Gündem
  • 9.6.2024 15:07

Axios: Nuseyrat'ta 200 kişinin öldüğü operasyonu Amerikan askeri hücresi gerçekleştirdi

Axios: Tel Aviv'deki bir Amerikan askeri hücresi dört İsrailli mahkumun serbest bırakılmasına yardım etti

Axios , 8 Haziran 2024 Cumartesi günü Amerikalı bir yönetim yetkilisinin, İsrail'deki sözde Amerikan askeri “kaçıranlar hücresinin” İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat'ta gerçekleştirdiği operasyonda dört tutuklunun kurtarılmasına söylediğini aktardı . 
Operasyon 200'ye yakın şehidin hayatını kaybettiği bir katliamın yaşanmasına da yol açtı.

Israeli, US special forces practice ship takeovers amid high tensions in  Gulf | The Times of Israel

İşgal ordusu konuyla ilgili yaptığı açıklamada,

Ordudan yapılan açıklamaya göre gözaltına alınan dört kişi: Noa Argamani (25), Almoa Meir (21), Andrey Kozlov (27) ve Shlomi Ziv (40).

Dörtlünün, Gazze Şeridi'nin bitişiğindeki Re'im yerleşim yerinde geçen 7 Ekim'de düzenlenen "Nova" konserinden Hamas savaşçıları tarafından "kaçırıldığını" söyledi.

Gözaltına alınan 4 kişinin "Şin Bet savaşçıları ve Özel Polis Birimi tarafından Nuseyrat'ın merkezindeki iki ayrı bölgeden" kurtarıldığını anlattı.

Sağlık durumlarının "iyi" olduğunu ve tıbbi muayeneler için Tel Aviv yakınlarındaki (ortada) Tel Hashomer Hastanesi'ne nakledildiklerini ekledi.

US special operations forces assisting Israel forces in war against Hamas

Bir asker öldürüldü

İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari daha sonra, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat kampındaki 4 tutuklunun serbest bırakılmasına yönelik operasyon sırasında bir İsrail askerinin aldığı yaralardan öldüğünü duyurdu.

İsrail ordusu bu sabah Nuseyrat kampına ve Gazze Şeridi'nin merkezindeki diğer bölgelere "büyük çaplı ve benzeri görülmemiş bir saldırı" başlattı.

Ordu, kendi hesabından yayınlanan kısa bir açıklamada şunları söyledi:

7 Ekim 2023'te Hamas ve Gazze'deki diğer Filistinli gruplar, "İsrail güçlerinin ve yerleşimcilerin Filistin halkına, mülklerine ve kutsallarına, özellikle de Mescid-i Aksa'ya yönelik devam eden saldırılarına" yanıt olarak "El Aksa Tufanı" Operasyonunu başlattı. İşgal altındaki Doğu Kudüs'teki cami."

Gazze Şeridi'ne bitişik İsrail yerleşimlerini ve askeri tesisleri hedef alan operasyon sırasında, bazıları İsrail ateşiyle olmak üzere yüzlerce İsrailli öldürüldü. Hareket ayrıca onlarcasını İsrail hapishanelerindeki binlerce Filistinli mahkumla takas etmek için Gazze Şeridi'ne götürdü.

In First, 11 Female Soldiers Pre-selected For Israeli Army's 669 Unit -  I24NEWS

Geçen yılın sonlarında her iki taraftan da esir değişimiyle sonuçlanan geçici ateşkesin ardından Tel Aviv, Gazze'de hâlâ 128 İsrailli tutuklu bulunduğunu tahmin ederken, Hamas bunların 70'inden fazlasının İsrail tarafından düzenlenen rastgele baskınlarda öldürüldüğünü açıkladı. Hapishanelerde en az 9.500 Filistinli bulunuyor.

İsrail, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 120.000'den fazla Filistinlinin ölümüne ve yaralanmasına, yaklaşık 10.000 Filistinlinin ise çocukların ve yaşlıların hayatına mal olan kitlesel yıkım ve kıtlığın ortasında kaybolmasına neden olan bir savaş yürütüyor.

