BAKAN ŞENER: ''BDKK KARARIYLA İMAR BANKASI'NIN YÖNETİM VE DENETİMİ FON'A DEVREDİLDİ, ORTAKLIK HAKLARININ DEVRİ SÖZ KONUSU DEĞİL''
BİLGİN ŞAŞMAZ
ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) kararıyla İmar Bankası'nın yönetim ve denetiminin Fon'a devredildiğini, ortaklık haklarının devrinin söz konusu olmadığını söyledi.
Şener, İmar Bankası'nın bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izninin kaldırılması yanında, yönetim ve denetiminin Fon'a geçmesi konusunda yaptığı değerlendirmede, Bankalar Kanunu'nun 16. maddesinin 1. fıkrasının, 'bir bankanın bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izninin kaldırılması halinde yönetim ve denetimi Fon'a intikal eder' hükmünü içerdiğini hatırlatarak, ''İmar Bankası'nın yönetimi ve denetimi Fon'a intikal etmiştir, söz konusu Banka'nın ortaklık haklarının Fon'a devri söz konusu değildir'' diye konuştu.
Bundan sonraki süreçte bir takım işlemlerin daha yapılacağının altını çizen Şener, bunların, mevduat sahipleri ve diğer alacaklıların haklarını korumaya yönelik tedbirler alacağını söyledi. Bankalar Kanunu'nun 17. maddesinde sayılan, Yönetim Kurulu üyeleri ve yöneticilerinin mal, hak ve alacakları hakkında, Fon'un talebi üzerine, mahkemece ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz uygulanabileceğine temas eden Şener, bankanın alacaklılarının, alacaklarını temlik edemeyeceği veya bu sonucu doğuracak işlemlerde bulunamayacağını ifade etti. Fon'un, yönetim ve denetimi kendine intikal eden bankadaki sigortalı mevduatını, doğrudan veya ilan edeceği bir başka Banka aracılığıyla ödeyerek, mevduat sahipleri yerine Banka'nın doğrudan iflasını isteyeceğini kaydeden Şener, söz konusu görev ve yetkinin, münhasıran Fon'a ait olduğunu bildirdi. Şener, ''İflas kararı alınması halinde Fon, İflas Masası'na imtiyazlı alacaklı sıfatıyla iştirak eder. Fon ayrıca, İcra ve İflas Kanunu'nun yazılı İflas Dairesi ve alacaklılar toplantısıyla, İflas İdaresi görev ve yetkilerine de sahip olarak, Banka'yı İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre tasfiye eder'' şeklinde konuştu. Şener, iflas kararı verilmemesi durumunda ise Bankalar Kanunu'nun 18. maddesi 2 numaralı fıkrası uyarınca tasfiye işlemi yapılabileceğini, bu durumda BDDK'nın, tasfiye işlemini yakından takip ederek, denetleyeceğini vurguladı.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:16