Gündem
  • 31.1.2013 00:32

Bakan Şimşek vatman oldu

Tramvayda bir süre yolculuk yapan Bakan Şimşek daha sonra vatmanlık yaparak, gazetecilere poz verdi. Bakan Şimşek daha sonra partisinin ilk başkanlığı tarafından Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Siyaset Akademisi’nde bir konuşma yaptı. Konuşmasında Türkiye’nin son 10 yıllık süreçte ağırlıklı olarak ekonomide yaptığı gelişim ve dönüşümü ile ilgili bilgiler veren Bakan Şimşek, AB’nin büyük bir başarı hikayesi ve ilham kaynağı olduğunu söyledi. Bakan Şimşek, “AB ile ilgili bu kriz nedeniyle olumsuz yaklaşımlar oluyor. Ben bunu doğru bulmuyorum. AB, insan haklarını, hukukun üstünlüğünü oturtacaksanız, hala bir ilham kaynağıdır. Bunun için biz Afrika’ya mı, Ortadoğu’ya mı ya da Rusya’ya mı bakalım. AB’den bizim hala kat edeceğimiz mesafeler var” dedi.

Küresel kriz döneminde dünya ülkelerinde işsizlik artarken Türkiye olarak 4 milyon kişiye istihdam oluşturduklarını söyleyen Bakan Şimşek, "Biz son küresel krizden bu yana 4 milyon civarında istihdam oluşturduk. Çok büyük bir rakam. Aynı dönemde AB'de 27 ülkede 2 milyondan fazla istihdam kaybı var. İşsizlik oranını kriz öncesi düzeyinin de altına indirdik. 2023 yılı hedefimizde işsizlik oranı yüzde 5’tir” dedi.

Hükümetin 2023 yılı içinde kişi başına düşen milli gelir hedefinin 25 bin dolar olduğunu ifade eden Bakan Şimşek, 2050'nin ise 50 bin dolar olduğunu söyledi. Bakan Şimşek, dünyanın en gelişmiş ülkesi ABD'de ise oranın 45 bin dolar seviyesinde olduğunu vurguladı.

BAZI ÜRÜNLERDE VERGİLERİ ARTIRDIK

Vergilerin yüksek olduğu yönünde bir kanı oluştuğunu belirten Bakan Şimşek, “Toplam vergi yükü, milli gelirin yüzde 26’sı. OECD ortalaması ise yüzde 34. Türkiye'de vergi yükü yüksek diye bir algı var. Oysa biz vergileri indirmişiz. Kayıt içinde olanların vergi yükü fazla diyebilirsiniz. Giyim, eğitim, sağlık sektörlerinde vergileri düşürdük. Bazı ürünlerde vergiler yüksek, o da doğru. Bizim dönemde tütün ürünleri üzerinde vergileri, alkollü içecekler üzerindeki vergileri artırdık. Akaryakıt üzerinde vergi yükü yüksek, ama biz artırmadık. Yatırım, istihdam, üretimde desteklemişiz ve vergileri indirmişiz. Bir tercih yapmışız. Tüketim üzerinde vergileri yüksek tutmuşuz, ama üretim ve istihdamın önünü açmışız. 60 milyar dolar petrol ve doğalgaz ithalatı yapmışız. Bunun üzerinde vergiler yüksek olmasaydı bu 60 değil, kaç milyar dolar olurdu varın siz düşünün" dedi.

AİLENİZİN YAPAMAYACAĞINI YAPTIK

Türkiye'de hala yüksek cari açık, eğitimde kalite sorunu, istihdamdaki artışa rağmen az olması, kayıt dışılık gibi sorunlar bulunduğuna dikkat çeken Bakan Şimşek, temel sorunun ise tasarruf açığı olduğunu kaydetti. Eğitim, sağlık gibi bütün ihtiyaçların karşılanmasından dolayı vatandaşların tasarruf yapmadığı dile getiren Bakan Şimşek, şunları söyledi: "Fakir olanlara her türlü desteği veriyoruz. Eğitimde, üniversitelerin bedava olduğu bir ülke bilmiyorum. Hatta çocuklar okula gönderilsin diye şarkta nakit yardımı yapıyoruz. Kitaplar masada hazır. Listeyi uzatabilirim. Çin fakir bir ülkedir. Bakmayın çok hızlı büyüyor, ama kişi başına düşen mili gelir çok düşüktür. Hala orada 100 dolarla çalışan insanlar var. O insanlarda 100 doların 50 dolarını tasarruf ediyor. Çünkü orada sosyal imkanlar yok, emeklilik, sağlık açısından. Olmayınca ne yapıyorsunuz kenara koyuyorsunuz. Özetle tasarruf oranları düştü. Bu sorunu çözmek için vatandaşı tasarrufa teşvik edelim dedik. İnanın babanızın, ailenizin yapmayacağı bir şeyi yaptık. Dedik ki 'sen 100 lira kenara koy. Biz sana 25 lira verelim.' Şimdi tasarrufları biraz arttırmış olacağız. Tasarrufun artması için de Türkiye'nin katma değerini biraz yukarı çıkartması lazım."

 

Güncellenme Tarihi : 21.3.2016 11:57

İLGİLİ HABERLER

Onceki Sayfa
Sonraki Sayfa