Gündem
  • 22.7.2009 12:29

BARZANİ'YE KERKÜK DARBESİ'

Reuters'a isim vermeden konuşan bir üst düzey bm yetkilisi, "kürtler'e bu düşmanca referandumu bm olarak desteklemeyeceğimizi bildirdik. Bm'de hepimiz bu tür bir referandumun savaşa yol açacağından eminiz" dedi.
BM yetkilisi, Barzani'ye büyük öfke duyduklarını da belirterek, "Barzani hala aşırı derecede provokatif açıklamalar yapıyor. Çevresinde hiçbiri ona, 'bak bu söylediklerin çok tehlikeli' demiyor" ifadesini kullandı.
Aynı yetkilinin açıklamasına göre BM, Kürtler'e Kerkük sorununun çözümü için değişik alternatifler önerdi. Ancak bunlara yanıt alamadı.

"Politik bir çözüme ulaşılmadan Kerkük'te bir referandum yapılması çok tehlikeli olur" diyen BM'nin Kürtler'e önerdiği alternatifler şöyle:

1) Kerkük aynı diğer ırak şehirleri gibi ırak yönetiminin bir parçası olsun. (Kürtler'in bunu kabul etmesi mümkün görülmüyor. Araplar bu planı destekliyor)

2) Kerkük özel bir valilik yönetimi olsun. Hem Bağdat yönetimine hem de Kürdistan hükümetine özel bağlantıları bulunsun. (birleşmiş milletler bu seçeneği istiyor)

3) Kerkük özerk bir yönetim haline getirilsin. Bir dereceye kadar kendi kendini yönetebilmesi sağlansın. (Türkmenler bu seçeneği benimsiyor)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:09

İLGİLİ HABERLER