BAKAN ŞENER'DEN BATIK BANKA PATRONLARINA ''SIRA SİZE DE GELECEK'' UYARISI...
ERSAN KARAOĞLU
İSTANBUL - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ile anlaşmaya varamayan İktisat Bankası eski patronu Erol Aksoy'a ait evlere ve iş yerlerine sabah saatlerinde Mali Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından düzenlenen baskını değerlendirdi.
Şener, ''Şu ana kadar İktisat Bankası'nın hakim ortağı tarafından herhangi bir ödeme yapılmamış, yapılan 75 milyon dolarlık tahsilat rızaen değil, cebri icra ile alınmıştır. Buradaki asıl maksat, şirketlerin satışıyla borçları tahsil etmektir'' dedi.
Sabancı Center'da düzenlenen Bankalar Birliği Genel Kurul toplantısında, basın mensuplarının iş adamı Erol Aksoy'un ev ve iş yerlerine düzenlenen baskınla ilgili olarak, ''Türkiye ekonomisi üzerinde bu el konulan bankalar büyük bir yük oluşturuyordu. 2001 yılında el konulan batık bankaların maliyeti devlet tarafından karşılanıyordu. El konulan bankalardan hakim ortakların borçlarını düzenli olarak ödemeleri için protokol anlaşmaları yapılmıştır. Bu protokole uymayan hakim ortaklara TMSF tarafından bu tür operasyonlar yapılıyor. TMSF asaların kendisine verdiği yetkiyi kullanarak 5020 sayılı kanuna göre İktisat Bankası'nın hakim ortağı olan Erol Aksoy'un 38 şirketinin yönetim ve denetine el konulmuştur. İşlemler buna istinaden yürütülüyor. Şu ana kadar İktisat Bankası'nın hakim ortağı tarafından herhangi bir ödeme yapılmamış, yapılan 75 milyon dolarlık tahsilat rızaen değil, cebri icra ile alınmıştır'' dedi.
İktisat Bankası'nın indirimli faiz oranları dahil, borcunun 1.6 milyar dolar olduğunu da belirten Şener, ''Hazine ve kamu, bu batık bankalar nedeniyle önemli maliyetler altına girmiştir. Buradaki rakam, Türkiye ekonomisi için küçümsenecek bir rakam değildir. Bu maliyetler 72 milyonun, tüm insanların cebinden çıkıyor. Borçlarını ödeme yerine kaçma gibi girişimleri olan bütün el konulan bankaların hakim ortaklarına bu tür operasyonlar yapılabilir'' şeklinde konuştu.
Abdüllatif Şener, konuya ilişkin olarak şu son açıklamalarda bulundu:
''Protokol antlaşması yapılan bankalardan tahsilatlar düzenli ve hızlı bir şekilde devam ediyor. Konuyla ilgili olarak bankaları 3 gruba ayırabiliriz. Birincisi TMSF ile protokol yapan hakim ortaklar, ikincisi protokol çalışması sürenler, üçüncüsü ise protokol antlaşmasına yanaşmayanlar. Böyle bir anlaşma istemeyen gruplara karşı yasaların verdiği yetki çerçevesinde hakim ortakların şirketlerine el konulacak. Bu şirketlerin satışına kadar TMSF tarafından işlevleri devam ettirilecek. Buradaki asıl maksat, şirketlerin satışıyla borçları tahsil etmektir. Alacakların tahsilinde engelleme görüntüsü veren bütün gruplara etkin bir şekilde el konulacak.''
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:16