Bilim
  • 28.2.2013 11:54

Aylık hava tahminini öğrenmek için tıklayın

ANKARA - Aylık tahminler, Türkiye'nin kurucu üyesi olduğu ve çoğunluğu AB üyesi 34 ülke tarafından desteklenen Avrupa Orta Vadeli Hava Tahmin Merkezi (ECMWF) aylık tahmin modeli veri ve ürünleri temel alınarak hazırlanacak.
      Hava kütleleri, cepheler, orta enlem basınç sistemleri gibi büyük ölçek hava olaylarını tahmin etmek üzere tasarlanan aylık tahmin modelinde, daha küçük ölçekteki yerel meteorolojik olaylar ise temsil edilemeyebilecek.
      Aylık tahmin, hava sıcaklığı ve yağış ortalamaları göz önüne alınarak, mevsim normallerinin altında ya da üstünde şeklinde değerlendirilecek ve haftada iki kez güncellenecek.
     
     -Uygulanacak modelin özellikleri-
    
     Türkiye'nin bulunduğu coğrafi konuma göre modelin tutarlılığı, yaz ve kış aylarında bahar aylarına göre daha fazla olacak. Sıcaklık, yağışa kıyasla öngörüsü daha yüksek bir parametre niteliği taşıyor.
      Kısa, orta ve uzun vadeli tahminlerde kullanılan yöntem ve araçların farklı olması nedeniyle yayınlanan diğer tahmin ürünleriyle farklılıklar görülebilecek.
      Kullanıcıların düzenli takip etmeleri tavsiyesinde bulunulan aylık tahmin, 4 kısımdan oluşacak. Buna göre, birinci kısımda haftalık yayınlanan uzun vade 7 günlük haritalı detaylı tahmin bulunacak. Diğer 3 kısım ise yurt geneli için hazırlanan ikinci, üçüncü ve dördüncü hafta sıcaklık ve yağış tahminlerinin uzun yıllar normallerine göre mukayeselerini gösteren haritalardan oluşacak.
      İllerin uzun yıllar sıcaklık ve yağış gibi ortalama ve uç değerlerine Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün internet sayfasında verilen linkten ulaşılabilecek.
      Aylık tahminler her hafta salı ve cuma günleri hazırlanarak saat 15.00'te internet sitesinde yayınlanacak. İlk haftayı gösteren 7 günlük tahmin her gün güncellenecek.
      Aylık tahmine ''http://www.mgm.gov.tr/tahmin/aylik-tahmin.aspx'' adresinden ulaşılacak.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 17:38

İLGİLİ HABERLER