Sağlık
  • 9.5.2013 12:49

Bakan Eker'den GDO'lu pirinç açıklaması

ANTALYA - Bakan Eker, EXPO 2016 Antalya Genel Sekreterlik hizmet binasının açılış töreninin ardından gazetecilerin İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörlüğü, İTÜ Moleküler Biyoloji-Genetik ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezince (MOBGAM), GDO incelemesine ilişkin verilen raporlardaki sonuçların, "süreçteki usul ve deneysel kurgu hataları" nedeniyle teknik olarak geçersiz sayıldığını açıklamasıyla ilgili sorularını yanıtladı.
     Eker, 10 Nisan'da, dünyada ticarete konu edilmiş GDO'lu pirinç üretimi olmadığını söylediğini hatırlatarak, "Biz aslında başlangıçta ne dediysek, hep aynı şeyi söyledik" diye konuştu. Sonuçlarda GDO'ya rastlanmasının, çeltik kabuğunda bulaşma veya tozlaşmadan kaynaklanabileceğini daha önce de söylediklerine değinen Eker, şöyle devam etti:
     "Israrla bu açıklamayı yapmamıza rağmen maalesef birileri bundan bir takım yanlış sonuçlar çıkardılar. İTÜ'ye dayandırılan bir rapora binaen (Türkiye GDO cennetine döndü) gibi çok haksız ve yanlış bilgilerle kamuoyunun maalesef kafası karıştırıldı. Bununla hem Türkiye'deki üreticilere hem tüketicilere hem kişi ve kuruluşlara zarar verdiler. Türkiye'de sanki denetim yapılmıyormuş, mevzuat uygulanmıyormuş gibi yanlış ve haksız bir şekilde ithamlarla isnatlarla kurumların itibarını düşürmeye çalıştılar ama biz şunu söyledik: Bu doğru değil. Bizim laboratuvarlarımız, Tarım Bakanlığının Gıda Referans Laboratuvarı dünyanın en iyi laboratuvarları arasında. Uluslararası akreditasyonu olan ve yaklaşık 10 senedir benim uzmanlarım orada, dünya standartlarında analizler yapıyor ve bu konuda da tecrübe ve birikim sahibiler. Bunu net şekilde söyledik."
     İTÜ'nün kamuoyuna yansıyan raporunun hatalı olduğunu başından beri söylediklerini ifade eden Eker, "Sonuçta oraya bilirkişi olarak müracaat edilmiş. O raporu düzeltmeleri kendilerinin işiydi. Biz kanaatlerimizi söyledik. Nitekim raporun hatalı, teknik olarak geçersiz olduğunu, dolayısıyla raporu iptal ettiklerini, geçerliliği olmadığını İTÜ Rektörlüğü dün bir basın açıklamasıyla söyledi. Hatta o bölümün sorumlusu hakkında da soruşturma açıldığını ve soruşturma sonuçlanıncaya kadar açığa alındığını o açıklama metninde görebilirsiniz" diye konuştu.
    
     -"Hukuki süreç sürüyor"-
    
     Bakan Eker, kamuoyuna verilen bu tür bilgilerin topluma zararı olacağına işaret etti. Medya mensuplarından bu tür haberleri yaparlarken dikkatli davranmalarını isteyen Eker, gıda konusunun "alelade bir konu" olmadığının altını çizdi. Eker, sonucu teyit edilmemiş, resmiyet kazanmamış haberlerin yayılmasının Türkiye'ye, topluma, kurumlara, üreticiye, tüketiciye zarar verdiğini bildirdi. Bakan Eker, "Bizim karşı çıktığımız husus, bir ihbar üzerine yapılan soruşturmada teyit edilmeden, ehliyet, birikim sahibi olmayan kuruluşların elinden çıkan bir raporun üzerine abanıp, mal bulmuş mağribi gibi tutup gerçekmiş gibi yayılması ve bunun üzerinden spekülasyon yapılması. Yanlış olan bu, bu zarar veriyor" dedi.
     Hukuki sürecin de sürdüğünü anlatan Eker, şunları söyledi:
     "Türkiye'de GDO'lu ürün üretimine asla izin verilmedi, asla verilmiyor. İthalatına izin verilmiyor ve en önemlisi bu konuda denetimler çok sıkı şekilde yapılıyor. Vatandaşımızın endişe etmesine asla gerek yok. Lütfen teyit edilmemiş, sorumlu bakanlık olarak bizim söylediklerimizin dışındaki bu tür haberlere itibar edilmesin. Çünkü o zaman insanların kafası karışıyor. Hani (Biri bir taş atıyor, ondan sonra çıkarması zor oluyor) derler. Gerçekten durum buna dönüyor. Milletimiz zarar görüyor. Kendimize de milletimize de vatandaşlarımıza da kurumlarımıza da lütfen zarar vermeyelim."
    
     -"Pirinç üretimi 10 yılda iki kat arttı"-
    
     Bakan Eker, hükümet olarak pirinç üretimine ciddi destekler sağladıklarını, 10 yılda pirinç üretiminin 219 bin tondan 550 bin tona çıktığını bildirdi. Çeltiğin de 360 bin tondan 900 bine çıktığını kaydeden Eker, bu çabalarla iç üretimi, tüketimin ihtiyacını karşılayacak hale getirdiklerini açıkladı.
     Eker, şöyle konuştu:
     "Bizim ürettiğimiz, Türkiye'de üretimini artırdığımız, 900 bin tona çıkardığımız çeltiğin yüzde 100'ü de yerli. Tarım Bakanlığının araştırıcı personelinin, bilim insanlarının araştırma enstitülerinde geliştirdiği çeşitlerdir bunlar. Tamamı yerli. Pirincimizi yerli tohumdan elde ediyoruz. Kendi pirinç üretimimizi 10 yılda 219 bin tondan 550 bin tona çıkardık. Bu olağanüstü bir şey. Sadece yalan yanlış haberler ve iddialar üzerinden toplumun kafası karıştırılıyor. Bu davranışlar, hareketlerle sektörün zarara uğramasına sebebiyet veriliyor. Bunu kamuoyunun vicdanına bırakıyorum. Kimler sebep olduysa hangi sözleri, davranışlarıyla sebep olduysa kamuoyunun vicdanına bırakıyorum."
    
     -"EXPO'nun simgesi çiçekte manipülasyonlar var"-
    
     Eker, bir soru üzerine, EXPO 2016 Antalya'nın simgesi olacak çiçekle ilgili çalışmaların sürdüğünü bildirdi. Simge çiçeği belirleme çalışmalarda tabiatta bulunabilmesi, işlenebilmesi, Türkiye ve bölgeyi tanıtabilmesi gibi kriterleri göz önünde bulundurduklarına değinen Eker, şöyle devam etti:
     "Bütün bu vasıflar itibarıyla internet üzerinden yapılan oylamada maalesef bir takım manipülasyonlar olduğunu tespit ettik. Orada birilerinin bir takım müdahalesi, yönlenmesi açık şekilde görülüyor. Aynı noktadan, belirli noktalardan oy verildiği hususu tespit edildi. O zaman onun çok sağlıklı olması takdir edersiniz ki doğru değil. Heyet olarak onları da veri kabul edip üzerinde çalışma yapıyoruz. Tamamlandığında kamuoyuna açıklarız."
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:31

İLGİLİ HABERLER