Gündem
  • 28.2.2015 22:03

Bakan Elvan ‘Akıllı Kentt’ uygulamasını başlattı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, memleketi Karaman’da katıldığı ‘Akıllı Kentt’ projesi başlangıç programında, “2015 yılında özellikle bilgi ve iletişim teknolojileri alanında bakanlık olarak sağlayacağımız destek 1 milyar TL’dir. Çünkü biz bu alanda Türkiye’nin altyapısının daha da gelişmesini, daha da güçlendirilmesini arzu ediyoruz” dedi.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’ndeki konferans salonunda gerçekleştirilen programa Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın yanı sıra Karaman Valisi Murat Koca, Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, Türk Telekom CEO’su Rami Aslan, Türk Telekom Yönetim Kurulu üyeleri ve yöneticileri ile çok sayıda davetli katıldı. Programda konuşan Bakan Lütfi Elvan, dün İstanbul’da dünyada ilk olan 3 katlı bir tünelin tanıtımını yaptıklarını belirterek, bugün de yine bir ilki gerçekleştirerek Türkiye’de ilk kez bir entegre Akıllı Kentt uygulamasını başlattıklarını söyledi. Bakan Elvan, “Dün hatırlayacağınız üzere sadece Türkiye’de değil, dünyada bir ilk olan mega projemizin tanıtımını İstanbul’da gerçekleştirdik. İstanbul’un özellikle ulaşım problemlerine yönelik dünyada hiçbir uygulaması olmayan 3 katlı bir tünel tasarladık. Bu tamamıyla bizatihi Türk mühendislerimizin, mimarlarımızın ve bürokrat ekiplerimizin çalışmaları neticesinde ortaya çıktı. Bugün de yine bir ilki Türkiye’de gerçekleştiriyoruz. O da Türkiye’de ilk kez entegre bir Akıllı Kentt uygulamasını Karaman’dan başlatıyoruz. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun diyorum” dedi.
"AKILLI KENTT TASARRUF SAĞLAYACAKTIR"
Bakan Lütfi Elvan, “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olarak dünyadaki gelişmeleri yakinen takibi, bu alandaki araştırma ve geliştirme faaliyetlerine destek, bilgi ve iletişim teknolojileri alanında dünyada önde gelen ülkeler arasında yer almasını sağlayacak altyapıyı oluşturma yönünde yoğun bir çaba sarf ediyoruz. 2015 yılında özellikle bilgi ve iletişim teknolojileri alanında bakanlık olarak sağlayacağımız destek 1 milyar TL’dir. Çünkü biz bu alanda Türkiye’nin altyapısının daha da gelişmesini, daha da güçlendirilmesini arzu ediyoruz. Bu Akıllı Kentt tasarruf sağlayacaktır. Bu Akıllı Kentt belediyenin, valiliğin tüm kamu kurum ve kuruluşlarının daha etkin, daha verimli çalışmasını sağlayacaktır. Daha az para harcayarak daha çok iş yapma imkanını ortaya koyacaktır” şeklinde konuştu.
Akıllı Kentt sisteminin getireceği kolaylıklardan örnekler veren Bakan Elvan, “Akıllı Kentt ile ilgili aklınıza ne kadar soru geliyorsa her bir vatandaşımızın, her bir bireyin aklına gelen soruyu yine kent içinde yer alan akıllı sistem aygıtları ile görebilme, anlayabilme ve kendisini yönlendiren sistemden bu bilgileri temin edebilme imkanına kavuşacak. Trafik ile ilgili bana verilen bilgiye göre özellikle akıllı kavşaklarda kaza oranlarının yüzde 65 oranında azaldığı söyleniyor, dünyadaki uygulamalar dikkate alındığında. Şimdi Karaman’da akıllı kavşak uygulamasını başlattık. Trafiğin akışına göre sistem kendisini entegre ediyor, kendisi kararını veriyor. Ne zaman kırmızı yanacak, ne zaman sarı yanacak, ne zaman yeşil yanacak, bunun kararını sistem bizatihi kendisi veriyor. Arabanızı park edeceksiniz, belki şoför olarak da biraz acemisiniz. Akıllı sistem arabanızı park etmenize yardımcı olacak. Nerelere park etmeniz gerektiği konusunda bilgi verecek” ifadelerini kullandı.
Bakan Elvan son olarak, sistemin diğer illerde de başlatılacağını söyleyerek, “İlk kez entegre Akıllı Kentt’i Karaman’da kuruyoruz. Karaman’dan sonra yavaş yavaş Türk Telekom grubumuz diğer illerde de ‘Akıllı Kentt’ uygulamalarını başlatacak. Kendim de Karamanlı olarak söylüyorum ki, Karaman’ın önemli bir kazanım sağladığını düşünüyorum” dedi.
Programın sonunda Bakan Lütfi Elvan, proje ortaklarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi.
 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 21:52

İLGİLİ HABERLER