleri, eğitim, suç oranı, ulaşım ve çevre gibi kriterlere göre belirlenen listede ikinci sıraya geçen kent de gene İsviçre'den Cenevre. Almanya'dan ilk ona giren üç kent var, Düseldorf, Frankfurt ve Münih. Yeni Zelanda'dan Auckland ile Avustralya'nın Sydney kentleri de ilk on içinde.
39'uncu sıraya oturan Londra, Paris'in gerisinde kalmış; Fransa'nın başkenti 33'üncü sırada. Ama her ikisinin de önünde yer alan bir başka Avrupa kenti var. İrlanda'nın başkenti Dublin en güzel ve rahat hayatı sunan dünyanın 24'üncü kenti.
"JACQUES CHİRAC İÇİN ZOR BİR GÜN"
Fakat bu sabah Guardian'da yer alan bir ekonomi yorumunda Londra ve Paris arasında farklı bir kıyaslama yapıldı. İngiltere'nin esnek çalışma yasalarının yalnız İngilizlere değil, Londra'ya sayıları artarak akın eden binlerce Fransız gence de istihdam sağladığı söylenen yazıda, işsizlik sorununun şu an Fransa'nın boğuştuğu en zorlu sınavlardan biri olduğu belirtildi.
Fransa'da gençlerin işe alınmasını ve işten çıkartılmasını kolaylaştıran yeni yasa haftalardır öfkeli protestoların odağında. Merkez sağ hükümetin "İlk İş Akdi" diye adlandırdığı yasa, bu sabahki Libreration'a göre geri çekilmek zorunda.
Liberation, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın ortaya sihirli bir formül çıkaramadığını, emek pazarını esnekleştirmeyi amaçlayan yeni yasadan geri adım atmaktan başka çaresinin kalmadığını yazdı. Chirac ve Başbakan Dominique de Villepin protestolar karşısında yeni yasanın geleceğini bugün görüşüyorlar. Liberation'a göre artık bu noktadan sonra Cumhurbaşkanı Chirac'ın yeni yasayı rafa kaldıracağı aşikar. Ama Liberation'a göre bunu yaparken Başbakan De Villepin'in siyasi itibaraını kurtarmak için kelimelerini itinayla seçmesi gerekecek.
Almanya basınından Frankfurter Rundschau, yasanın geri çekilmesinin Başbakan De Villepin'in istifasıyla sonuçlanabileceğine dikkat çekti.
Bugün Alman gazetelerini meşgul eden bir diğer dış siyasetçi de İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad.
Almanya'nın bu yaz ev sahipliği yaptığı Dünya Kupası'nda top koşturacak takımlar arasında İran milli takımı da yer alıyor. Die Welt, İran Cumhurbaşkanı maçları izlemeye Almanya'ya gelirse, tutuklanıp tutuklanmayacağını sordu. Die Welt, Ahmedinecad'ın olası ziyaretinin hararetli bir tartışmayı alevlendirdiğini yazdı.
İran Cumhurbaşkanı'nın İkinci Dünya Savaşı'ndaki Yahudi Soykırımını bir efsane diyerek geçiştirdiğini yazan Die Welt, "Bunun Almanya'da cezası 5 yıla kadar hapistir" diye ekledi. Gazeteye göre, Ahmedinecad'ı Dünya Kupası'nda memnuniyetle ağırlayacaklarını söyleyen Almanya İçişleri Bakanlığı'nın bu sözleri, ülkedeki Yahudi cemaati "şoka uğrattı".
Die Tageszeitung da Ahmedinecad'a ayırdığı manşetinde, "Bir futbol dostu mu, yoksa Almanya'ya girişi yasaklanması gereken bir Yahudi düşmanı mı?" ifadesini kullandı.
Avusturya basınından Die Presse de Alman İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin İran Cumhurbaşkanı'na davetiye çıkarmasını sert dilde eleştirdi.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 08:17