'BALYOZ'DA 19 TUTUKLAMA DAHA
Korg. Nejat Bek'in de aralarında olduğu 19 sanık, haklarındaki kararların yüzlerine okunmasının ardından tutuklandı.
Balyoz Planı davası kapsamında haklarında yakalama emri ve tutuklama kararı verilen muvazzaf ve emekli subaylardan 19 asker, haklarındaki kararların İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tarafından yüzlerine okunmasının ardından tutuklandı. Tutuklananlar arasında Korgeneral Nejat Bek ile Tümgeneral Hasan Fehmi Canan da bulunuyor. Balyoz davası kapsamında hakkında yakalama emri çıkarılan 163 isimden 161'i tutuklanmış oldu.
Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan da bugün tutuklandı.
"MAHKEMENİN TARAFSIZLIĞINDAN KUŞKULUYUZ"
Mahkemede ifadesi sorulan sanıklardan Tümamiral Soner Polat, 11 Şubat'ta yapılan duruşmaya katıldığını, buna rağmen hakkında yakalama müzekkeresi çıkarıldığını ve bu nedenle 4 gündür mağdur olduğunu belirterek, ''Duruşmalarda delillerin çelişkili olduğu meydana çıkmıştır. İddia makamı lehe delilleri toplamadan, dijital verilere dayanarak iddianame hazırlamıştır. Dijital verilerin değiştirilmesi mümkündür, sanıklar dahi iddianamede karıştırılmıştır'' dedi. Bu çelişkilere rağmen mahkemenin 163 kişi hakkında tutuklama kararı vermesinin mahkemenin tarafsızlığı konusunda kuşku oluşturduğunu savunan Polat, atılı suçları kabul etmediğini kaydederek, beraatını talep etti.
Sanıklardan İbrahim Koray Özyurt da, yakalama emri verildiğinde duruşma salonunda olduğunu belirterek, ''Müdahale talebi konusunda beyanda bulunmadım. Ancak bu sırada yerimdeydim ve mikrofonu sağımdaki şahıstan alıp solumdaki şahısa verdim. Kendim beyanda bulunmak istemedim. Dikkatli bir şekilde kontrol yapılsaydı bu görülürdü. Hakkımda neden yakalama kararı çıkarıldığını anlamaya çalışıyorum. Savunma hakkımı duruşmada kullanacağım'' diye konuştu.
Hakkında tutuklama kararı çıkarılan sanıklardan Mustafa Koç da, bütün duruşmalara katıldığını ve hakkında tutuklama kararı verilen duruşmada da bulunduğunu anlatarak, duruşmada beyanda bulunduktan sonra salondan saat 16.30'da beraber yargılandığı bir arkadaşını uçağa yetiştirmek için ayrıldığını anlattı. Koç, daha sonra savcının tutuklama talebinden haberdar edildiğini, bunu duyunca Merkez Komutanlığı'na gittiğini, komutanlıkta nöbetçi savcılıkla irtibat kurulduğunu ve savcının mahkemeye gitmesi konusunda talimat verdiğini aktardı.
Cumartesi günü İstanbul Nöbetçi 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nin hakkında ''yol tutuklaması'' kararı verdiğini de hatırlatan Koç, yargılanmaktan kaçmasının söz konusu olamayacağını ve kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmediğini dile getirdi. Sanıklardan Nihat Özkan da, adil yargılanmadığını düşündüğünü söyledi.
Mahkemenin 12 Şubat 2011'de yapılan duruşmasına katılıp ve daha sonra duruşmadan ayrıldıkları için haklarında tutuklama kararı verilen muvazzaf sanıklar Mustafa Koç ve Nihat Özkan ile duruşmaya katılmadıkları için haklarında yakalama emri verilen muvazzaf subay olan sanıklar Soner Polat, İbrahim Koray Özyurt, Mehmet Ferhat Çolpan, Meftun Hıraca, Nihat Altınbulak, Mustafa Yuvanç, Abdurrahman Başbuğ, Erdinç Atik ve Yunus Nadi Erkut haklarında çıkarılan kararların yüzlerine okunmasının ardından tutuklandı. Mahkemeye çıkarılan emekli subay Harun Özdemir de, yine kararın yüzüne okunmasının ardından tutuklandı.
Korgeneral Nejat Bek, Albaylar Ali Demir, Hanifi Yıldırım, Erhan Kuraner, Hasan Nurgören ve emekli Albay Hamdi Poyraz da yakalama emirlerinin yüzlerine okunmasının ardından tutuklandı.
11 Şubattaki duruşmaya katılan, ancak öğleden sonra ayrılan ve bu nedenle hakkında tutuklama kararı çıkarılan Tümgeneral Hasan Fehmi Canan da tutuklama emrinin yüzüne okunmasının ardından tutuklandı.
Tutuklanan muvazzaf subaylar Hasdal Askeri Cezaevi'ne gönderilirken, emekli subay Harun Özdemir ve emekli Albay Hamdi Poyraz da Metris Cezaevi'ne götürüldü.