BAKAN GÜÇLÜ ''ÖZÜR DİLEYECEK MİSİNİZ?'' DİYE SORAN GAZETECİLERE ''BAŞBAKAN SON NOKTAYI KOYDU'' DEDİ
RUHİ AYTAÇ
GAZİANTEP - Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, öncelikli amaçlarının üreticinin 4 yılda kaybettiklerini geri kazandırmak olduğunu söyledi. Çeşitli inceleme ve ziyaretlerde bulunmak üzere Gaziantep'e gelen Tarım ve Köyişleri Bakanı Güçlü, ilk olarak Vali Lütfullah Bilgin'i makamında ziyaret etti.
Kentin sorunları hakkında bilgi alan Bakan Güçlü, burada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. Çiftçilere, ''Gözlerini kara toprak doyursun'' şeklinde bir söz sarf etmediğini söyleyen Bakan Güçlü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, kendi adına çiftçilerden özür dilemesinin hatırlatılması üzerine, ''Son noktayı Başbakan koymuştur. Artık bizim söyleyecek bir şeyimiz olamaz. Milletimiz, özü itibarıyla ne demek istediğimizi çok iyi biliyor. Milletimizi üzecek bir ifade aklımızın uçundan bile geçmez. Biz çiftçimizi seviyoruz ve milletimizin hizmetindeyiz'' dedi.
Gazetecilerin, ''Çiftçilerden özür dileyecek misiniz?'' sorusuna ise Sami Güçlü, ''Başbakanımız gerekeni söyledi. Çiftçimizi çok seviyoruz, onları üzmeyiz'' karşılığını verdi.
Tarım Bakanı Sami Güçlü, daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan'ı ziyaret etti. Belediye Başkanı Doğan, Gaziantep'in başarısında devlet yatırımının olmamasının yattığını belirterek, ''Türkiye'nin çuval, makarna, mercimek ve halı ihtiyacının yüzde 50'sini üretiyoruz. Bölgenin çekim merkeziyiz. Son yıllarda belediye gelirleri ciddi oranda azaldı. Hazine çok üzerimize geliyor. Devletin yapması gereken yatırımları bile biz yapıyoruz. Gaziantep, bataklıkta bir çiçek ama bizim de sorunlarımız olduğu unutulmamalı'' diye konuştu.
Antepfıstığının önemine dikkat çeken ve kaçak yollarda yurda giren İran fıstığına karşı tedbir alınmasını isteyen Başkan Doğan, ''Rekoltenin yüksek olduğu sezonda fiyatlarda düşmektedir. Biz antepfıstığının desteklenmesini istemiyoruz. Biz sadece İran fıstığına karşı antepfıstığının korunmasını talep ediyoruz. İthalatı yasak olmasına rağmen her yıl Türkiye'ye mevsimlik sebze ve meyvelerin altında 5 bin ton civarında kaçak yollardan İran fıstığı giriyor. Bu konuda devletten tedbir alınmasını istiyoruz'' dedi.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, teknik ve ekonomik meselelerle, siyasi meselelerin birbirinden ayrı olması gerektiğini savundu. Güçlü, ''Tarımın sorunları, siyasal bakışta farklılık göstermemeli. Sorun ortak görülmeli ve birlikte çözmeliyiz. Öncelikle üreticinin durumunu dikkate almak zorundayız. Antepfıstığı hasat mevsiminde ithalat kesinlikle yasaktır. Yasak geçişlerde de müşterek çalışma yapılması gerekiyor'' diye konuştu.
Bakan Sami Güçlü, daha sonra Gaziantep Sanayi Odası'nı ziyaret ederek, sanayicilerin sorunlarını dinledi. GSM Meclis Başkanı Abdülkadir Konukoğlu ve GSO Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer'in hazır bulunduğu toplantıda, sanayiciler, tarım ürünlerinde uygulanan fiyat politikası, ithalat ve ihracatta yaşadıkları sıkıntılar hakkında sorunlarını dile getirdiler. Sanayicilerin dertlerini dinleyen Bakan Sami Güçlü, şunları söyledi:
''Toplumda ahenk sağlamak çok zordur. Birini memnun ederken ötekini üzebilirsiniz. Türkiye yaşanan krizlerden sonra rekor işsizlik sayısına ulaşmıştır. Üreticinin son 4 yılda kaybettiklerini kısa vadede yeniden kazandırmaya çalışıyoruz. Üreticinin gelir seviyesini yükseltip, üretim heyecanını yeniden ulaşması ana gayemizdir. Kaliteyi destekleyeceğiz, kaliteli ürüne prim vereceğiz. İthalat ve ihracatta yaşanan güçlüklerin giderilmesi için ciddi bir çalışma yürütülmektedir. Tarım sektörünü, dünya standartlarını yakalaması için çaba sarf ediyoruz.''
Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, daha sonra Ticaret Odası, Ticaret Borsası, Organize Sanayi Bölgesi'nde incelemelerde bulunacak. Bakan Güçlü, akşam yemeğinde ise MÜSİAD'ın polisevinde düzenlediği toplantıya iştirak edecek.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Güçlü'nün ziyaretlerine AK Parti milletvekilleri Fatma Şahin, Ömer Abuşoğlu ve Ahmet Uzer eşlik ediyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:07