BABACAN: YILLIK YÜZDE 20 ENFLASYON HEDEFİ ULAŞILABİLİR GÖRÜNÜYOR
BABACAN: ''YIL SONU HEDEFLERİNDE BİR SAPMA ÖNGÖRÜLMEMEKTEDİR''
ANKARA - Devlet Bakanı Ali Babacan, 2005 yılında yeni para birimine geçilip geçilmeyeceğinin Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı'nın çalışmalarının neticesinde belirleneceğini ve kamuoyuna zamanı geldiğinde açıklanacağını söyledi.
Babacan, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 5. gözden geçirme çalışmalarının 1 Ağustos'ta tamamlanması, Türkiye'nin 2004 ve 2005 yıllarına ait borç ödeme takvimlerinin netleştirilmesinin ''ekonomide yeni bir dönüm noktası'' olduğunu belirtti.
Yıl sonu için belirlenen hedefler konusunda bir sapma öngörülmediğini de vurgulayan Babacan, yüzde 20 yıllık enflasyon hedefinin ulaşılabilir göründüğünü belirterek, Ağustos itibariyle son 12 aylık dönemde enflasyon rakamlarının, TÜFE (tüketici fiyatları endeksi) ve TEFE'de (toptan eşya fiyatları endeksi), verilerin sıhhatli toplandığı 1981 Ocak ayından bu yana en düşük 12 aylık dönem enflasyonu olduğuna işaret etti.
IMF ile sürdürülen stand-by anlaşması çerçevesinde, önümüzdeki günlerde başlayacak 6. gözden geçirme için teknik çalışmaların sürdüğünü ifade eden Bakan Ali Babacan, faizlerdeki düşüşe de dikkat çekerek, son olarak yapılan 91 günlük referans bono ihalesinde oluşan yüzde 30.75 düzeyindeki bileşik faizin, 3 aylık referans bono ihalelerinin başlamış olduğu 1999'dan beri en düşük oran olduğunu vurguladı.
Ali Babacan ayrıca ABD'ye yaptığı tanıtım programında, Amerikalı finans kuruluşları ve yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisinin artarak devam ettiğini, gelişmelerin çok yakından izlendiğini, hükümete ve uygulanan ekonomik programa duyulan güvenin güçlendiğini ve ekonomide olumlu değişimin her fırsatta ifade edildiğini gördüklerini söyledi.
Basın toplantısında soruları yanıtlayan Babacan, ABD'ye yaptıkları road show'un ardından Türk tahvillerine olan ilginin arttığını, bu nedenle tahvil ihracı kararı aldıklarını ifade etti.
Ali Babacan, ABD'den gelmesi beklenin 8.5 milyar dolarlık krediye ilişkin soruya verdiği yanıtta, bu kredinin, Kongre'deki değerlendirme sürecinin devam ettiğini ve bu sürecin 20 Eylül'de sona ereceğini belirtti. Bu kredinin, Türkiye için olmazsa olmaz bir kredi olmadığını ve tüm projeksiyonlarda bu krediyi yok saydıklarını belirten Babacan, bunun gelişmelerin olumsuz gittiği anlamına gelmemesi gerektiğini belirterek, kredinin ilk dilimi gelinceye kadar hiçbir finansman tablosunda da yansıtmayacaklarını kaydetti.
Babacan, en önemli konunun borç stoğu, bunların faizi ve borç döndürme rasyosu olduğuna işaret ederek, ''borç stoğunun GSMH'ya oranı hızla düşüyor, beklenen senaryoda 3-4 yılda Maastricht kriteri olan yüzde 60 rasyosunu tutturabiliriz görünüyor. Bu aslında kötümser bir tahmin, çok daha iyi olacağını düşünüyorum'' dedi.
IMF ile ilişkilerin bundan sonra ne şekilde olacağına ilişkin bir soruya karşılık da Babacan, ''2004'ten sonra IMF ile hangi formatta çalışılacağı konusunu 2004 yılının ortalarında ele alacağız. O zamana kadar konuşulmayacak, görüşülmeyecek'' diye konuştu.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:41