
BALIK FİYATLARINA RAMAZAN DAMPİNGİ
FATİH KEÇE
ADANA - Adana'da, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte satış yapamamaktan şikayetçi olan balıkçı esnafı, fiyatlarda yüzde 30 ile 50 oranında indirime gitti.
Diğer aylarda da satışın az olduğunu ancak Ramazan ayı ile birlikte balık satışının durma noktasına geldiğini söyleyen balıkçı esnafı, balıkları değerinden düşük bir fiyata satmaya karar verdi.
Balıkçılar Pazarı esnafından Talat Çoban, Adana'da balık kültürü olmadığını ifade ederek, "Karadeniz'de hamsinin kilosu 12 YTL olmasına rağmen kapış kapış satılıyor. Ancak Adana'da fiyatları düşürdüğümüz halde balık satışlarında bir kıpırdanma yaşanmıyor. Adana'nın balık kültürü çok zayıf, bu kültür bir an önce kazanılmalı" dedi.
Balık fiyatlarını yüzde 30 ile 50 oranında indirdiklerini ve balıkları değerinden ucuza sattıklarını ifade eden Çoban, şunları söyledi:
"Vatandaş balık yesin diye fiyatları aşağı çektik. Buna göre levrek 9 YTL'den 6 YTL'ye, mercan 8 YTL'den 5 YTL'ye, barbun 10 YTL'den 7 YTL'ye, kefal 12 YTL'den 8 YTL'ye, çipura 10 YTL'den 7 YTL'ye kadar düştü"
Fiyatların bu indirimle normalin altına düştüğnü, herkese, her keseye göre balık bulunduğunu belirten Talat Çoban, "Tabii ki Ramazanın çok etkisi var. Satışlar yarı yarıya düştü. 1.5 YTL'den 10 YTL'ye kadar mercan var. 3 YTL'den 5 YTL'ye kadar kefal var. Bu fiyatlar balığın büyüklüğüne göre değişiyor. Ancak vatandaş Ramazan'da nedense balık yemiyor. Oysa Ramazan ayında kolay sindirilebilir özelliği taşıyan buğulama balık tüketiminin sağlık açısından önemli olduğu herkes tarafından biliniyor. İftar ya da sahurda balık tüketiminde, balığın pişirilme şekli büyük önem taşıyor. İftarı tuzlu balıkla açmak vücut açısından sıkıntı oluşturabilir. Kızartma balık da pek tercih edilmemesi gerekir. Buğulama balık, boşluklu yapısı nedeniyle en kolay sindirilebilir yiyecek türleri arasında yer alır. Buğulama tipi pişirimlerde vitamin değerleri de oldukça yüksek oranda korunur. Bu nedenle iftar ya da sahurda buğulama balık rahatça tüketilebilir" diye konuştu.