İsrail, BM Güvenlik Konseyi'nin derhal durdurma kararına ve Uluslararası Adalet Divanı'nın Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah şehrinin işgaline son verilmesi ve İsrail'in saldırılarını engelleyecek tedbirlerin alınması yönündeki talimatına rağmen savaşını sürdürüyor. “soykırım” ve Gazze'deki sefil insani durumun iyileştirilmesi.

 hayatta kalanlar ve göçmenler de dahil olmak üzere Nuseyrat'taki direnişin 17 üyesinin öldürüldüğü yönündeki iddialarını yalanlıyor

7 Haziran 2024 Cuma günü hükümetin Gazze Şeridi'ndeki medya ofisi, İsrail ordusunun, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) ait bir okulu bombalaması sırasında 17 direnişçiyi öldürdüğü yönündeki iddialarını yalanladı. Strip, bu unsurların isimlerinin yaşayanlar, göçmenler ve eski şehitler olduğunu vurguladı.

Cuma günü erken saatlerde yapılan bir açıklamada İsrail ordusu, Hamas ve İslami Cihad'ın 17 üyesinin kimliğini tespit ettiğini iddia ederek, bunların "Nuseyrat kampındaki UNRWA okul yerleşkesinde saklandıkları birçok sınıfa düzenlenen baskında tasfiye edildiğini" söyledi.

Ordu, yerinden edilmiş binlerce Filistinlinin bulunduğu okula düzenlenen baskında öldürüldüğünü iddia ettiği unsurların resimlerini ve isimlerini yayınladı.

Gazze Şeridi'ndeki Hükümetin Medya Ofisi Genel Müdürü İsmail Al-Sawabta ise İsrail ordusunun okulun bombalandığına ilişkin iddialarının geçerliliğini reddetti.

El Sevabta düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: "İşgal ordusu, Nuseyrat katliamında öldürdüğünü iddia ettiği kişilerin isimlerini yayınlayarak yanlış bilgi yayıyor, yalan yayıyor ve kamuoyunu yanıltıyor."

Al-Sawabitah, bu isimler arasında "Nusayrat'ta değil, farklı zaman ve yerlerde yaşayan insanlar, gezginler ve şehitler" bulunduğunu açıkladı.

Al-Sawabta şunları ekledi: "Dün (Cuma) işgal ordusu, Nuseyrat Hazırlık Oğlanlarını bombalayarak gerçekleştirdiği Nuseyrat katliamında onları öldürdüğünü iddia eden, dört ismin yer aldığı ve kişisel fotoğraflardan oluşan bir listeden oluşan sahte bilgi yayınladı. 'Nuseirat'taki Kamp 2'deki okul.”

Sözlerine şöyle devam etti: "İşgalin yalan ve yanlış bilgi yaydığı, kamuoyunu yanılttığı, bu listenin kusurlu ve yanlış olduğu açıkça ortaya çıkmıştır."

Al-Sawabta ayrıca, "İşgal ordusunun yayınladığı listede hayatta olan ve şehit olmayan 3 vatandaşın yer aldığına, bunların arasında yıllardır seyahat eden ve şu anda Filistin dışında yaşayan bir vatandaşın da bulunduğuna dikkat çekti. başka yerlerde ve farklı tarihlerde şehit olan isimler yer alıyor.”

İsrail ordusunun Nuseyrat katliamında çocukları öldürmediğini ancak 14 çocuğu öldürdüğünü iddia ettiğini anlattı.

Bu arada Gazze'deki hükümet medyası sözcüsü İsrail saldırısında ölen çocukların isimlerini açıkladı.

Al-Sawabta, "işgal ordusunun kasıtlı olarak mümkün olan en fazla sayıda sivili ve yerinden edilmiş kişiyi, özellikle de çocukları ve kadınları hedef alıp öldürdüğünü ve on binlerce kişinin bulunduğu UNRWA okullarını, barınma ve yerinden edilmiş merkezlerini hedef aldığını" vurguladı.

