BAŞBAKAN GÜL: ''BİZ ONLARIN ONLAR DA BİZİM KAYGILARIMIZI ANLAMAKTADIR''
VEHBİ BAŞ
İSTANBUL - Başbakan Abdullah Gül, daha önce Körfez savaşını yaşamış Türkiye'nin Irak krizi konusunda tecrübeleri bulunduğunu belirterek, ''Son zamanlardaki istişare ve danışmalar, müttefik ülkelerin karşılıklı paylaşımları çerçevesinde gitmektedir. Biz onların, onlar da bizim kaygılarımızı anlamaktadırlar. Önümüzdeki günlerde bir neticeye varılacaktır'' dedi.
İTO'nun meclis toplantısı İstanbul Ticaret Odası (İTO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya Başbakan Abdullah Gül, Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Turizm Bakanı Güldal AKşit, İstanbul Valisi Muammer Güler, Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı ve diğer davetliler katıldı.
''ÇÖZÜME ULAŞILACAK''
Başbakan Gül, İstanbul Ticaret Odası (İTO) meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Irak krizi, Kıbrıs, Avrupa Birliği (AB), bütçe, hükümetin icraatları konusunda açıklamalarda bulundu. Irak meselesinin en çok konuşulan konular arasında olduğunu belirten Başbakan Gül, ''Türkiye daha önceki savaşın tecrübesini yaşayan bir ülke. Bu konuda çok tecrübeleri var. Bunları müttefiklerimize anlattık. İstişarelerimizde müttefik ülkelerin karşılıklı dostluk ve samimiyetle ve diğer yandan kaygılarımızı en iyi şekilde anlamaktadırlar ve önümüzdeki günlerde bir neticeye varılacaktır. Bu işi bir ekonomik mesele olarak görmek yanlıştır'' dedi.
Gül ayrıca ABD ile Türkiye'nin derin ilişkileri olduğunu olayı sadece bir şeye bağlamanın yanlış olacağını, Türk-ABD ilişkilerinin devam edeceğini hatırlattı.
Söz konusu durumun gelip geçici olduğunu asıl karşı karşıya kalacağımız meselenin ekonomi ve öncülüğün ekonomide olduğunu belirten Başbakan Gül, ''Önceliklerimizden biri bugünü derlemek toparlamak. İkincisi Türkiye'nin bir daha sıkıntılarla karşı karşıya kalmayacağı bir yapıyı oluşturmaktır. Bütçede müthiş bir gözden geçirme yaptık. Bir çok yatırımların önceliğini değiştirdik. Onun da ötesinde yolsuzluğa varan sosyal güvenlik harcamalarını disiplin altına aldık. 2003 yılı bütçesi yüzde 6.5 faiz dışı fazla verecektir. Kamu borçlarını azaltmak birinci hedefimiz. Yeniden borçlanırken, reel faizleri düşürmek temel hedefimizdir'' diye konuştu.
AB VE KIBRIS
Hükümet programlarında muhalefete ve sivil toplum örgütlerine önem vereceklerini belirten Başbakan Gül, iktidara geldikten sonra AB, Kıbrıs ve Irka meselesi gibi önemli konularla karşı karşıya kaldıklarını hatırlattı. Ekonomik meseleleri bunların dışında tuttuklarını dile getiren Başbakan Gül, ekonomiyi ihmal etmediklerini vurguladı.
AB'nin bir süreç olduğuna işaret eden Başbakan Gül, Kopenhag'dan sonra 2 paketin Meclis'ten geçtiğini, üçüncü paketinde hazırlanmakta olduğunu belirtti. AB konusundaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade eden Gül, ''Atılan adımlarda olumlu tepkiler görüyoruz. Bu işleri yaparken, bütün dünyada güvenlik meseleleri adı altında temel hak ve özgürlükler sınırlandırılırken Türkiye'de hak ve özgürlüklerin sınırları genişletiliyor'' dedi.
