BASIN KONSEYİ RAPORU...
Mayıs ayının, iletişim (basın) özgürlüğü alanında en çok tartışılan konusu, Irak savaşı sonrasında ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz’in CNN Türk’e yaptığı TSK’yı eleştiren açıklamalarıydı. Türk basınında bazı medya organları ve yazarlar, bu konuda da ikiye bölündü. Bir kesim, Mehmet Ali Birand ve Cengiz Çandar’ın sorulması gereken zor soruları yöneltmeyip adeta bir propoganda aracı olarak hizmet ettiğini iddia etti. Diğer kesim ise bu iki gazeteciye yönelik “iliştirilmiş gazeteciler” şeklindeki iddiaları reddedip, Birand ve Çandar’ın yaptığı görüşmeyi büyük bir gazetecilik başarısı olarak nitelendirdi.
Türk basınında tartışılan bir başka konu ise “Akreditasyon” sorunuydu. Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi, Genelkurmayı akreditasyon ölçütlerini açıklamaya davet etti. Kanal-7, Samanyolu TV, Zaman Gazetesi, Yeni Şafak, Yeni Asya ve Akit gazetelerinin temsilcileri, Orgeneral Hilmi Özkök’ün akredite basının Ankara Temsilcileri ile düzenlediği toplantıya çağrılmamıştı. Ekşi’nin çağrısı basında geniş yer buldu.
Basının işlevi konulu tartışmalar, bir kısım yazarların “Basın general emri dinlememeli” şeklindeki açıklamalarına neden oldu. Karşı kesim ise “Basın, savaşta ABD’nin yanında yer almazsak ekonomik kriz doğar bahanesiyle Amerikalı generallerin emrine de girmemeli” şeklinde karşı görüş bildirdi.
Basın Konseyi Genel Sekreterliği’nin ulusal çapta yayın yapan basın organlarından ve Konseye gelen bilgilerden yaptığı derlemeye göre Mayıs 2003’de meydana gelen önemli olaylar ve ayrıntıları şöyle:
AYIN OLAYLARI
CUMHURBAŞKANI ve BAŞBAKAN’DAN KUTLAMA
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Basın Konseyi Başkanı olması dolayısıyla Oktay Ekşi’yi kutladılar.
YAYIN DURDURMA
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), “Toplumu teröre ve etnik ayrımcılığa sevk eden, halkı ırk, dil ve bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik eden yayınlara imkan verilmemesine” ilişkin ilkeyi ihlal eden Akra FM (İstanbul), Beyan FM (İstanbul), Çınar TV (Van) ve Gün TV (Diyarbakır) isimli radyo ve televizyonların yayınlarının 30’ar gün süreyle durdurulmasını kararlaştırdı. Kurul ayrıca, ATV, TGRT, CNBC-E, Flash TV ve Kanal 7’nin uyarılmasına karar verdi.
TRT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
TRT Genel Müdürlüğü seçiminde, Ankara 6. İdare Mahkemesi’nin, adaylardan Mehmet Nuri Şahin için aldığı yürütmeyi durdurma kararıyla başa dönüldü. TRT Genel Müdürlüğü seçiminde açılan yeni perde sonrasında RTÜK, Şahin’in tekrar adaylık vasfını kazandığını ve bu görüşünü Başbakanlığa bildirileceğini açıkladı.
TCK TASARISI
Bu arada, Türk Ceza Yasası Tasarısı yargı kararlarının yayın yoluyla etkilenmesinin önlenmesi amacıyla yeni düzenleme getiriyor. Tasarıya göre kesin bir yargı kararı verilmeden önce, hüküm ve kararları veya tanık beyanlarını veya bilirkişi mütalaalarını etkilemek amacına yönelik yayınlarda bulunanlara bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilecek.
HASAN TAHSİN ANILDI
İzmir’in işgalinde düşmana ilk kurşunu sıkarak Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın ilk kıvılcımını çakan gazeteci Hasan Tahsin İzmir Konak’taki anıtı önünde törenle anıldı.
HABERLEŞME KURULU
Haberleşme Yüksek Kurulu Başkanlığı’na Devlet Bakanı Beşir Atalay getirildi. Kurulun diğer üyeliklerine ise İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım getirildi.
INTERNET’TE ADRES SEÇENEKLERİ
Türkiye’de Internet kullanıcıları için yeni bir sayfa açıldı. ODTÜ Alan Adı Yönetimi tarafından gerçekleştirilen yeni düzenlemeyle “tr” uzantılı adresler zenginleştirilecek. Bu adresler noter huzurunda yapılacak çekilişle kura yoluyla dağıtılacak. Örneğin, “gaz.com.tr” adresini isteyen bir LPG firması bu adresi tescil ettirebilecek.
