Gündem
  • 8.10.2020 00:44

Azerbaycan ile çatışmak için Fransa'dan milisler geldi

Fransız basınında Çarşamba günü çıkan haberlere göre, Fransa'da yaşayan çok sayıda Ermeni, yasadışı olarak işgal edilmiş Azerbaycan toprakları olan Dağlık Karabağ'a Erivan güçleriyle birlikte savaşmak için geldi.

Fransız Le Figaro gazetesinin kıdemli muhabiri Georges Malbrunot bir tweet'te "Fransa'dan Ermeniler Dağlık Karabağ cephesinde Azerbaycan ordusuyla savaşmak için Ermenistan'a gelmeye başlıyor" dedi.

Fransız haber ajansı Agence France-Presse'den (AFP) bir muhabirden alıntı yaparak, "Erivan tarihli bir AFP gönderisi, bunlardan birinin Strazburg'dan gelen yolculuğunu anlatıyor." Dedi.

Bu arada, France 24, başka bir paralı askerin yasadışı neden için savaşmak için Kafkasya'ya yaptığı yolculuğu anlattı.

France 24, raporda, "Batı Fransa'da yaşayan bir Ermeni inşaatçı olan Vardan, Azerbaycan ile çatışmada savaşmak için memleketine geri döndü." Dedi.

"1990'larda Dağlık Karabağ'a karşı ilk savaşın bir gazisi olan 45 yaşındaki, memleketi Yeghvard'a dönmeyi, bir grup gönüllü oluşturmayı ve cepheye gitmeyi planlıyor. O geldiğinde, iki adam, Yeghvard çatışmada çoktan öldürülmüştü, "diye ekledi.

Son zamanlarda, Ermenistan'ın yurtdışından gelen paralı askerlerin yanı sıra, Azerbaycan topraklarının yasadışı işgalini sürdürmek için mücadelesinde, her Birleşmiş Milletler üyesi devletler ve BM tarafından da tanınan PKK'lı teröristleri kullandığı ortaya çıktı.

Azerbaycan istihbarat teşkilatı ayrıca bölgeye Ermeni ayrılıkçılar için savaşmaya gelen iki PKK militanı arasında kesilen bir diyaloğu ortaya çıkardı.

Ermenistan ve Azerbaycan, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana Dağlık Karabağ bölgesinde şiddetli bir çıkmaza girmiş durumdalar.

İşgal altındaki bölgede yıllardır Ermeni ve Azeri güçleri arasında en şiddetli çatışma Pazar günü ateşlendi. Perşembe günü, çatışmanın beşinci güne yayılmasıyla en az 130 kişinin öldüğü doğrulandı.

Dört BM Güvenlik Konseyi (UNSC) ve iki BM Genel Kurulu (UNGA) kararı ve birçok uluslararası kuruluş, işgalci Ermeni kuvvetlerinin Dağlık Karabağ'dan çekilmesini talep ediyor.

Fransa, Rusya ve ABD'nin eş başkanlık ettiği AGİT Minsk Grubu, çatışmaya barışçıl bir çözüm bulmak için 1992'de kuruldu, ancak sonuç alamadı.

Dağlık Karabağ, Birleşmiş Milletler ve Ermenistan hariç dünyadaki hemen hemen her hükümet tarafından Azerbaycan toprağı olarak tanınmaktadır.

Güncellenme Tarihi : 8.10.2020 10:42

İLGİLİ HABERLER