Ekonomi
  • 16.4.2024 23:33

Bakan Şimşek'ten 'KDV'ye zam geliyor' iddialarına yalanlama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'lokanta ve kafelerde KDV'ye zam geliyor' iddialarına ilişkin açıklamada bulundu. Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunarak iddiaları yalanlayan Şimşek, KDV oranlarında değişiklik yapılmadığını, suistimalleri engellemeye yönelik tedbirin alındığını ifade etti. Hazine ve Maliye Bakanlığı, gıdadaki KDV istismarının önüne geçmek ve bu konudaki tereddütleri gidermek için taslak hazırlamış, söz konusu düzenleme nedeniyle 'lokanta ve kafelerde KDV'ye zam geliyor' iddiaları ileri sürülmüştü.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'lokanta ve kafelerde KDV'ye zam geliyor' iddialarını yalanladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığınca bugün 'Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ taslağı' paylaşıldı.

Gelir İdaresi Başkanlığının X'teki hesabından paylaşılan, yiyecek ve içecek hizmeti sunan yerlerde KDV oran uygulamasında yaşanan tereddütleri giderecek tebliğ kapsamında 'lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yapılacağı' ileri sürüldü.

"KDV oranlarında artış yapmadık"

İddialara ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek açıklamada bulundu.

Sosyal medya platformu X'teki hesabından paylaşımda bulunan Bakan Şimşek, "KDV oranlarında artış yapmadık! Suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alıyoruz." dedi.

Gıdadaki KDV istismarını önlemek için düğmeye basıldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yaklaşık 41 bin mükellefi KDV oranı uyumsuzluğu yönünden denetledi.

Denetimler sonucunda bazı lokanta veya kafelerin yeme içme hizmeti yerine et, su, meyve suyu gibi ürünleri satmış gibi gösterdiği ve KDV oranını yüzde 10 yerine yüzde 1 olarak hesapladığı tespit edildi.

Ayrıca, bazı marketlerin de temizlik malzemesi sattıkları halde gıda malzemesi satmış gibi gösterdikleri belirlendi.

Bunun üzerine harekete geçen Bakanlık, istismarın önüne geçmek ve rekabet eşitliği sağlamak için Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ taslağı hazırladı.

KDV'ler yiyecek ve içecekte de yüzde 10 olarak hesaplanacak

Gelir İdaresi Başkanlığının sitesinde yayımlanan taslağa göre hizmet sunan lokanta, kafe ve pastane gibi işletmeler kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek buralarda sattıkları ürünler için KDV'yi yüzde 10 şeklinde hesaplayacak.

Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışları da aynı kapsamda olacak.

Öte yandan, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunan işletmelerin yaptıkları satışlar da bu kapsamda değerlendirilecek.

Bakanlık yetkilileri, tebliğle yapılacak düzenlemeyle konuya açıklık getirileceğini, KDV oranlarında herhangi bir artışın söz konusu olmadığını, düzenlemeyle gerek yanlış uygulamaların gerekse suiistimallerin önüne geçilmesinin amaçladığını belirtti.

Güncellenme Tarihi : 16.4.2024 23:00

İLGİLİ HABERLER