ANKA
ANKA Haber Ajansı 32’inci yaşını kutladı. Türk basın tarhinde en uzun ömürlü özel haber ajansı olma özelliğini taşıyan ANKA, Altan Öymen tarafından 1972’de kuruldu.Yönetimi o tarihten bugüne Müşerref Hekimoğlu üstlendi.
AKDENİZ AKTİF GAZETECİLER CEMİYETİ
Akdeniz Aktif Gazeteciler Cemiyeti, Hatay’da kuruldu. Başkanlığa Mehmet Hüseyin Zorkun seçildi. Cemiyetin, Hatay’da ve Akdeniz Bölgesi’nde görev yapan gazetecileri bir çatı altında toplamayı hedeflediği açıklandı.
SEKA
SEKA Balıkesir İşletmesi, özelleştirme ihalesine tek talip olarak katılıp, 1.1 milyon dolar teklif eden Albayraklar Grubu’na satıldı.
TGC MAYIS AYI RAPORU...
Basında olaylar
- TV8’de yeni yapılanma: Yeniden yapılanma sürecine giren TV8’de Ali Tevfik Berber haber müdürlüğü görevine getirildi. Berber daha önce Anadolu Ajansı, Cumhuriyet, Yeni Yüzyıl, HBB, Kanal D, ATV ve Star haber merkezlerinde görev yaptı. Kanalın yeni spor müdürü Göktuğ Sevinçli olurken, sorumlu genel müdür yardımcılığına da Aslı Büyüka getirildi. Daha önce Mepaş ve Fida Film’de çalışan Didem Can da reklam satış direktörü olarak TV8 ekibine katıldı. (01.05.2003)
- TGC’den 3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü açıklaması: Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Bu yıl, Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ne yaşanan sıcak bir savaşın ertesinde girildiği anımsatılan açıklamada; “Savaş hepimize bu özgürlüğün; halkın bilgi ve haber alma hakkı, özgür düşüncesini geliştirme ve ifade imkanları açısından taşıdığı önem kadar, çok yönlü anlamını da bir kez daha ortaya koydu. Her türlü iktidar ve gücün, despotik rejimlerde çok açık biçimde, ama ‘demokrasi ve özgürlük rejimi’ iddiasındaki sistemlerde de ikna, zor ve baskı yoluyla, bu özgürlüğü hemen sınırlama eğilimleri taşıdıklarını gösterdi. Buna, gazetecilerin öldürülmesi, farklı ya da karşı sayılan seslerin susturulması girişimleri de dahil. Savaş ortamı şunu da kanıtladı ki; çeşitli güçlerin zorla, baskıyla, şiddetle bu özgürlüğü kısıtlama, öldürme girişimlerinin ve bu özgürlüğü manipülasyon ve propaganda amacına kurban etmelerinin dışında, bazı gazeteciler ve bazı medya kuruluşları da özgürlüklerinden kolayca vazgeçebiliyorlar” denildi. TGC’nin açıklamasında, Türk medyasının sorunlarının bir kez daha titizlikle ortaya konulması gerektiğine işaret edilerek, şu tespitlerde bulunuldu;
1. Avrupa Birliği sürecinde bir takım demokratikleşme adımları atılmasına rağmen, düşünce ifadesine, eleştiri hakkına dair demokratikleşme gereği,
2. Son olarak özel radyo ve televizyonlarla ilgili yasanın değişikliği çerçevesinde devreye giren, özellikle de küçük ölçekli basın yayın kuruluşlarını ve yerel medyayı baskı altında tutan ağır para cezaları,
3. Siyaset-medya, devlet-medya ilişkilerinde, karşılıklı çıkarlar ya da beklentiler ekseninde, gazeteciliğin denetim işlevinin baltalanması yahut gazetecilerin iş takipçisi, tetikçi konumuna düşürülmeleri,
4. Var olan hakların dahi erozyonu, sendikal örgütlenmenin dağıtılması ve engellenmesi ile İş Güvencesi Yasası kapsamına gazetecileri dahil ettirmemek için uğraşan bir medya yönetimi zihniyetinin her an nefesini hissettirmesi sonucu, gazetecilerin işinden olma tehdidi altında adeta köleleştirilmeleri,
5. Grup çatışmaları sonucu gazete dağıtımındaki tekelin kırılmış gözükmesine karşın, bu yapının sağlam güvencelere bağlanmamış olması,
6. Siyasetçilerin, kamu yöneticilerinin, özel kişi ve kuruluşların, büyük medya endişesi ya da sempatisi sonucu, haber alma-iletme açısından adil rekabet koşullarının eksikliği,
7. Medya kuruluşlarının, özel çıkarlar çerçevesinde, birer propaganda ve çıkar çatışması aracına dönüştürülmesi,
