Gündem
  • 24.9.2021 20:12

Balıkçılar gözlerine inanamadı!.. Tam 16 kilo geldi

Balıkçılar ağa takılan şeyi görünce gözlerine inanamadı: 35 yıllık hayatımda ilk defa karşılaşıyorum

Egeli balıkçılar, İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında yaklaşık 1 metre boyunda ve 16 kilogram ağırlığında 2 kalamar yakaladı. İzmir Balıkçı İş Adamları Derneği Başkanı Şahin Çakan, "Normalde bizim Ege'de tuttuğumuz kalamarın boyu yaklaşık 15 santimetre. Ben 35 yıllık meslek hayatımda bu türü ilk defa görüyorum" dedi.

Balıkçılar ağa takılan şeyi görünce gözlerine inanamadı: Meslek hayatımda  ilk defa karşılaşıyorum

Egeli balıkçılar, İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında yaklaşık 1 metre boyunda ve 16 kilogram ağırlığında 2 kalamar yakaladı. İzmir Balıkçı İş Adamları Derneği Başkanı Şahin Çakan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin sürekli vurgusunu yaptığı küresel iklim değişikliğinin etkilerinin denizlerde de hissedilmeye başlandığını söyledi.

Balıkçılar ağa takılan şeyi görünce gözlerine inanamadı: 35 yıllık  hayatımda ilk defa karşılaşıyorum - Yeni Şafak

NORMAL BOYUTU 15 SANTİMETRE

Çakan, "Bunların en büyük ispatı bizim ağlarımıza takılan dev kalamarlar. Karaburun açıklarında balıkçıların ağlarına 1 metre boyunda ve 16 kilogram ağırlığında 2 dev kalamar takıldı. Normalde bizim Ege'de tuttuğumuz kalamarın boyu yaklaşık 15 santimetre. Ben 35 yıllık meslek hayatımda bu türü ilk defa görüyorum" dedi.

Balıkçılar ağa takılan şeyi görünce gözlerine inanamadı: 35 yıllık  hayatımda ilk defa karşılaşıyorum - Yeni Şafak

"KÜRESEL ISINMANIN ETKİSİ"

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Akyol ise denizlerdeki küresel ısınmanın etkilerinin her geçen gün arttığını ifade etti.

Balıkçıların ağına takılan kalamarla ilgili bilgi veren Akyol, "Bu kalamar türünün isminin Thysanoteuthis Rhombus olduğunu tahmin ediyoruz. Diamond Squid diye de geçiyor. Akdeniz'de görülüyor. İzmir'de biz de buna rastlamadık. Denizlerimizde görülmeye başlanan yeni türlerin balıkçılığa etkisi şu an için tehlikeli boyutta değil. Sular ısındıkça bu türlerin gelişi de artacaktır. Mesela aslan balığının bu kadar hızlı gelmesini beklemiyorduk. Beklediğimizden hızlı geldi" diye konuştu.

Lüferden umduğunu bulamayan balıkçıların yüzünü kalamar güldürdü

Çanakkale Boğazı'nda bu yıl lüferden umduğunu bulamayan olta balıkçılarının yüzü kalamar ile güldü. 14 yıldır olta balıkçılığı yapan Erhan Şen (51), havaların yeterince soğumaması nedeniyle lüfer balığının bu sezon kıyılarında görülmediğini belirterek, "Çanakkale Boğazı'na, Karadeniz'den ve Marmara'dan çok büyük lüfer akımı gerçekleşmedi. Biz de şu anda ekmeğimizi kalamardan çıkartıyoruz. Ava çıkabildiğimiz günlerde, 10 kiloya yakın kalamar yakalıyoruz, kilosunu toptan 80 ila 90 lira arasında değişen fiyatla satıyoruz" dedi.

Güncellenme Tarihi : 24.9.2021 21:22

İLGİLİ HABERLER