Yaşam
  • 18.9.2006 11:22

BAĞDAT'TA ÇALINAN EL YAZMASI, LONDRA'DA ORTAYA ÇIKTI

BAĞDAT - ABD ordusunun Saddam Hüseyin rejimine karşı başlattığı askeri harekatla birlikte, yağmaya hedef olan Irak Ulusal Müzesi'ndeki 170 bin tarihi eserden biri Londra'da ortaya çıktı.


'Mezopotamya tarihinin belgesi' diye nitelendirilen yazma eserin, 18. yüzyıldan kalma olduğu öne sürüldü.

 
Irak siyasi makamlardan alınan bilgilere göre, Irak'ta 2003 yılı Mart ayında Saddam Hüseyin rejimine yönelik başlatılan askeri harekatla birlikte, yağmaya hedef olan Irak Ulusal Müzesi'ndeki 170 bin tarihi eserden biri, önceki gün İngiltere'nin başkenti Londra'da ele geçirildi. Mezopotamyalı filozof Ebubekir El Razi'nin kaleminden çıktığı öne sürülen eserin, kimliği açıklanmayan Asya kökenli bir kaçakçı tarafından satışa sunulurken, alıcı kılığındaki Britanya polisinin ortaya çıkardığı öğrenildi.

Yazma eserin, Mezopotamya uygarlığına ışık tutacak bir belge olduğu kaydedilirken, antika belgeye fiyat biçilemediği de ifade edildi. 1995 yılında diktatör lider Saddam Hüseyin'in emriyle Musul Müzesi'nden alınarak Bağdat'taki Irak Ulusal Müzesi'ne taşınan ve uygarlığın binlerce yıllık hazinesinden biri olan eserin çalınması, o tarihlerde tarihçi ve arkeologları da üzmüştü.


ABD askerlerinin, savaşın başladığı 2003 yılında Mezopotamya tarihini barındıran müzenin yağmalanmasına göz yumduğu, askerlerin yağmacılarla birlikte hareket ederek yağmaya ortak olduğu iddia edilmişti.


Irak'ta 1991'deki savaş sırasında da yerel müzelerden 4 bin eser yağmalanmış, bu eserlerin bir kısmı çeşitli ülkelerde satışa sunulurken ele geçirilmişti.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 03:31

İLGİLİ HABERLER