8. Çeşitli kamu yöneticilerinin ve bürokratların, medya üst yönetimleriyle ilişki kolaylığı içinde, muhabirleri hor gören tutumları, bu alışkanlığın bizzat medya yönetimleri tarafından pekiştirilmesi,
9. Özellikle büyük medya kuruluşlarının, gerek kendi gruplarının faaliyetlerine, gerekse belli ekonomik politikalara ve beklentilere eklenmesi sonucu, toplumsal hayata ve ilişkilere dair çoğulcu bir bakış açısını ihmal etmeleri, güçsüz halk kesimlerinin seslerini sık sık boğmaları, güçlü kesimlerin fikri tahakkümünün uzantısı haline gelmeleri,
10. Medya gruplarının genellikle medya dışı faaliyetlerinden dolayı içine girdikleri çeşitli zorluklar yüzünden, kamu otoritesine bağımlılıkları yahut onlardan beklentileri,
11. Demokratik bir rejimde halkın bilgi edinme hakkının temel aktörü olan gazetecilerin, resmi ve özel kuruluşlar ile kişilerden bilgi ve haber alma imkanlarının sınırlı tutulması; özellikle de kamusal bilginin, kamu yöneticilerinin malı sayılması,
12. Özellikle çeşitli kamu görevlilerinin, gazetecilere karşı ayrımcı, ayırmacı ya da kayırmacı tutumları. (02.05.2003)
- TGC’den basın açıklaması: Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Bingöl’de yaşanan deprem ile ilgili bir açıklama yayınladı. TGC’den yapılan açıklamada; “Benzerlerinde yaşandığı gibi Bingöl depremi de kural dışı kazançların insan yaşamından üstün tutulduğu bir anlayışın egemenliğini sürdürdüğünü göstermektedir. Can kayıplarının yarattığı üzüntü, kamunun korumasına bırakılmış çok sayıda çocuk ve genç öğrencinin sorumsuzluğa kurban gitmeleri ile daha da yoğunlaşmıştır. Dileğimiz; sorumluların sorumluluklarının bilincine vararak benzer acıları yaşamamızı engellemeleridir” denildi. (02.05.2003)
- Hürriyet Gazetesi 55 yaşında: Hürriyet Gazetesi 55’inci yaş gününü 1 Mayıs Perşembe günü Hürriyet Medya Towers Çetin Emeç Salonu’nda gerçekleştirilen törenle kutladı. (05.05.2003)
- Milliyet, 53 yaşında: Milliyet Gazetesi, 53. yaşını, 3 Mayıs Cumartesi günü Doğan Medya Center’da düzenlenen törenle kutladı. Törende “2002 Milliyet Ödülleri”ne değer bulunanların ödülleri de verildi. 2002 Milliyet Ödülleri’ni alanlar; Ayça Demet Atay ile Faruk Akbaş, Yiğit Okur, Onur Caymaz, Yrd. Doç. Dr. Adem Erdem Erbaş ile Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Günerhan ve Sibel Ağı, Turhan Bulad, Can Gülten ve Timuçin Tunç, Birol Akgün, Yılmaz Çolak, Mehmet Serhat Tütüncüoğlu ile Naci Tikici, Dr. Murat Asli Dulupçu, Yrd. Doç. Dr. Nurhan Papatya ile Yrd. Doç. Dr. Gürcan Papatya, Selçuk Arı. (05.05.2003)
- ÇGD Akdeniz Şubesi genel kurulu yapıldı: Çağdaş Gazeteciler Derneği Akdeniz Şubesi 5. Olağan Genel Kurul toplantısı 3 Mayıs Cumartesi günü Antalya Kültür Merkezi’nde yapıldı. Seçimler sonucu; Hasan Üstün, Sefa Seyitoğlu, Erdem Güner, Fikri Cinokur ve İlkay Manış yönetim kurulu üyeliklerine getirildi. (05.05.2003)
- Ayşe Önal Akşam’da: Gazeteci Ayşe Önal Akşam Gazetesi’nde köşe yazarı olarak görev yapmaya başladı. Önal haftada üç gün okurlarıyla buluşacak. (05.05.2003)
- Orhan Yüksel yaşamını yitirdi: Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi, Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi gazeteci Orhan Şeref Yüksel yaşamını yitirdi. Mesleğe 1953 yılında Tan Gazetesi’nde başlayan Yüksel, Yeni Sabah ve Bizim Anadolu gazeteleriyle Doğan Kardeş ve Hayat dergilerinde çalıştı. Orhan Şeref Yüksel’in cenazesi, Etiler Tepecik Camii’nde kılınan ikindi namazının ardından Ortaköy Mezarlığı’nda toprağa verildi. (07.05.2003)
- TGS’de görev değişikliği: Türkiye Gazeteciler Sendikası’nda (TGS) Şükran Soner’in istifasıyla boşalan genel başkanlık görevine Behzat Erkoç getirildi. Behzat Erkoç TGS Yönetim Kurulu’nun 6 Mayıs Salı günü yaptığı toplantıda üyelerin oybirliği ile genel başkan oldu. Yeni Yönetim Kurulu; Ercan Sadık İpekçi, Hasan Ercan, İrfan Başçuhadar, Ayşen Meltem Fıratlı, Nevit Tokdemir, M. Murat Akbaş’ın ve Halide Özkul’dan oluştu. (07.05.2003)
