
BAŞBAKAN ERDOĞAN SATIN ALDIĞI AİRBUSLAR İÇİN BONUS İSTEDİ!..
Türk Hava Yolları (THY)’na 36 adet Airbus yolcu uçağı alınmasına ilişkin görüşmelerde Türkiye'nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kullanımına sunulmak üzere Fransa'dan 'ekstra' uçak talebinde bulunduğu ortaya çıktı.İlk aşamada bu talebe olumlu yaklaşan Fransız yetkililerin, pazarlığın sıkı geçmesi ve rakamların beklenenden aşağıya inmesi üzerine düşünmek için zaman istediği bildirildi. Paris'ten gelecek cevaba göre Başbakanlık’ın özel uçağı ATA'nın başka bir uçakla değiştirilmesi gündeme gelebilecek. Yetkili-ler, merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın başbakanlık yaptığı yıllarda alınan ATA uçağının, eskimesi ve sık sık arıza yapması nedeniyle bir süredir yeni uçak arayışı içindeydi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta yaptığı Fransa gezisine, THY filosuna alınacak uçaklar damgasını vurmuştu.
Türkiye ile Fransa arasında yapılan protokole göre, 1,5 milyar dolar tutarındaki 36 adet yolcu uçağı, 2005 yılı sonundan itibaren THY'ye teslim edilmeye başlanacak. Yolcu uçaklarının teslimi, 2008 yılında sona erecek. 36 adet uçak A320, A321 ve A330 tipinde olacak. Edinilen bilgiye göre iki ülke yetkilileri arasında yapılan görüşmelerde, THY'ye alınacak uçaklar için sıkı bir pazarlık yaşandı. Türkiye, bir taraftan uçakların fiyatını düşürmeye çalışırken, diğer taraftan da 'fiyata dahil ekstra bir makam uçağı' talebinde bulundu. Bu uçağın Başbakanlık envanterine kayıtlı olarak, Başbakan Erdoğan'ın kullanımına sunulması öngörüldü. Düşünmek için süre isteyen Fransa, Türkiye'nin talebine olumlu cevap verirse, yolcu uçaklarının yanında Başbakanlık makamı için dizayn edilmiş özel bir uçak daha gönderecek. Türkiye bu uçak için ayrıca bir ücret ödemeyecek. Fransa'nın olumsuz cevap vermesi ihtimaline binaen Başbakanlık yetkililerinin alternatif formüller üzerinde çalıştığı da öğrenildi.
ATA uçağı, merhum Cumhurbaşkanı Özal'ın başbakanlık yaptığı yıllarda alınmış ve üzerinde büyük tartışmalar yaşanmıştı. Özal'dan sonra sırasıyla Süleyman Demirel, Tansu Çiller, Mesut Yılmaz, Necmettin Erbakan ve Bülent Ecevit gibi isimler bu uçağı kullanmıştı. Uçak başta KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş olmak üzere zaman zaman Orta Asya ülkelerinin liderlerine de tahsis edilmişti. Son olarak ATA, Erdoğan'ın G-8 Zirvesi için ABD'ye gideceği sırada arızalanmıştı. Bunun üzerine Başbakan Erdoğan'a THY'den Airbus 310 yolcu uçağı tahsis edilmişti.