Ekonomi
  • 16.10.2011 15:24

BAKAN ÇAĞLAYAN'DAN TOPLUM YARARINA ÇALIŞMA PROGRAMI AÇIKLAMASI

MERSİN (İHA) - Çağlayan, Mersin Valiliği'nde düzenlenen ve bin 400 kişiye iş imkanı sağlayacak olan 'Toplum Yararına Çalışma Programı'nın tanıtım toplantısında yaptığı açıklamada, Mersin'i marka şehir yapma sözü verdiklerini hatırlatarak, Mersin'in buna layık olduğunu söyledi. Seçim döneminde rakamlarla Mersin'de ne kadar istihdam yaratacaklarını tek tek ifade ettiklerini anımsatan Çağlayan, 2013 Akdeniz Oyunları ile ilgili yatırımlara da başlandığını kaydetti. Artık bir taraftan bu tesisler yapılarak istihdamlar başlayacakken diğer taraftan da bu tesislere hizmet verecek olanların yapacağı dolaylı istihdamların, verilen sözlerin gerçekleşmesine yardımcı olacağını ifade eden Çağlayan, "Havaalanımızın kasım ayı içinde ve inşallah aralık başında ihalesi yapılacak.Çünkü ihaleler ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Bu yıl içinde mutlaka ihalesi yapılacak ve havaalanı süreci başlamış olacaktır. Önümüzdeki çok kısa bir süre içinde Tarsus Turizm Bölgesi'ndeki yatırımcılarımızın 10 bin yatağa ulaşacak olan nerden bakarsanız bakın yüzlerce milyon dolara mal olacak tesisleri de bu yıl itibariyle başlayacak. Bunların her biri Mersin ekonomisine bir güç. Mersin'e parasal kaynakların girmesi, Mersin'deki esnafımızın, tüccarımızın köylümüzün sanayicimizin çiftçimin ve toplumun her kesiminin bu hizmetlerden faydalanmasını getirirken, diğer taraftan işsizlik ve istihdam meselesinde çok önemli artılar getirecektir" dedi.
Mersin'in, işsizlik ortalamasında adeta Türkiye ile yarışır bir hale geldiğini dile getiren Çağlayan, işsizliğin geçtiğimiz ay itibariyle yüzde 9.2'ye düştüğünü kaydederek, "Ben dün Madrid'deydim. 3 gündür İspanya'daydım. Çeşitli kesimlerle görüşmelerimiz oldu. İspanya'da şu anda işsizlik yüzde 20'lerin üzerinde. Bu çerçevede Mersin'de de 2009 yılında işsizlik yüzde 17.6'ydı. 2010 sonu itibariyle bu rakamı Mersin'de yüzde 14.1'e düşürdük. Şimdi inşallah, istihdam konusunda alacağımız tedbirlerle bu rakamı daha da indiriyoruz. 2011'in ilk 7 aylık bölümünde de Mersin'in işsizliği yüzde 10.5'e düşmüştür. Hedefimiz bu yılın sonuna kadar inşallah Türkiye ortalamasına indirmektir. Yani, Mersin'de işsizliğin beli kırılmaya başlamıştır. Bu rakamlar TÜİK'in, devletin resmi istatiki rakamlarıdır. Hükümet olarak orta vadeli hedeflerimizi açıklamıştık. Yine bu çerçevede, 2012'de Türkiye'nin genel işsizliği yüzde 10.4'tü. 2013'te yüzde 10,2'ye düşürmeyi ve 2014'te inşallah yüzde 10'ların altına, tek haneli rakamlara düşürmeyi planlıyoruz. Bunlara bir yenisini ilave ediyoruz. Önümüzdeki günlerde istihdam konusunda başka paketleri açıklayacağız. Bu çalışmaları yaparken diğer taraftan da sosyal dayanışma vakfından da bu sene bin kişiye istihdam sağlanacak" diye konuştu.
Toplum Yararına Çalışma Programı'nın, hükümetin üzerinde fazlasıyla durduğu ve her geçen yıl üzerinde fazlasıyla durmaya devam ederek önemli kazanımlar elde ettiği bir program olduğunu söyleyen Çağlayan, şöyle devam etti; "Toplum Yararına Çalışma Programı'ndan, 2002 yılında yalnızca 320 kişi faydalanıyordu. 2010 yılında bu rakam 42 bin kişiye ulaşmıştır. İstihdam edilen insan sayısı, 2002 yılında toplam 796 bin liralık bir kaynak bu işe ayrılmışken, 2010 yılında bu rakam 138 milyon 300 bin liraya ulaşmıştır. Devletimizin istihdamla ilgili verdiği kaynak, yine bu yılın ilk 9 ayında, bu programdan 23 bin kişi yararlanmış ve toplam 35 milyon 100 bin liralık kaynak harcanmıştır. Diğer taraftan, istihdam konusunda yüzde 9.2'lik bir işsizlik rakamı yakaladığımızı ifade etmiştim. 2009 yılı Nisan ayında Türkiye'de istihdam edilenlerin sayısı 20 milyon 700 bin kişiydi. 2010 yılı istihdam sayısı 24 milyon 100 bin kişiye yükselmiştir. Yani bu kısa süre içinde net olarak 3 milyon 400 bin insanımız yeni işe ve istihdama kavuşmuştur. Türkiye her yıl 800 bin insanının yeniden iç tüzük piyasasına girdiği ve nüfusu genç ve genç gücünün iş bulmak zorunda olan bir ülkedir. Ama bu rakamlar 2009 Nisanı ile 2011 Haziran ayında aradan geçen bu sürede yaklaşık 3.5 milyon insanımızı istihdam ettiğimizi gösteriyor. Bunun yanı sıra 2011 Haziran ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.3'lük bir azalma kaydedilmişti. 9.2 işsizlik rakamı da 2008 Mayıs ayından bugüne kadar gelmiş olduğumuz en düşük işsizlik oranıdır."
"MERSİN'DE NELER YAPACAĞIZ?"
Bugünkü programla beraber Mersin İl Özel İdaresi, Mersin Üniversitesi, Milli Eğitim Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İl Kültür Müdürlüğü, İl Müftülüğü, Spor İl Müdürlüğü, Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü'ne gerek Mersin merkezde gerekse ilçelerde toplam bin 400 kişilik bir istihdam sağlanmış olacağını anlatan Çağlayan, "Bu bin 400 kişiyle yapılacak olan istihdamla yaklaşık, 6.5 milyon dolarlık bir kaynak sarf edeceğiz. 2011 yılında bu programı da gerçekleştirerek daha evvel istihdam edilen 762 kişi bugün, bu program çerçevesinde istihdam edilecek olan bin 400 kişi ile beraber toplam 2 bin 162 kişilik bir istihdam sağlanmış olacak. Bunların her biri Mersin'deki işsizliğin belinin kırılmasında önemli faktörler oluşturacaktır" dedi.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 13:06

İLGİLİ HABERLER