Gündem
  • 26.6.2014 13:16

Barajda 75 günlük su kaldı

Ancak bölgede hiç yağış olmasa bile kuyu ve diğer kaynaklar devreye sokulduğundan su sıkıntısı yaşanmayacağı belirtildi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürü İlhan Bayram düzenlediği basın toplantısında, yapılan çalışmalar ve alınan önlemlerle ilgili bilgi verdi. Bayram, 2013 yılında yaşanan hidrometeorolojk kuraklığın bölgeyi de etkilediğini ve 2014 yılı içerisinde de etkisini sürdürmekte olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nda gerçekleştirilen toplantıda Kocaeli ve Sakarya'da gerekli tüm terbirlerin alması gerektiği kararlaştırılmıştı. Yuvacık Barajı'na giren akımların geçen yıla göre daha az olacağı, kuraklığın daha da artacağı düşünülerek ilimizdeki mevcut su kaynakları dışındaki yer altı ve yer üstü kaynaklarından azami derecede istifade ederek maksimum suyun temin edilmesi deheflendi. 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren Sapanca Gölü'nden Yuvacık Barajı Arıtma Tesisine su temini yapılmaktadır. Halen 4 pompa ile su pompalanmaktadır Yuvacık Barajı'nda şu anda 27 milyon metreküp var. Hiçbir taraftan su alınmazsa bu su 75 günlük sudur."

İlhan Bayram, İSU olarak yapılan çalışmaların sonuna gelindiğini, kurum olarak Yuvacık Barajı'na ilave olarak Namazgah Barajı'nı yaptıklarını hatırlatarak, "Susuzluğa karşı 3 ayda 86 tane yeni kuyu açtık, 19 tane de daha önceden açılmış kuyularımız vardı. Toplamda 105 tane kullanılabilir derin kuyumuz var. Bu 3 aylık zaman zarfında 4 tane yeni içme suyu arıtma tesisi, 25 tane içme suyu deposu, 20 tane pompa merkezi ve 171 km de değişik çaplarda içme suyu hattı döşedik. 14 km atıksu arıtmalardan geri kazanım yapıyoruz. Kuraklığa karşı yapılan çalışmalar için toplam maliyeti 82,5 milyon TL oldu. Paranın 3'te 2'lik bir kısmı ödendi. 2 bin kişilik bir ordu size musluğunuzdan akan suyu temin edebilmek için geceli gündüzlü çalışıyor. Bütün emek veren çalışanlarımıza gönülden teşekkür ediyorum. Ben bu kurumla gurur duyuyorum. Biz burada 1 milyon 700 bin insana kaliteli ve kesintisiz su sağlıyoruz. Vatandaşlarımız hiç merak etmesinler bu sene içerisinde su sıkıntımız olmayacak" diye konuştu.

Orhan UZUN/ İZMİT (Kocaeli), (DHA)- 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 03:52

İLGİLİ HABERLER