HURŞİT TOPAL
BURSA - İmralı Adası'nda tutuklu bulunan teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın yakalanmasının yıldönümünde, Avrupa Birliği İşkenceyi Önleme Komitesi'nin 2 üyesi, çeşitli incelemelerde bulunmak için Gemlik Jandarma Bölük Komutanlığı'na geldi.
Türkiye'nin imza koyduğu Avrupa Birliği İşkenceyi Önleme Sözleşmesi'nin 2. ve 8. maddeleri gereğince Türkiye'ye gelen komite üyeleri Avukat Marc Neve ile Psikriyatrist Timoty Hardding, beraberlerinde 2 tercüman ve bir sekreter ile öğle saatlerinde Gemlik Jandarma Bölük Komutanlığı'nı ziyaret etti.
Abdullah Öcalan'ın tutuklu bulunduğu İmralı'ya geçişin sağlandığı Gemlik Jandarma Bölük Komutanlığı'nda inceleme yapan heyete, teröristbaşının avukatlarının ve ailesinin Ada'ya nasıl götürüldüğü ve düzenlenen tutanaklar ile ilgili bilgi verildi. Heyetin, teröristbaşının durumu hakkında rapor hazırlayacakları belirtilirken, Türkiye'nin sözleşmeyi imzalaması sebebiyle istedikleri ceza infaz kurumunda inceleme yapma, resmi evrakları kontrol etme hakkına sahip oldukları ifade edildi. Komite üyeleri Avukat Marc Neve ile Psikriyatrist Timoty Hardding'in Gemlik'ten sonra Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'na gelerek bilgi alacakları bildirildi.
Heyetin İmralı'ya giderek teröristbaşı ile görüşüp görüşmeyecekleri ise netlik kazanmadı.
Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi, son olarak geçen yıl Haziran ayında İmralı Adası'na gelerek Abdullah Öcalan ile görüşmüş ve hükümlünün durumunun iyi olduğu, şartların olumlu olduğu yönünde rapor vermişti.
Öte yandan, Öcalan'ın avukatları ve ailesi, 11 haftadır Gemlik Körfezi'ndeki hava muhalefeti sebebiyle adaya gidemiyorlardı.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:21