AYDIN DOĞAN, POAŞ GİBİ HÜRRİYET'İN DE BORÇLARINI ÖTELETMİŞ...
BÜYÜK GAZETE (!) KÜÇÜK HESAPLARIN PEŞiNE DÜŞTÜ...
BDDK, borç öteleme konusunda Aydın Doğan'a kıyak yapmaya devam etti. POAŞ ve Doğan Holding'in borçlarının ötelenmesinden sonra, Hürriyet'in borçlarının da üst üste ertelendiği belgelendi.
Aydın Doğan'ın hortumlamaları ve devlet eliyle kurtarılması bir bir belgeleniyor. Önce Özelleştirme İdaresi, Aydın Doğan'ın 271.3 trilyonluk POAŞ borcunu erteledi. Daha sonra BDDK'nın da Doğan Holding'in 80 milyon dolarlık borcunu ertelediği ortaya çıktı. Doğan Holding'in 26 milyon Euro ve 8.5 milyon dolar borcu da yine BDDK tarafından ertelenmiş ve yeniden yapılandırılmıştı. star gazetesi bütün bu borç erteleme operasyonlarını belgeleriyle ortaya koydu. BDDK'nın son icraatı da büyük gazete (!) Hürriyet için oldu.
HÜRRİYET İSTEDİ
Batık bankaların havuz bankası Bayındırbank ve onun KKTC'deki uzantısı Bank 2000 Off-shore üzerinden gerçekleştirilen borç ertelemesinde vade tarihi olarak da yine 2008 yılı belirlendi. Tarih olan Demirbank'ın İstanbul Güneşli Şubesi'nden Hürriyet gazetesine kullandırılan krediler ve HSBC Bank tarafından kabul edilmediği için KKTC'deki Bank 2000 havuzuna aktarıldı ve orada önce ötelendi sonra da yeniden yapılandırıldı.
Hürriyet Sınai ve Ticari Ürünler Pazarlama San. ve Tic. A.Ş.'nin 906 bin 500 dolar ile 700 bin Euro'luk ve 14 Ağustos 2003 vadeli risklerin için Aydın Doğan yeniden düzenleme ve yeniden yapılandırma talebinde bulundu. Hürriyet gazetesi tarafından Bayındırbank ve Bank 2000 yönetimlerine gönderilen talep yazılarında, borçların bir kez daha yapılandırması için libor artı 2.5 faizinin uygulanması istendi. Talep yazısında ayrıca 28 Mart 2003'ten başlamak ve 28 Mart 2008 tarihinde sona ermek üzere 5 yıl süre istendi.
YİNE AYNI TAKVİM
Hürriyet gazetesinin bu talep yazısı çok geçmeden Engin Akçakoca'nın İstanbul'daki ayağı olan Bayındırbank Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Ragıp Nebil İlseven tarafından harfiyen yerine getirildi. Faizler aşağı çekilerek libor artı 2.5 olarak belirlendi. Borç geri ödeme takviminde ise kısa vadeler için küçük rakamlar, uzun vadeler için de büyük rakamlar geçerli kılındı. Yani yeniden yapılandırma sonunda Aydın Doğan Hürriyet gazetesi için BDDK'ya 28 Mart 2003 ile 28 Mart 2006 yılları arasında her yıl 90 bin 650 dolar ve 70 bin Euro borç ödemesi yapacak. 2007 ve 2008 yıllarında ise bu rakamlar 271 bin 950 dolar ve 210 biner Euro'ya çıkacak.
BORÇ TL OLDU
Hürriyet gazetesi tarafından, batık Demirbank'ın İstanbul Güneşli Şubesi'nden kullandırılan gayri nakdi kredilerin karşılığı teminatlardaki değişim ise, Bayındırbank yönetimini karıştırmaya yetti. TMSF 1'inci Tahsilat Dairesi Başkanı Hasan Tengiz'in 'olur'u ile yaşama geçirilen operasyon, büyük bir usulsüzlüğü de bereberinde getirdi. Hürriyet gazetesinin döviz cinsinden borcu önce 26 Haziran 2002 tarihinde TL'ye dönüştürüldü ve karşılığında da 8 Ocak 2003 vadeli, 2 trilyon 800 milyar lira nominal değerli Hazine Bonosu rehin olarak alındı.
BDDK'nın Hürriyet'e yaptığı bu usulsüz kıyakla yetinmeyen Aydın Doğan, bu kez Hazine Bonosu'nun vadesini uzatma talebinde bulundu ve 8 Ocak 2003 vadeli Hazine Bonosu'nun 9 Nisan 2003 tarih ve bu kez de 2.5 trilyon liralık Hazine Bonosu ile değiştirilmesini istedi. Bu istek de BDDK tarafından örtülü olarak harfiyen yerine getirildi.
TMSF 1'inci Tahsilat Dairesi Başkanı Hasan Tengiz, Bayındırbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ragıp Nebil İlseven'e gönderdiği bu yazı için sonuçtan haberdar edilmesini istedi. Batık Bayındırbank ve Bank 2000'nin patronu zaman yitirmeden Daire Başkanı Tengiz'in 'olur'una 'onay' verdi ve büyük gazete (!) Hürriyet'e nefes aldırdı.
İKİ UYARI YAZISI
Hasan Tengiz ve Ragıp Nebil İlseven'in kararlarına ilk tepki yine kurum içinden geldi. Bayındırbank Genel Müdür Yardımcısı Evren Önder, 2 Temmuz 2002 ve 7 Mart 2003 tarihlerinde iki uyarı yazısı gönderdi. Önder, alınan kararların yeni kredi niteliği taşıdığını belirterek, usulsüzlüklere dikkat çekti.
Uyarı yazılarının ardından koltuğundan da olan Enver Önder'in 7 Mart 2003 tarihli yazısında çarpıcı bölümler yer alıyor:
'...Doğan Grubu gayri nakdi kredilerine ilişkin mevduat rehinleri firmanın talepleri doğrultusunda çözülmüş ve teminata 08.01.2003 vadeli Hazine Bonosu alınmıştır. Bilindiği üzere bonoların vadesi risk vadesinden kısa olup, teminatta vade riski oluşturmaktadır. Bunun ötesinde, döviz ve faiz piyasalarında yaşanacak olumsuz gelişmeleri doğrultusunda oluşacak teminat açıklarının firmaya yeni bir kredi kullandırım niteliği taşıdığı 02.07.2002 tarihinde BDDK Tahsilat Dairesi'ne bildirilmiştir.
Bu sefer Doğan Grubu tarafından gönderilen Demirbank Bahreyn kaynaklı kredilerin yeni ödeme planlarına göre yapılandırılması da istenmektedir. Bununla birlikte daha önce kullandırılan kredilerin kaynaklarının nasıl geliştiği ve niteliklerinin ne olduğu ayrıca murakıplarca incelenip incelenmediği konusunda tarafımda bir bilgi bulunmamaktadır...'
JET USULSÜZLÜK
Bayındırbank Genel Müdür Yardımcısı Evren Önder'in üst üste yaptığı uyarıları, yine Bayındırbank ve BDKK Tahsilat Dairesi yönetimlerinden geri döndü.
Hortumlamaya izin veren kararlar birbir uygulamaya sokuldu. Bu operasyonlar, halka açık şirket konumundaki Hürriyet'in küçük yatırımcılarından ve SPK ile İMKB'den de gizlendi. Usulsüzlük ve habersiz yapılandırmalarla ilgili olarak da ne murakıp incelemesi ne de murakıp soruşturması yapılabildi.
(STAR)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:54