Kıbrıs konusuna da değinen Gül, ''50 yıllık bir sorun. Önemli bir kavşaktayız. Sorun çözümsüzlük bizim için çözüm değildir. Bu çözülsün diye uğraşıyoruz. Samimi olarak çözüm için gayret ediyoruz. 3 gün önce Brüksel'de Annan'la görüştüm, 3. bir plan geliyor. Bu sorunun da çözümü için uğraşacağız'' diye konuştu.
''ENGELLER KALKACAK''
Artık kalkınmanın devlet eliyle değil özel sektör sayesinde olacağına işaret eden Başbakan Abdullah Gül, ''Bunun için özel sektörün önündeki engeller kaldırılacaktır. Bu yükle sürdürülebilir bir kalkınmayı yakalayamayız. Hükümetimiz bu konularda kararlıdır. Sosyal amaçlı programlar telkin edilmemeli. Özel sektöre verdiğimiz sözleri tutuyoruz. KOBİ'ler, kredi garanti fonu, çalışma hayatı, istihdamın teşviki, ticari ve sanayi işletme rehni, medeni kanun tasarısında borçlarla ilgili bazı değişiklikler, çevre kanun tasarısı bunların hepsiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Çalışma hayatı iş güvencesi yasası, Mart'ın 15'inde devreye girecek. Vergi mevzuatı, vergi reformu, vergi barışı sizlerin söylediği konulardı. 5590 sayılı TOBB kanunuyla ilgili mutabakatlar sağlanmıştır. Yatırım indirimi KOBİ'leri bürokrasiden kurtaracak. Her yıl vergi indirimi yapılabilecek'' dedi.
SORULARI CEVAPLANDIRDI
Meclis toplantısındaki konuşmalardan sonra İTO Meclis Başkanı Atalay Şahinoğlu, Başbakan Gül'e katılımcılar tarafından hazırlanan soruları sordu. Gemilerin limanlara gelmesiyle alınan vergilerin yüzde 7'ye indirildiğini belirten Başbakan Gül, ''Yerel yönetimler yasa tasarısı, kamu yönetimi reformunu hazırladık, Meclis'e sevk etmek üzereyiz. Özel sekt'ör hangi mantık içinde çalışıyorsa, ona yakın bir kamu mantığı olsun. Diğer konular geçicidir. Kesinlikle ekonomiyi ihmal etmiş değiliz. Köklü reformlar yapma irademiz var. İTO'nun hepimizin hayatındaki önemini biliyoruz. O vesileyle ortak çalışmalarımız devam edecektir'' diye konuştu.
Her konuda olağanüstü çalışmak gerektiğini vurgulayan Gül, İstanbul'a az turist gelmesinden yakındı. 5 - 10 milyon turistin İstanbul için hiçbir şey olmadığını belirten Gül, ''O bakımdan Hepimiz büyük bir gayret içinde olmalıyız. Hükümet olarak birbirimizi iterek, projelere zorlayarak büyük bir gayret içinde olmalıyız. Biz yetkimizi de paylaşmaya hazırız. Böyle bir kompleksimiz yok'' dedi.
''Serbest ticaret anlaşmaları konusundaki engeller nasıl kalkacak?'' şeklindeki bir soruya cevaplayan Başbakan Gül, ''Komşularımızla yapılabilecek çok şey olduğuna inanıyoruz. Kısa sürede Suriye, İran, Yunanistan'la ticaret hacminin bu yıl sonunda büyük artış göstereceğine inanıyorum. Irak krizinde yaptığım görüşmelerde ikili görüşmeler ele alınmıştır. Hiçbir dönemde olmadığı kadar Türkiye ile işbirliği yapma arzusu vardır'' diye konuştu.
