Gündem
  • 28.1.2007 11:05

BAKAN ÇUBUKÇU'DAN "ERKEK MEMUR"A TEPKİ...

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, "erkek evrak memuru alınacaktır" ilanı veren Merkez Bankası Başkanlığı'na bir yazı göndererek, işe alımlarda cinsiyet ayrımcılığı yapılmamasını istedi. Çubukçu, Merkez Bankası İdare Merkezi ile Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü'nde çalıştırılmak üzere "erkek evrak memuru" ve "erkek teknisyen" alınacağına ilişkin ilan üzerine Merkez Bankası Başkanlığı'na bir yazı gönderdi.

ANAYASA'YA AYKIRI

"Erkek aday" ifadesinin, AB müktesebatına uyum çerçevesinde 2004'de Anayasa'nın 10. maddesinde yapılan değişiklikle getirilen "kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir, devlet bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür" hükmüne aykırı olduğunu belirten Çubukçu, "Bu ifade, Anayasamızın 48. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen 'herkesin dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetine sahip olduğu' hükmüne, 49. maddede yer alan 'çalışma herkesin hakkı ve ödevidir, devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları korumak, çalışmayı desteklemek ve işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak için gerekli tedbirleri alır' hükmüne ve 70. maddede vurgulanan 'her Türk'ün kamu hizmetlerine girme hakkına sahip olduğu, hizmete alınmada görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayrım gözetilmeyeceği" hükmüne aykırıdır" dedi.

GENELGE DE MEVCUT

2003'de yürürlüğe giren Yeni İş Kanunu'nda işçi- işveren ilişkilerinde, cinsiyet dahil hiçbir nedenle temel insan hakları bakımından ayrım yapılamayacağına dair hükümler bulunduğunu belirten Çubukçu, "Yaşanan bu durum, kamu personel alımında cinsiyet ayrımcılığı yapılmamasına ilişkin 'Personel Temininde Eşitlik İlkesine Uygun Hareket Edilmesi' konulu Başbakanlık genelgesine de aykırılık teşkil etmektedir" diye konuştu.

Ulusal işbirliği

Çubukçu, Türkiye'de ulusal gelişmeler ve uluslararası taahhütler çerçevesinde sosyal politika ve istihdam alanında cinsiyete dayalı ayrımcılığın önlenmesi ve kadın erkek eşitliğinin sağlanması konusunda önemli yasal gelişmeler sağlandığına dikkat çekti.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 22:33

İLGİLİ HABERLER