Gündem
  • 28.5.2004 00:49

BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN ORGENERAL BAŞBUĞ'A LAİKLİK CEVABI!..

DEVLET ARIK
ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, daha önce "Türkiye'nin Büyük Ortadoğu Projesi için model olma iddiası yok" diyen ve bugün de "Laik süreci yaşamayan ülkelerin demokratik yapıya dönüşeceğini söylemek bir iddiadan öteye geçemez" açıklamasını yapan Genelkurmay 2. Başkanı Ogeneral İlker Başbuğ'a cevap verdi.

 Erdoğan, "Türkiye örnek bir ülke olacaktır. Bu noktada şüpheniz olmasın. Bu bizi küçültmez, büyültür" değerlendirmesini yaptı.


Başbakan Erdoğan, Oxford Üniversitesi'nin davetlisi olarak iki günlük çalışma ziyaretinde bulunmak üzere İngiltere'nin başkenti Londra'ya gitti. Esenboğa Havaalanı'nda hareketinden önce bir basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan, Oxford Üniversitesi'nin her yıl geleneksel olarak düzenlediği konferansta Avrupa'nın geleceğine ilişkin bir konuşma yapacağını söyledi. Aralık 2004 Avrupa Birliği (AB) süreci ile ilgili düşüncelerini bu konferans aracılığıyla gündeme getirme fırsatı bulacağını anlatan Erdoğan, Türkiye'nin ekonomik ve siyasi anlamda nereye geldiğini açıkça ortaya koyacağını bildirdi. Türkiye'nin güven ve istikrar noktasında yakaladığı durumu dile getireceğini anlatan Başbakan Erdoğan, temasları sırasında İngiltere'nin tüm finans kuruluşları ile biraraya geleceğini kaydetti.

Erdoğan, finans kuruluşlarına Türkiye'de ki finans hareketlerini ve ekonomik durumu anlatacağını ifade ederek, İngiltere'deki Türk vatandaşlarıyla da buluşacağını açıkladı. Erdoğan, temasları çerçevesinde İngiltere Adalet Bakanı ile de bir görüşme yapacağını söyledi. İngiltere'nin Türkiye'nin AB üyeliğini başından beri desteklediğini hatırlatan Erdoğan, bu desteğin bundan sonrada devam edeceğine inandığını vurguladı.

"G-8 ZİRVESİNE İSRAİL DAVET EDİLMEDİ"
Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Başbakan Erdoğan, Haziran ayında Amerika'da yapılacak olan G-8 Zirvesi'ne İsrail'in de davet edildiği yönündeki haberleri yalanladı. İsrail'in davet edildiğini gazetecilerden duyduğunu belirten Erdoğan, "Bana gelen resmi yazıda İsrail yok, Ürdün var" dedi.

Zirvede ağırlıklı olarak Ortadoğu sorununun görüşüleceğine işaret eden Erdoğan, Türkiye'nin özellikli ülke olarak davet edildiğini, bu zirveden Ortadoğu'nun geleceğine ilişkin olumlu kararlar çıkmasını temenni ettiğini söyledi. Erdoğan bir gazetecinin "Türkiye, İsrail ile Filistin arasında köprü görevi üstlenecek mi?" sorusuna şu karşılığı verdi:


"G-8 toplantısından sonra görelim. Bu toplantıdan sonra atılan adımlara olumlu yaklaşırız. Yeter ki barışın oluşmasında bizimde emeğimiz olsun."

"İNCİRLİK KONUSUNDA TELEP YOK"
Başbakan Erdoğan, Amerika'nın İncirlik Üssü konusunda Türkiye'den yeni taleplerde bulunduğu yönündeki haberleri de yalanlayarak, "Genelkurmay'dan böyle bir bilgi çıkmadı. Siz nereden böyle bir bilgi aldınız, ben bilemiyorum. Böyle birşey söz konusu değil. Bu tür talepler her zaman olabilir. Bu tür taleplere verilmiş ne Genelkurmay'ın ne de Dışişleri Bakanı'nın olumlu bir cevabı vardır. Bu tür taleplere cevap verilecekse hükümet verir" şeklinde konuştu.


Erdoğan, bir gazetecinin Afganistan'a asker gönderilip gönderilmeyeceği yönündeki sorusuna, "Şu anda kesinleşmiş bir durum değil. Gündemdedir, değerlendirilen bir konudur" karşılığını verdi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, daha önce "Türkiye'nin Büyük Ortadoğu Projesi için model olma iddiası yok" diyen ve bugünde "Laik süreci yaşamayan ülkelerin demokratik yapıya dönüşeceğini söylemek bir iddiadan öteye geçemez" açıklamasını yapan Genelkurmay 2. Başkanı Ogeneral İlker Başbuğ'a cevap verdi.

Erdoğan bir gazetecinin Büyük Ortadoğu Barış Projesi konusunda hükümet ile asker arasında görüş ayrılığı olup olmadığının sorması üzerine, "Türkiye örnek bir örnek bir ülke olacaktır. Bu noktada şüpheniz olmasın. Bu bizi küçültmez, büyültür" değerlendirmesini yaptı.


Erdoğan, "Türkiye Ekim ayına kadar siyasi kriterleri yerine getirmese bile müzakere tarihi almalıdır" diyen AB'nin genişlemeden sorumlu komseri Gunter Verheugen'e de teşekkür etti. Erdoğan Verhugen'in isabetli bir açıklama yaptığını kaydetti.


Başbakan Erdoğan açıklamalarının ardından Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve Devlet Bakanı Ali Babacan ile birlikte Başbakanlığa ait Ata uçağı ile Londra'ya hareket etti. Erdoğan'ı havaalanında Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen ile diğer yetkililer uğurladı.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:17

İLGİLİ HABERLER