BASIN KONSEYİ TEMMUZ 2002 BASIN OLAYLARINI AÇIKLADI
KAYNAK : Haber Vitrini
ANKARA/Basın Konseyi Temmuz ayı basın olayları raporunu açıkladı.Konseyin raporunda,"Temmuz ayında, önceki aylara nispeten düşük olmakla birlikte iletişim özgürlüğü ihlalleri yaşandı. Medyada yeni bir işsizlik krizi başgösterdi. Bir gazeteci hapis cezasına çarptırıldı" denildi.İşte rapordan önemli bölümler...
Temmuz ayında, önceki aylara nispeten düşük olmakla birlikte iletişim özgürlüğü ihlalleri yaşandı. Medyada yeni bir işsizlik krizi başgösterdi. Bir gazeteci hapis cezasına çarptırıldı. Toplatma ve gazetecilere yönelik şiddet devam etti. Kürtçe yayın yaptığı için RTÜK tarafından yayını durdurulan televizyon kanalı aleyhine verilen kararın Danıştay tarafından bozulması ve Yargıtay'ın Yalçın Bayer'le ilgili mahkumiyeti iletişim özgürlüğü lehine bir yorumla davanın reddedilmesine karar vermesi geçtiğimiz ayın kayda geçen "olumlu" gelişmeleriydi.
Medya dünyasında yeni bir işsizlik krizi yaşanıyor. 350 BRT çalışanının iş akitlerinin feshedilmesinden sonra CNN Türk'ten de 22 kişinin işten çıkarıldığı bildirildi.
Anadolu'da Vakit gazetesi yazarı Abdurrahman DİLİPAK, Cuma dergisinde çıkan "Kur'an Kursları" başlıklı yazısında, "halkı din farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek"' suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Danıştay 10. Dairesi, Diyarbakır'da Kürtçe yayın yaptığı için RTÜK'ün başvurusu üzerine Ankara 10. İdare Mahkemesi tarafından Can TV aleyhine verilen kararı bozdu.
Yargıtay 4. Hukuk dairesi, Vali yardımcısı Akın Yılmaz'a "FP sandalyesinde bir mürit vali" nitelemesi yaptığı için 1.5 milyar lira tazminat ödemeye mahkum edilen Hürriye gazetesi yazarı Yalçın BAYER'in temyiz talebini haklı buldu.
Basın Konseyi Genel Sekreterliği'nin ulusal çapta yayın yapan basın organlarından ve Konseye gelen bilgilerden yaptığı derlemeye göre Temmuz 2002'de meydana gelen önemli olaylar ve ayrıntıları şöyle:
AYIN OLAYLARI
MAHKUMİYETLER
· Anadolu'da Vakit gazetesi yazarı Abdurrahman DİLİPAK, Cuma dergisinde çıkan "Kur'an Kursları" başlıklı yazısında, "halkı din farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek"' suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Dilipak'ın cezası, sabıkasız olması ve aynı suçu bir daha işlemeyeceği kanaatiyle ertelendi. Dilipak, mahkeme çıkışında karara itiraz edeceğini söyledi.
BERAAT
· Siirt'de yayınlanan mahalli Mücadele gazetesi sahibi Cumhur KILIÇCIOĞLU, Deniz Gezmiş'le ilgili yayınladığı bir anma mesajı ile yayınladığı bir haber nedeniyle Siirt Asliye Hukuk Mahkemesi'nde yargılandığı iki davadan da beraat etti.
SALDIRI
· Kağıthane'de silahlı saldırıya uğrayan kameraman Salih Levent DAYSAL ayağından yaralandı.
· Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC) Başkanı Naci SAPAN, silahlı saldırıya uğradı.
GÖZALTI
· Star televizyonu'nda yayınlanan "Teksoy Görevde" programı yapımcısı ve yönetmeni Sadettin TEKSOY ile ekibi, Afyon'un Bayat İlçesi'nde Cumhuriyet Savcısı'na hakaret ettiği iddiasıyla gözaltına alındı. İfadeleri alınan Teksoy ve ekibi, çıkarıldığı mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
YAYIN TOPLATMA
· İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı, 2 Temmuz 2002 tarihli "Teslimiyeti değil Alternatifi tartışmalıyız" başlıklı yazısıyla "Halkı din ve mezhep farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik" iddiasıyla Haksöz dergisinin 135. sayısını toplattı.
DİĞER OLAYLAR
· Danıştay 10. Dairesi, Diyarbakır'da Kürtçe yayın yaptığı için RTÜK'ün başvurusu üzerine Ankara 10. İdare Mahkemesi tarafından Can TV aleyhine verilen kararı bozdu. Gerekçeli kararda, "radyo ve televizyon kuruluşlarında, evrensellik gereği Türkçe'nin dışındaki dillerle de haber programlarının yapılabileceği" belirtildi.
· Yargıtay 4. Hukuk dairesi, Vali yardımcısı Akın Yılmaz'a "FP sandalyesinde bir mürit vali" nitelemesi yaptığı için 1.5 milyar lira tazminat ödemeye mahkum edilen Hürriye gazetesi yazarı Yalçın BAYER'in temyiz talebini haklı buldu. Kararda "Basına sağlanan Güvencenin nedeni, toplumun sağlıklı , mutlu ve güven içinde yaşayabilmesi içindir" denilerek davanın reddedilmesi gerektiği bildirildi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 17:40