Ekonomi
  • 25.10.2022 12:09

Bakan Dönmez'den gaz merkezi açıklaması

Bakan Dönmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki kabine toplantısının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Dönmez, Putin'in enerji merkezi teklifiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Avrupa'nın yaşadığı enerji krizi sonrası Rusya Devlet Başkanı Putin'den gelen Türkiye'de bir enerji merkezi kurulması teklifiyle ilgili son durum Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez açıkladı.

GAZ MERKEZİ İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Dönmez, "Bakanlıktan arkadaşlar çalışıyorlar bizim öteden beri gaz merkezi, ticaret merkezi olmayla ilgili hedefimiz vardı. Onun son şeklini vermeye çalışıyoruz. Takvimle ilgili henüz daha bir şey yok. Prensipte “görüşelim” dendi. Biz, bizim taraftaki çalışmaları bitirmemiz lazım." dedi.

RUSYA İLE PETROL İŞBİRLİĞİ OLACAK MI?

Rusya petrol anlaşması da olabilir mi? sorusuna ise Dönmez, "Bizde ham petrolün ticaretini rafineriler yapıyor biliyorsunuz. Özel sektör TÜPRAŞ var, star rafinerisi var. TÜPRAŞ'ın 4 tane rafinerisi var. Onlar da kendi teknik speklerine ve ticari koşullarına uygun yerlerden ticaret yapıyorlar. Bunların birçoğu 1 yıl öncesinden sözleşme yapılarak yapılıyor. Yani spot alımları çok değil bu kurumların. Yeni yıla girerken onların alım stratejileri nasıl olacak o ayrı bir konu. Bir anda ben şuradan alayım, almayayım demekle olmuyor. Her bir rafineri aylar öncesinden bu yıl ne kadar, hangi kaynaktan ne kadar tüketeceğini planlıyor ve alım anlaşması yapıyor." açıklamasında bulundu.

Öte yandan G7'nin tavan fiyat karının Türkiye'yi etkileyip etkilemeyeceği noktasına değinen Bakan Dönmez, "Daha henüz görmedik bakalım. Yani uygulamanın şeklini görelim şu an bir şey söylemek zor." dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.10.2022 12:10

İLGİLİ HABERLER