Ekonomi
  • 14.7.2007 13:08

BABACAN: TEK BAŞINA İKTİDAR İHTİMALİ PİYASAYI GÜÇLENDİRİYOR

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, AK Partinin tek parti olarak yeniden iş başına gelme ihtimali kuvvetlendikçe piyasaların daha güçlendiğini, borsanın yükseldiğini söyledi.
      TGRT Haber kanalında gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulunan Babacan, 4,5 yıldır ne yapacaklarını söyledilerse yaptıklarını, verdiği sözü tutan bir parti olduklarını ve böylece ekonomide güven sağladıklarını kaydetti.
      Anketlere bakıldığında ikinci partinin kendilerinin yarısı kadar bile oy almadığını, seçimlerde iki partinin barajı aşmasının kesin olduğunu, üçüncü partinin de barajı geçme ihtimali bulunduğunu ifade eden Ali Babacan, üçüncü partinin barajı aşamaması halinde üçte iki çoğunluğu sağlayabileceklerini anlattı.
      Cumhurbaşkanı seçiminde Anayasa Mahkemesi kararının durumu oldukça zorlaştırdığını vurgulayan Babacan, ''CHP'nin uzlaşmadan kastı (Biz bir aday gösterelim AK Parti onu seçsin). Kendileri kimi istiyorsa onun seçilmesi. Azınlıkta bulunan bir partinin çoğunluğa dayatmalarda bulunması doğru bir yaklaşım değil. Üçte iki oturumda bulunma mecburiyeti, Kopenhag siyasi kriterlerine de uygun değil. Azınlığın çoğunluğa tahakkümü hiçbir demokraside yoktur'' diye konuştu.
      Ekonominin bundan sonraki seyrinin en önemli belirleyicisinin 'demokrasinin işlemesi, demokratik takvimlerin çalışması olduğunu' vurgulayan Bakan Ali Babacan, şöyle devam etti:
      ''Biz zaten anayasa değişikliği yaptık. Referandumla oylanacak ve zaten ona göre cumhurbaşkanını halk seçecek. Bu konunun nihai gideceği nokta odur. Referandumda da ne çıkacağı belli. Bu konuyu referanduma götürmek, bu işi geciktirmek, Türkiye'nin yaşadığı bu sıkıntıları uzatmadan başka bir şey değildir.
      Biz bu referandum kararına şaşırdık. Çünkü bunu referanduma götürmek sadece, konuyu biraz ertelemek, yaşanan kriz ortamını, uzatmaları biraz uzatmak, (Halkın iradesini biraz daha öteleyebilir miyiz, acaba kendi kafamıza göre bir cumhurbaşkanını zorlayabilir miyiz) gibi bir yaklaşım olarak görüyoruz. Ancak sayın cumhurbaşkanının kararına da saygı duymak zorundayız.
      Olaylar hukuk ve demokrasi çerçevesinde seyrettikten sonra ekonomiden hiç korkacak bir şey yok. Çünkü ekonomi hukuk ve demokrasi zeminine oturuyor. Bu bina ne kadar sağlam olursa olsun Demokrasi-hukuk zemininde gevşeme çürüme başlarsa o binayı ayakta tutmak zordur.''
     
     ''CARİ AÇIK DEVAM EDECEK''

      Cari açığın yarıdan fazlasının petrol fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığına işaret eden Bakan Ali Babacan, ''Türkiye'nin cari açığı yıllarca devam edecek. Bu gerçeği kabul etmek lazım'' dedi.
      Hızlı büyüyen, AB sürecinde olan ve petrol ithal eden bir ülkenin cari açık vermesinin normal olduğunu ifade eden Babacan, bu açığın finansmanının önemli olduğunu ve bunun da fazlasıyla döviz girişi sağlandığını, hatta fazlası olduğundan döviz rezervlerinin 100 milyar doların üzerine çıktığını anlattı.
      ''Cari açığı güvenle, istikrarla, itibarla finanse ediyoruz'' diyen Babacan, güven ve istikrarın devamının ekonomik istikrar için de olmazsa olmaz şart olduğunu söyledi.
      ''Kendi paramızla yaşayalım, elin parasıyla oynamak kumar'' diye konuşan Bakan Ali Babacan, dış ticaretle uğraşanları da fazla kur riski almamaları ve borçları kadar alacakları olmaları için de uyardı.
      İşsizlik konusunda çok büyük ilerleme sağlanmasa da en azından her yıl artan 1 milyon nüfusa iş sağlandığını, ancak işsizlik sorununun temelinde eğitim sistemindeki sıkıntının yattığını anlatan Babacan, üniversitelerden hiç iş imkanı olmayan alanlarda çok sayıda mezun verdiklerini, ancak tıp fakültelerinde bir hocaya 3 öğrenci düştüğünü söyledi.
      Babacan, ''Eğitime el atmadıkça işsizlik sorununu çözmemiz mümkün değil. Biz üniversiteden bahsetsek, siz karışmayın diyorlar, ama sorunları da kendileri çözemiyorlar. Bizim sorunların çözümü konusunda halka karşı sorumluluğumuz var'' diye konuştu.
      Ancak kayıtdışında istedikleri noktaya gelemediklerini dile getiren Babacan, ikinci dönem için çok önemli hazırlıklar yaptıklarını, vergi indirimlerini gerçekleştirerek, vergi kaçırmanın bahanesini ortadan kaldırdıklarını, bu yıldan itibaren uygulamada daha dikkatli davranarak denetimde daha ileri gideceklerini bildirdi.
      Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:25

İLGİLİ HABERLER