Gündem
  • 15.10.2005 20:46

''AVRUPA 'TÜRKLER İŞLERİMİZİ ALACAKLAR' KORKUSU TAŞIYOR''

İSTANBUL - Avrupa Reform Merkezi Direktörü Charles Grant, Avrupa'da dış politikanın bir sorun alanı olmadığını, onların, ''Türkler gelecek ve bizim işlerimizi alacaklar'' şeklinde bir korku taşıdıklarını söyledi.
     ''AB-Türkiye İlişkileri: Müzakerelerin Başlamasının Ardından'' konulu 2. Boğaziçi Konferansta verilen arada soruları yanıtlayan Grant, ''Çıkan sonuca bakarsak ortak savunma ve güvenlik politikası büyük sorunlar doğuracak bir alan değil. AB'nin ve Türkiye'nin ortak çalışabilecekleri, birçok şekilde ortak çalıştıkları ve politikaların uyumlu olduğu bir alan'' diye konuştu.
     Ermenistan sorununa da değinen Grant, bu konuda sadece Türkiye'den adım atmasının beklenmediğini, Avrupa'nın bu konuda karşılıklı olarak iki tarafın da adımlar atması gerektiğinin bilincinde olduğunu vurguladı.
     Kıbrıs'ın, müzakereler sürecinde sorun olacağını ifade eden Grant, şöyle konuştu:
     ''Aslında bu sorunlar Avrupa halkının Türkiye'ye biraz şüpheli bakmasını sağlayan sorunlar değil. Onlar, 'Türkler gelecek ve bizim işlerimizi alacaklar' şeklinde bir korku taşıyorlar. Birazcık da İslam konusu var. Kesinlikle dış politika konusu bir sorun alanı değil. İnsanların büyük endişesi ekonomik ama bazı ülkelerin özeline bakacak olursak İslam'ın da bir korku olduğunu görebiliriz. Özellikle Fransa, Almanya, Hollanda ve biraz Avusturya olarak görülebilir.''
     ''Müzakere sürecinde Türkiye'nin önündeki en büyük sorun ne?'' sorusuna Grant, şu yanıtı verdi:
     ''Aslında iki sorun var, bunlardan birincisi AB'nin kendisi, kendi yapısı, kurumlarının yapısı, bunlara AB'nin kendisinin çözüm bulması gerekiyor. İlk sorun AB'nin kendisi ve kendi sistemine bir düzen getirmesi gerekiyor. AB'nin kendisini reforme etmesi gerekiyor. İkinci sorun ise Türkiye'nin kendisini reforme etmesi. Bu her alanda olması gerekir. Türkiye'nin ekonomik işleyişini AB'ye uydurması gerekir. İkincisi bu reformlara biraz daha özen gösterilmeli.
     Orhan Pamuk olayı çok kötü bir örnek. Bu şekilde ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı işlemler olmamalı. Türkiye bütün reformları uygulamada da gerçekleştiriyor olmalı.'' Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:53

İLGİLİ HABERLER