ENERJİ FİYATLARI
Gül, ''Enerji fiyatlarının düşürülmesini ne zaman bekleyelim?'' sorusuna da, ''Enerji fiyatlarındaki ayarlama maliyetleri ve vergileri düşürmek şeklinde olur. Çalışmamız bu yöndedir. Bazı enerji tiplerinde Türkiye'nin bazı yanlış anlaşmalar yaptığı, bu fiyatların aşağıya inmesi gerek. Bunları konuşuyoruz, bir anlayış var. Burada bir düşüş sağlanacaktır. Yüzde 2 kredi payını düşürdük. Önümüzdeki günlerde maliyetlerde düşüş olacaktır bu da piyasaya yansıyacaktır'' cevabını verdi.
''Yanı başımızda alevlenen bir operasyonda ilaç sektörünün acil sorunlarını çözmek için hükümetin acil bir planı var mı?'' sorusuna da Gül, ''İlaç sektörü birkaç açıdan çok önemli. Harcamalar açısından önemli. Üretim açısından, ihracat açısından önemli. çalışma ve sağlık bakanımız bu konuyla ilgileniyorlar'' karşılığını verdi.
İhale kanunu konusunda bazı problemlerin olduğunu bildiklerini, bazı çevrelerin kanun üzerinde hükümetin siyaset yapacağını zannettiğini ve yanlış anlaşılmalarla karşılaştıklarını belirten Gül, Onun üzerine bu haliyle uygulansın dedik. Bu problemler kamuoyu tarafından da görülsün o zaman gerekirse değişiklikler yaparız'' dedi.
Kaynakla ilgili araziler konusunda çalışmaları olduğunu belirten Başbakan Abdullah Gül, ''Hükümetle, Odalar Birliği arasında bir platform oluşturduk. Birçok mesele normal kararlarla masaya gelebilir ve çözülebilir. Bunların hepsi askıda kalmaz. Bunlar normal kanallarla gelirse, öneri olabilir. bunları değerlendirip, pratiğe dönüştürebiliriz'' ifadelerini kullandı.
''HÜKÜMET İŞ VERSİN''
Meclis toplantısında Başbakan Gül'den önce söz alan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım da hükümetten ekonomide hareketlilik getirmesini beklediklerini söyledi. Yap-İşlet-Devret modeli ile işadamlarına iş verilmesini istediklerini belirten Yıldırım, ''Tüp geçit projesi, 3. Boğaz Köprüsü, Çanakkale Boğazı Köprüsü gibi projeleri hayata geçirebiliriz. Yeter ki siz verin . Ama devletten bunları almak çok zor. Son zamanlarda yatırım yapmaktan çok, parayı nakitte tutmak daha karlı hale geldi. Bu vergilerle Türkiye'de yatırım yapmak çok zor. düzgün çalışırsak 3.5 senede batıyoruz. Tarıma destek verilmesini istiyorum. Milli Olimpiyat Komitesi beceriksiz bir kurum. İstanbul bir dünya kenti olmasına rağmen, 4 dönem de olimpiyatları alamadı. Bunları değiştirmek lazım. Bir şeyi beceremiyorsan git, beceren gelsin. Ayrıca doğuda kış olimpiyatları da yapılabilir. Yaptığımız fizibilite çalışmasında 350 milyon dolarlık yatırım sonucu bu işin gerçekleştirilebileceği ortaya çıktı. Olimpiyat Komitesi'nin bu konuda faaliyet bulunmasını istiyoruz. Bu amaçla doğu da kalkınacaktır. Ayrıca gazinoların yeniden açılmasını istiyoruz. Kıbrıs'a her 5 saatte bir 9 uçak kalkıyor. Servet oraya akıyor. Gazinoların işletmesi mayfaya, sabıkalı kimselere değil ciddi işletmelere verilsin. Gelir kaybımız azalacaktır. Eminönü, Fatih ve Beyoğlu turizm alanı ilan edilmeli. Buradaki imalatçılar çıkarılmalı'' dedi.
Toplantıda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetimi Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, ''İstanbul Türkiye açısından çok önemli bir kent. İstanbul'a önem verilmeli altyapı problemleri çözülmeli'' ifadelerini kullandı.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:24