Yaşam
  • 9.1.2006 14:46

BANVİT GENEL MÜDÜRÜ GÖRENER'DEN KUŞ GRİBİ AÇIKLAMASI...

METİN YAMANER - MUSTAFA YAMANER
BALIKESİR (İHA) - Banvit Genel Müdürü Ömer Görener, kuş gribi vakalarının önüne geçmek için salma kanatlı hayvan yetiştiriciliğinin sona erdirilmesi, salma olarak yetiştirilen bütün kanatlı hayvanların itlaf edilmesi gerektiğini belirtti.
Türkiye'nin en büyük entegre beyaz et tesislerinden olan Banvit'in Genel Müdürü Ömer Görener, kuş gribi hastalığıyla ilgili İHA'ya özel açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin kuş gribi hastalığıyla mücadelesindeki en önemli noktanın salma kanatlı hayvan yetiştiriciliğinin sona erdirilmesi olduğunu ifade eden Görener, "Salma olarak köylerimizde dolaşan kanatlıların mutlaka yakalanıp itlaf edilmesi lazım. Hastalık taşıyan enfekte olan göçmen kuşlarla kanatlı hayvanlar biraraya geldikleri zaman hastalığı yayıyor. Ülkemizde görülen tüm insan vakaları, bu kanatlılarla içli dışlı yaşayan ailelerde görülmüş durumda. Köylerde bir evin arka bahçesinde 3-5 tane, 20 tane tavuk, kaz, ördek gibi kanatlı hayvanlar vardır. Bunlar sabah salınır, akşamları bir avuç buğdaya geri döner, ertesi gün yeniden salınırlar. Bu böyle devam eder. Tabi salınan bu kanatlılar serbest ortamda göçmen enfekte kuşlarla karşılaşabilir ve onlar da enfekte olabilirler. Böyle bir enfeksiyon halinde bunlar 2-3 gün içinde çeşitli semptomlar gösterip ölebilirler. Önemli olan köylümüz çocuklarımızın ve yaşlılarımızın bu kanatlılarla temasta bulunmamalarıdır. En doğrusu hastalığın insanlara bulaşmaması için köylerimizde serbest dolaşmakta olan bu kanatlıların itlaf edilmesidir" dedi.
Son günlerde Türkiye'nin çeşitli yerlerinde üst üste görülen kuş gribi vakalarından sonra beyaz et satışlarında büyük oranda düşüş yaşandığını belirten Görener, "Beyaz et satışları son günlerde yüzde 10'lara kadar geriledi. Şunu iyi belirtmek gerekir ki, bizim gibi entegrelerde ticari işletmelerde üretim bio güvenlik önlemleri altında ve en optimum şartlarda yapılmaktadır. Bütün tesislerimizde güvenlik önlemleri en maksimum düzeydedir. Dolayısıyla ürünlerimizin tüketilmesinde en ufak bir kuşku duyulmaması lazım. Çünkü izlenebilirlik var. Damızlıktan ne yemi yediğine, hangi ana babadan geldiğinden hangi çiftliklerde yetiştiğine kadar hepsinin bizde kayıtları mevcut. Tüketicilerin mutlaka bildikleri ambalajlı, paketli ürünleri bildikleri yerlerden almaları gerekir" şeklinde konuştu.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:17

İLGİLİ HABERLER