Ekonomi
  • 12.7.2009 12:19

BAKAN YILDIZ'DAN NABUCCO AÇIKLAMASI

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Nabucco'da Türkiye'nin gazın yüzde 15'ini almaktan vazgeçtiği" iddialarına karşı, "Türkiye'ye verilmiş böyle bir hak yoktu ki zaten vazgeçilsin. Bana yüzde 15 ile gelecek miktar 4.5 milyar metreküptür, ama daha fazlasını kullanma imkanım var. Niçin bunun adını öyle koyalım" dedi.
Türkiye'ye verilmiş böyle bir hak olmadığını ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:
"Yüzde 15'ten amaç nedir. Amaç arz güvenliği ile alakalı güvencedir. İstenilen gazı tedarik etmekle alakalıdır. Burada önemli olan Türkiye'nin ihtiyaçlarının karşılanması ve arz güvenliğinin sağlanmasıdır. Yarın imzalanacak hükümetler arası anlaşmada bir madde var. O madde de şu; (ortak ülkelerin istemeleri halinde öncelikle gazın yüzde 50'sine varıncaya kadar olan miktar bu ülkeler için kullandırılır) der. Yani 31 milyar metreküpün yarısı olan 15.5 milyar metreküpe kadar olan kısmı kullandırılır der istemeleri halinde. Bu bir imtiyazdır ortak ülkelere...
Ben burayı istersem kullanabilirim yani bana yüzde 15 ile gelecek miktar 4.5 milyar metreküptür, ama daha fazlasını kullanma imkanım var. Niçin bunun adını öyle koyalım. Niçin yüzde 15 olarak isimlendirelim. Adının yüzde 15 olması değil ki amacımız, üzüm yemektir. Biz üzüm yiyoruz."
Arz güvenliği ile alakalı ülkelere imkan sağlandığını ve bunun anlaşmada yer aldığını vurgulayan Bakan Yıldız, bu nedenle yüzde 15 rakamının olup olmamasının fark etmediğini söyledi.
Yıldız, "yüzde 15 verilmiş bir haktı da ondan geri adım atıldı" anlayışını kabul etmediğini ve böyle bir şeyin söz konusu olmadığını ifade ederek, "ben böyle bir ifade kullanmadım. Tabi yüzde 15 olmayan, ama daha fazla hak edindiğimiz bir gaz alma imkanımız var" dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:19

İLGİLİ HABERLER