
BAKANLAR KURULU AÇIKLAMASI...
ZAFER ÇAKMAKANKARA (İHA) - Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin'i telefonla aradığını, ancak İngiltere Başbakanı'nın Rusya'ya yaptığı resmi ziyaret nedeniyle henüz görüşme fırsatı bulamadığını söyledi.
Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından bir açıklama yaptı. Toplantının birinci bölümünde dış politika konularıyla ilgili değerlendirmeler yapıldığını kaydeden Çiçek, Başbakan Erdoğan'ın, ABD ziyareti ile ilgili bilgi verdiğini kaydetti. Hükümet olarak ziyareti olumlu ve verimli bir ziyaret olarak değerlendirdiklerini ifade eden Çiçek, karşılıklı beklentilerin birinci ağızdan dile getirildiğini söyledi.
Türkiye'nin ABD ile ilişkilerine her zaman özel önem verdiğine işaret eden Çiçek, başka ülkelerle yoğun diplomatik ilişkilerin, ABD ile ilişkilerin alternatifi olarak görülmediğini, bunların, dış politikanın değişik veçheleri olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. İki ülke ilişkilerinin kararlı bir şekilde sürdürülmesinin, hem Türkiye ve ABD'nin hem de bölgenin menfaatine olduğuna dikkati çeken Çiçek, bu ilişkilerin, önümüzdeki zaman dilimi içinde giderek güçleneceğini çünkü bu ilişkilerin dinamiğinin oldukça güçlü olduğunu ifade etti.
Türkiye-ABD ilişkilerinde dönem dönem sıkıntılar ve kırılma noktaları yaşandığını hatırlatan Çiçek, bu ilişkilerin ortak dinamiklerinin, her zaman bu sıkıntıların aşılmasını sağladığını vurguladı.
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün, körfez ülkelerine yaptığı ziyaretler hakkında kurulu bilgilendirdiğini söyleyen Çiçek, Türkiye'nin İslam dünyası ile ilişkilerine önem verdiğini, özellikle Türkiye'nin ekonomik kalkınması bakımından dış politikada bu yöndeki gelişmelerin önemli bir kaynak olarak görüldüğünü dile getirdi.
Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın geçtiğimiz günlerde İspanya'da Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın düzenlediği 'Ayrımcılığın Önlenmesi' konulu toplantıya katıldığını hatırlatan Çiçek, toplantıda 11 Eylül sonrası İslam'a yönelik artan saldırıların ele alındığını anlattı. Çiçek, Aydın'ın toplantıyla ilgili kurula bilgi verdiğini kaydederek, Türkiye'nin her türlü ayrımcılığa karşı olduğunu, İslam'a yönelik ayrımcılığın önlenmesi konusunda da çaba sarf ettiğini belirtti.
Çiçek, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında yaş meyve ve sebze ihracatı konusunda ortaya çıkan sorunun da kurulun gündemine geldiğini söyledi. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in bu konuyla ilgili gelişmeleri kurula aktardığını bildiren Çiçek, Başbakan Erdoğan'ın da Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin'i görüşmek için telefonla aradığını, ancak İngiltere Başbakanı'nın Rusya'ya yaptığı resmi ziyaret nedeniyle bu görüşmenin henüz gerçekleşmediğini anlattı. Konunun, hassasiyetle takip edilmesi gereken bir konu olarak Bakanlar Kurulu gündemine geldiğini söyleyen Çiçek, Başbakan Erdoğan'ın bugün Putin'le bir görüşme yapmasını ümit ettiklerini kaydetti.
Toplantıda özelleştirme konusunun da ele alındığını belirten Çiçek, hükümet olarak özelleştirme konusundaki kararlılıklarının devam ettiğini vurguladı. Özelleştirilen varlıkların, bu ülkenin varlıkları olduğunu ve bu kaynakların iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Bakan Çiçek, bu konunun, toplumsal ahlakın korunması açısından da üzerinde önemle durdukları bir konu olduğunu dile getirdi.
Özelleştirme konusunda yapılan çalışmalar ve sonuçlandırılan ihaleler bulunduğuna işaret eden Çiçek, Devlet Hava Meydanları'nın yaptığı ihale ile Türkiye'nin 15 yıllık bir süre için 4 katrilyon 100 trilyon liralık bir kaynağı elde ettiğini kaydetti. Çiçek, bu paranın 1 katrilyon lirasının 6 ay içinde Türkiye'nin kasasına gireceğine dikkat çekti.
Hükümet olarak önümüzdeki günlerde önemli özelleştirme ihalelerinin gerçekleştirilmesi konusunda da kararlı olduklarını vurgulayan Çiçek, bunlardan birisinin de Seydişehir Alüminyum Tesisleri'nin özelleştirilmesi olduğunu ifade etti. Seydişehir Alüminyum Tesisleri'nin özelleştirilmesi konusunun eksik tartışıldığını ve Seydişehir halkının yanlış yönlendirilmesi sonucu konunun mecrasından saptığını anlatan Çiçek, tesislerdeki eski teknoloji nedeniyle verimliliğin düşük olduğunun altını çizdi. Bu tesisin modernize edileceğini ve çalışmaya devam edeceğini vurgulayan Çiçek, ayrıca 110 milyon dolarlık yeni yatırımın yapılacağını, bunun ihale şartnamesinde de belirtildiğini dile getirdi.
Tesislerden işçi çıkarılmasının söz konusu olmadığını kaydeden Çiçek, "Bırakın işçi çıkarılmasını, yeni işçi alınması söz konusu olacaktır. Emekliliği gelmiş olanların dışında hiçbir işçi çıkarılmayacaktır. Özelleştirilmesi halinde Seydişehir hammadde alıp satmak yerine bunu işleyecektir. Böylece Türkiye'ye ilave katma değer sağlayacaktır. Oymapınar santralinden elde edilen elektrik de doğrudan doğruya burada kullanılacaktır. Seydişehirliler ilave imkanlar elde edecektir. Orada çalışanların mağdur edilmemesi için her türlü tedbiri alıyoruz. Bir kısım siyaset kokan, ideolojik yaklaşımlar kokan olumsuz değerlendirmeler var. Oradan işçi çıkarılması söz konusu değildir" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin kendi yatırımları sA'fdnı anlattı. Çiçek, Aydürdürebilmesi açısından yabancı sermayenin Türkiye'ye girişini hızlandırmanın da önem taşıdığını ifade eden Çiçek, bankacılık sektörünün de bu bakımdan önem taşıdığını belirtti. Çiçek, "Hükümet olarak bankacılık sektöründe yabancı sermayeye sıcak bakıyoruz. Bankacılık sektöründeki yabancı sermaye oranı ile ilgili hiçbir kısıtlama olmayacaktır" dedi. Yabancı sermayede bu konuda bazı tereddütler bulunduğuna işaret eden Çiçek, bu tereddütleri kaldırmak için bu açıklamayı yaptıklarını bildirerek, Bankacılık Kanunu'nun da şu anda Meclis'te olduğunu hatırlattı. Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:20