Gündem
  • 24.2.2011 15:51

BAKAN ÇAĞLAYAN: "KARDEŞLERİMİN DE LİBYA'DA ŞANTİYELERİ VAR"

TAHİR SARIKAYA
ANKARA

Bakan Çağlayan, ilgili bakanlık ve kurumların temsilcileri ve Libya'da iş yapan Türk müteahhitlik firmalarının katılımıyla Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda toplantı yaptı. Bakan Çağlayan, Libya'da yaşanan olaylardan dolayı kriz masası kurulduğunu anlatarak, kendilerine verilen bilgileri kriz masasına aktardıklarını kaydetti. Çağlayan, Libya'da yaşanan iç çatışmadan dolayı bir Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini, bununla birlikte Türk vatandaşlara yönelik bir darp ve yaralı olmadığını söyledi. Bakan Çağlayan, 7 bine yakın Türk vatandaşının hava ve deniz yoluyla Türkiye'ye getirildiğini belirterek, bir kısım vatandaşların da komşu ülkelere hava ve karayolu ile ulaşımının sağlandığını ifade etti. Dün gece Marmaris'e gelen gemilerin tekrar sefere çıkarıldığını söyleyen Çağlayan, şöyle devam etti:

"Sefere çıkacak 6 bin kişilik deniz filosunu oluşturduk. Libya'da 14 ayrı bölgede firmalarımızda kayıtlı olan çalışanlar var. Bingazi'de kalan 890 kişinin 606'sı yabancı uyruklu vatandaş. Saat 12.00'den sonra Bingazi'den yabancı uyruklu işçiler Türkiye'ye getirilecek. Hükümetin kurduğu acil kriz masası 24 saat çalışıyor. Ayrıca Air Libya uçağı ile gelen vatandaşlar da bulunuyor. 44 yolcu tahliye uçağıyla, bin 529 yolcu tarifeli uçakla, 69'u yabancı uyruklu 3 bin 528 yolcu gemi ve uçaklarla getirilerek tedbir alındı. Libya'ya çıkan iki gemiden Samsun feribotu şu an Cirit adasını geçti, diğer Ankara feribotu ise Ege Denizi'ni geçmiş bulunmaktadır. Gemiler yollarına devam ediyor. Sistem sağlıklı bir şekilde işlemeye devam ediyor."

Bakan Çağlayan, müteahhit firmalar ile uyum içinde çalıştıklarını belirterek, Libya'da iç savaşa dönüşmeden sükunete ulaşılması gerektiğini ifade etti. Çağlayan, Libya'da güvenliğin sağlanması için müteahhitlerin mola verdiğini belirterek, "Müteahhitler bu iç çatışma bittikten sonra tekrar işlerinin başına dönecekler. Önce can, sonra canan. Türk vatandaşlarının getirilmesi konusunda Türkiye dünyaya örnek oldu. Birçok ülke vatandaşlarının getirilmesi konusunda Türkiye'den yardım istediler. Türkiye bu konuda gerekli gayreti göstermiştir" diye konuştu.

Devlet Bakanı Çağlayan, Mısırlı bir grup iş adamının önümüzdeki günlerde Türkiye'ye geleceğini ifade ederek, Yemen, Tunus ve Mısır ile yeniden temasların süreceğini belirtti. Çağlayan, bu ülkelerde yaşanan iç çatışmalardan dolayı Türkiye'nin ihracat rakamlarında bir etkilenme olduğunu anlatarak, dünyada hiçbir krizin nihayet sürmediğini belirtti. Çağlayan, Türkiye'nin 2010 yılının 1 Şubat-22 Şubat tarihleri arasında Libya'ya 108 milyon dolar ihracat yaptığını, 2011 yılında ise bu rakamın 126 milyon dolar olduğunu ifade etti. Ayrıca aynı tarihlerde Mısır'da bir ihracat düşüşü yaşandığını kaydeden Çağlayan, 2010 yılında Mısır'a 342 milyon dolar ihracat yapıldığını, 2011 yılında ise bunun 261 milyon dolara düştüğünü kaydetti.

Bir gazetecinin, 'Kardeşinizin de Libya'da şantiyeleri var. Kendisinin sağlık durumu nasıl?' şeklindeki sorusuna Çağlayan, "Ben Türkiye Cumhuriyeti Bakanıyım. Milletvekili olduğumda şirketlerimi kardeşlerime devrettim. Ankara'da iş yapıyorlar, fabrikaları var. Libya'da iş yapan müteahhitlerin yüzde 70'ini tanıyorum. Benim kardeşlerimin Libya'da çeşitli şantiyelerde alüminyum işleri var. Kardeşlerim Libya'da olayların başladığı gün olayların üzerine gittiler. Şu an Türkiye'ye geldiler. Bununla da herkesin merakını gidereyim" yanıtını verdi.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 20:58

İLGİLİ HABERLER