Medya
  • 22.10.2008 16:46

BAKAN GÜLER'DEN BENZİNDE İNDİRİM AÇIKLAMASI

METİN YAMANER-MÜGE TUTCALI
BALIKESİR - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, akaryakıt fiyatlarının anlaşmalara göre 6 ve 9 ay geriden gelerek hesaplandığını belirterek, bu süre sonunda petrol fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi halinde akaryakıt fiyatlarının yeniden hesaplanabileceğini söyledi. Bakan Güler ayrıca, doğalgaza zam konusunda bir çalışma yapıldığını ancak henüz sonuçlanmadığını da kaydetti.
Balıkesir'in Bandırma ilçesinde EnerjiSA tarafından kurulan Bandırma Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali'nin temel atma törenine katılan Bakan Hilmi Güler, tören sonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Akaryakıt fiyatlarının anlaşmalara göre 6 ve 9 ay geriden hesaplandığını belirten Bakan Güler, "Petrol fiyatının düşmesi memnuniyet verici ama bu arada dolar artıyor. Mesela biz varil fiyatıyla doların karşılığını çarpıyoruz. Ama anlaşmalardan gelen bir yükümlülüğümüz var 6 ay ve 9 ay geriden gelen.
Onunda süresi bitince ona göre hareket edeceğiz. Ama şu anda hala biz geriden gelen fiyata göre daha yüksek bir fiyattan hesap ediyoruz. Bu süre daha dolmadığı için düşerse buna göre değerlendireceğiz" dedi.
Doğalgaza zam yapılacağı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Bakan Güler, "Bunun bir hesabı var otomatik bir fiyat mekanizmasına göre. Daha önceden Yüksek Planlama Kurulu kararına göre böyle bir çalışma var. Ancak daha bunu görüşüyoruz" dedi.
İran doğalgazının Türkiye'ye getirilmesi için Türkiye'ye özel 600 kilometrelik bir boru hattının yapımının devam ettiğini ve kış aylarında gaz sıkıntısı yaşanmaması için tedbirlerin alındığını da kaydeden Bakan Hilmi Güler, "Kışın inşallah sıkıntı olmayacak tedbirlerini alıyoruz. Hem yeraltı deposu olsun, hem de kompresörlerin sayısını kapasitesini arttırdık. Görüşmelerimizde gayet olumlu gidiyor. İran'daki boru hattı da hızlı bir şekilde inşaatı devam ediyor. Tebriz'i baypas eden bir boru hattı bu. Bu
kışa yetiştirmek istiyoruz. Yaklaşık 600 kilometrelik Tebriz ve Umumi'yeyi bay pas eden bir boru hattı. Onun inşaatı devam ediyor, kompresörü temin edildi. Türkiye'ye özel bir boru hattı gelecek, ana hattından bir hat bize ayrılacak. Daha evvelden Tebriz'e kadar giderken oradaki gazın miktarı bitiyordu, Umumi'ye de gidiyordu. Şimdi Umumiye ve Tebriz'i baypas eden bir hat yapılıyor. Türkiye sınırına kadar gelip mevcut hatta bağlanacak. Bu yapıldığı zaman arada başka hat olmadığı için oranın gazı bize
gelecek" şeklinde konuştu.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:05

İLGİLİ HABERLER