Meclis Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu’nun eski Başbakan Ecevit hakkında istediği ikinci soruşturma, Petrol Ofisi AŞ’nin (POAŞ) özelleştirilmesine dayandırıldı.
“Başbakan sıfatıyla başkanlığını yaptığı Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun (ÖYK) POAŞ’ın satışının ardından aldığı kararların devleti zarara uğrattığı” gerekçesiyle Ecevit, sorumlu sayıldı. POAŞ’taki kamuya ait “altın hissenin” 3 yıl önceden devredildiği belirlendi. Komisyonun Ecevit’in yanı sıra 5 eski bakana Yüce Divan yolunu açan “POAŞ raporunda, POAŞ’ın özelleştirilmesi sürecinde yaşananlar şöyle anlatıldı: “POAŞ’ın yüzde 51’lik hissesi, ÖYK kararıyla 1999’da Türkiye İş Bankası-Doğan Şirketler Grubu Holding AŞ Ortak Girişim Grubu’na 1,260 milyar dolara vadeli olarak satıldı. Grubun kurduğu İş Doğan Petrol Yatırımları AŞ ile 2000 yılında sözleşme imzalandı ve bu para peşin olarak tahsil edildi. Kamunun POAŞ’ta kalan yüzde 42,3’lük payının yüzde 16,5’i halka arz yöntemiyle özelleştirildi. Böylece, kamunun payı, yüzde 28,5’e düştü.
Altın hisse 3 yıl önceden devredildi
Kamunun elinde bulunan 1.000 lira nominal değerli imtiyazlı (altın) hisse, ÖİB tarafından bir karar taslağı sunulmadan ÖYK’nın 15.4.2002 tarihli kararıyla re’sen kaldırıldı. İmtiyazlı hissenin 5 yıl yürürlükte kalmasını öngören 1998 tarihli ÖYK kararı gereğince, bunun 2005 yılına kadar geçerli olması gerekirdi.
Haziran 2002’de ise, kamunun elinde kalan yüzde 25,8’lik A grubu hissenin tamamı İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Toptan Satışlar Pazarı’nda 387 trilyon lira karşılığında İş Doğan’a satılırken, 371 trilyon lirası vadeye bağlandı. Vadeye bağlanan alacak ve faizlerin teminatı olarak da, POAŞ hisse senetleri üzerine ÖİB lehine rehin tesis edildi. Bu uygulama, şirketin performansına ve ekonomik gelişmelere bağlı olarak kamu alacağının riskli hale gelmesine neden oldu. Nitekim 5.6.2003 tarihi itibarıyla ÖİB’nin faiz hariç anapara alacağı, 271 trilyon lira iken, idare lehine rehnedilmiş hisselerin değeri ise İMKB kapanış değerlerine göre 261 trilyon lira olarak gerçekleşti. Söz konusu teminatlar, borcun ancak yüzde 66’sını karşılamakta. Usulsüz ve mevzuata aykırı bir işlem yapıldı.
Yüksek Denetleme Kurulu raporunda ise POAŞ ile İş Doğan Petrol’ün birleşmesindeki aksaklıklara vurgu yapıldı.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:24