"İşgali kasıtlı olarak hedef almanın soykırım çerçevesinde ve Gazze Şeridi halkına yönelik baskı ve onların insani gerçekliğini dünyada benzeri görülmemiş bir şekilde kötüleştirme çerçevesinde gerçekleştiğini" değerlendirdi.

Al-Thawabta, İsrail ve ABD yönetimini "insanlığa karşı işlenen bu suçlardan ve uluslararası hukuka karşı işlenen suçlardan tamamen sorumlu" olarak nitelendirdi.

Uluslararası topluma, tüm BM ve uluslararası kuruluşlara "Gazze Şeridi'nde sivillere, çocuklara ve kadınlara yönelik soykırım suçunu durdurması için işgale baskı yapma" çağrısında bulundu.

Nuseyrat katliamı

Perşembe günü İsrail ordusu, Nuseyrat kampında yerinden edilmiş 6.000 kişinin yaşadığı bir okulu bombaladı. Gazze'deki hükümet medya ofisinden alınan verilere göre, sonuç olarak 14'ü çocuk ve 9'u kadın olmak üzere 40 kişi öldü, 23'ü çocuk ve 18'i kadın olmak üzere 74 yerinden edilmiş kişi yaralandı.

Cuma günü UNRWA, Gazze'deki binalara ve yerinden edilmiş sivillerin barındığı merkezlere yönelik saldırılar da dahil olmak üzere İsrail'in kendisine yönelik tüm ihlallerinin soruşturulmasını talep etti.

Bu, UNRWA Medya ve İletişim Direktörü Juliet Touma tarafından Amerikan gazetesi “Washington Post” ile yapılan röportajda belirtildi ve BM ajansı, içeriğini “X” platformunda yayınladı.

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'deki savaşı, çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 120.000'den fazla Filistinlinin ölmesine ve yaralanmasına neden oldu ve düzinelerce kişinin hayatına mal olan büyük yıkım ve kıtlığın ortasında yaklaşık 10.000 Filistinli kayboldu.

Bu savaş, İsrail ordusunun BM'nin çocuklara yönelik ihlallerde bulunan taraflar arasında yer alan "utanç listesi"ne girmesine neden olurken, Tel Aviv, Güvenlik Konseyi'nin çatışmanın derhal durdurulmasını talep eden kararını ve İsrail'in emirlerini göz ardı ederek bunu sürdürmekte ısrar ediyor. Adalet Divanı, Refah'a yönelik saldırıyı durdurmalı ve Gazze'deki şiddet eylemlerini ve "soykırım"ı önlemek için acil önlemler almalıdır.

Hamas askeri sözcüsü, Nuseyrat operasyonunda çok sayıda Siyonist mahkumun öldürüldüğünü duyurdu.

GAZZE 8 Haziran 2024 (Saba) - İslami Direniş Hareketi Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'nın askeri sözcüsü Ebu Ubeyde, cumartesi akşamı bir dizi Siyonistin öldürüldüğünü duyurdu. Nuseyrat operasyonunda tutuklular.

Ebu Ubeida, "Siyonist düşmanın Gazze Şeridi'nin ortasındaki Nuseyrat bölgesinde yaptığı şey karmaşık bir savaş suçudur ve bundan ilk etkilenecek olanlar da mahkumlardır" dedi.

"Düşman, korkunç katliamlar yaparak esirlerinin bir kısmını özgürleştirmeyi başardı, ama aynı zamanda operasyon sırasında bir kısmını da öldürdü."

Sözlerine şöyle devam etti: "Operasyon, düşmanın esirleri için büyük tehlike oluşturacak, onların durumlarını ve hayatlarını olumsuz etkileyecektir."

Güncellenme Tarihi : 9.6.2024 15:21

İLGİLİ HABERLER