AHMET OĞUZ GÜNDÜZ-KUBİLAY ÖZBİNGÖL
KAYSERİ - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sanayi Odaları Konsey Toplantısı'na katılmak üzere Kayseri'ye gelen Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, uygulanan politikalar nedeniyle ekonominin erozyona uğradığını belirterek, önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde KOBİ borsalarını kuracaklarını söyledi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'u, Zabıta Kontrol noktasında Vali Nihat Canpolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki karşıladı. Karşılama sonrasında Bakan Coşkun, Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Hasan Ali Kilci'yi ziyaret etti. Ziyarette konuşan Bakan Coşkun, hayatının 35 yılının odalarda geçtiğini belirterek, ''Herhalde iyi bir odacı sayılırım'' dedi.
Ekonomide asıl olanın rekabet gücünün yükseltilmesi olduğunu belirten Bakan Coşkun, ''Her zaman söylediğimiz gibi, bu çağ bilişim çağı. Küreselleşme dediğimiz bir süreç hızla devam ediyor. Türkiye, 2005 yılında yeni yürürlüğe girecek olan Dünya Ticaret Örgütü'nün kararlarıyla rekabet gücünü daha da yükseltme durumundadır. Onun için ekonominin itici gücü olan odalarımızın ve borsalarımızın çağı yakalayacak yapılanmaya yönelmesi gerekmektedir. İnşallah önümüzdeki günlerde hükümetimiz aldığı ve alacağı kararlarla ekonomiyi bu darboğazdan çıkartacaktır'' diye konuştu.
Anadolu sermayesinin canlanması ve teşviki bakımından çalışmalar yaptıklarını ifade eden Bakan Coşkun şunları söyledi:
''Krizde en büyük sıkıntıyı KOBİ'ler çekti. Kredi sistemleri tamamen alt üst oldu. Sermaye yetersizliği, uygulanan ekonomik politikalarla ekonomi erozyona uğradı. Sermaye piyasasına yeni enstrümanlar kazandırırken, önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde KOBİ borsalarını kuracağız. Bunlar, illerde ve bölgelerde odalarımızın, borsalarımızın ortaklığıyla anonim şirket statüsünde kurulan küçük ve orta işletmelerin yeni kuruluşları olacak. Böylelikle sermaye piyasasında yeni bir hareketlenme, yeni bir birikim oluşturmak istiyoruz. Bununla beraber, girişimci sermaye piyasalarını oluşturuyoruz. Buna 'risk sermayesi' diyorlar. Ekonomiyi darboğazdan kurtarmak için, kayıt dışı ekonominin de kontrol altına alınabilmesi için, ürün borsalarını kuracağız. İnşallah el ele özellikle oda ve borsalarla birlikte bu sorunları istişare edip, çok hızlı kararlar alacağız. Tek başına iktidar olmanın gücünü burada kullanmak istiyoruz.''
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde, Türkiye'nin ekonomik sorunlarına çözüm getirmek için 5 Şubat tarihinde bir toplantı yapacaklarını ifade eden Bakan Coşkun, ''Her hafta bu kurul toplanarak, odalarımızdan, borsalarımızdan ve sivil toplum kuruluşlarından gelen sorunları, çözüm yollarıyla birlikte tartışacağız. Bu ekonomik ve sosyal konseyin dışında yeni bir uygulamadır. Çünkü biz tek başımıza iktidar olduk, ama tek başımıza hükümet etmek istemiyoruz. Esas sorunları yaşayan ve milletimizi temsil eden kurum ve kuruluşlarla bu meseleleri çözeceğiz'' şeklinde konuştu.
Bir gazetecinin, ''Kayseri Şeker Fabrikası'na konulan kota nedeniyle, fabrika kapasitesini kullanamıyor. Bu yönde bir girişiminiz olacak mı?'' şeklindeki sorusunu ise Bakan Coşkun şöyle yanıtladı:
''Kayseri Şeker Fabrikası'na, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın yüzde 11 ortaklığı var. Dolayısıyla yönetimde biz söz sahibi değiliz. Kotaya gelince, bilindiği gibi geçen hükümet zamanında IMF'nin ve Dünya Bankası'nın teklifleri doğrultusunda bir Şeker Üst Kurulu kurulmuştur. Kurul bakanlığa da bağlı değil. Bu kurul bağımsız bir kurul. Onlar her sene pancar ekiminden önce toplanıyor ve şeker kotasını belirliyor. Şeker kotasına bağlı olarak, mısırdan elde edilen nişasta bazlı tatlandırıcının kotasını belirliyor. Fabrikalar kapasitelerine göre bu kotaları kullanıyor. Kayseri'de yaşanan olay, Şeker Üst Kurulu'nun yeni kurulmuş olması ve geçen sene bu yetkisini kullanması nedeniyle kapasite raporunun tarihiyle yetki arasındaki bir uyuşmazlıktan doğuyor. Aslında Türkiye'nin şeker konusunda ihraç pazarı var. Fakat maliyet 580 dolar civarında, dünya şeker borsasında 230 dolar civarında. Aradaki farkın Hazine tarafından ödenmesi gerekiyor. Ona da, IMF müsaade etmiyor. Buradaki sıkıntı budur.''
Konuşmasının sonunda bayram öncesinde pancar üreticisine dağıtılan avansın yüzde 40'ı geçmemesi gerektiğini hatırlatan Bakan Coşkun, ''Pancar üreticisine yüzde 43 avans vermişiz. Buna rağmen şeker talep ediyorlar, stoktaki şekerden avansa mahsuben yüzde 5 daha ilave avans veriyoruz. Nisan'da da alacaklarının tamamını ödemiş olacağız'' dedi.
Ziyaret sonunda Kayseri Sanayi Odası Başkanı Hasan Ali Kilci, Bakan Coşkun'a kilim hediye etti.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:16