- NTV muhabiri trafik kazası geçirdi: NTV Bingöl muhabiri Aydın Arık, Çeltiksuyu Bingöl karayolunda geçirdiği trafik kazası sonucu yaralandı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman ve beraberindeki heyetin Çeltiksuyu Yatılı Bölge İlköğretim Okulu enkazındaki incelemelerini takip eden Arık, dönüş yolunda aşırı hız yüzünden kaza yaptı. Arık, Bingöl Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. (07.05.2003)
- Milliyet Gazetecilik Aş., Simge Yayıncılık’la birleşiyor: Milliyet Gazetecilik Aş. Borsa’ya bir açıklama göndererek; 8 Mayıs Perşembe günü yapılan genel kurul toplantısında, Simge Yayıncılık ve Dağıtım Aş.’nin 28 Ocak 2003 tarihi itibariyle düzenlenmiş ara bilançoda mevcut tüm aktif ve pasifiyle devir alınması suretiyle birleşmesi konusunda gerekli işlemlerin yapılmasına karar verildiğini bildirdi. (09.05.2003)
- Cumhuriyet, 80 yaşında: Cumhuriyet Gazetesi, 80. yaş gününü 7 Mayıs Çarşamba günü Gazetenin Cağaloğlu merkez binasının bahçesinde düzenlenen törenle kutladı. Törenin ardından konuklara pilav, döner, bira ve dondurma ikram edildi. (09.05.2003)
- Yeni genel müdür Saner Ayar: Show TV’de genel müdürlük görevine Saner Ayar’ın getirildiği bildirildi. Kanalın önceki genel müdürü Zeynep Karamehmet Gönenç’ti. (09.05.2003)
- Basın Müzesi’nin hizmete girişinin 15’inci yılı: Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Basın Müzesi’nin hizmete girişinin 15’inci yıldönümünü 9 Mayıs Cuma günü Basın Müzesi’nde gerçekleştirilen törenle kutlandı. TGC Başkanı Orhan Erinç’in bir konuşma yaptığı törende aralarında Bilgi Üniversitesi, Doğan Kitapçılık, Yapı Kredi Yayınları’nın da bulunduğu Müzeye katkıda bulunan toplam on beş kişi ve kuruluşa ödül verildi, törenin ardından bir kokteyl düzenlendi. (10.05.2003)
- Babıali Sohbetleri’nin beşincisi: Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sosyal Dayanışma Vakfı’nın düzenlediği “Ustalar Ustalarını ve Anılarını Anlatıyor” başlıklı Babıali Sohbetleri’nin beşincisi 13 Mayıs Salı günü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Hakkı Devrim ve Altemur Kılıç’ın konuşmacı olarak katıldığı toplantıda, Mehmet Barlas da anılarını anlattı. Toplantının ardından konuklara simit, çay ve kaşar peynir ikram edildi. (14.05.2003)
- Rus Ticaret Ataşesi TGC’de: Rusya Federasyonu İstanbul Ticaret Ataşesi Victor V. Ilskiy, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ni (TGC) ziyaret etti. Ticaret Ataşeliğine yeni getirilen Ilskiy, TGC Genel Sekreteri Turgay Olcayto ile iki ülke arasındaki ilişkiler, Doğu Bloku ülkelerinin Avrupa Birliği’ne üye olmasının Türkiye ve Rusya ilişkileri üzerindeki etkisi konusunda bilgi alışverişinde bulundu. (16.05.2003)
- Star’dan CNN Türk’e transfer: Star’ın Ankara bürosunda çalışan İrfan Değirmenci görevinden ayrıldı. Değirmenci, CNN Türk’te çalışmaya başladı. (16.05.2003)
- Yeni gazete “Yarın”: Ufuk Güldemir’in sahibi olduğu, Tevfik Yener’in genel yayın sorumluluğunu üstlendiği günlük 28 sayfalık “Yarın” Gazetesi 100 bin lira fiyatla yayınlanmaya başladı. (16.05.2003)
- Fotoğraf ustası İsmet Gümüşdere yaşamını yitirdi: Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) üyesi, 2000 Yılı Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi İsmet Gümüşdere yaşamını yitirdi. Gümüşdere’nin cenazesi Teşvikiye Camii’nde kılınan öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi. Törene; Gümüşdere’nin ailesi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç ve Genel Sekreter Turgay Olcayto ile Gümüşdere’nin gazeteci arkadaşları katıldı. (19.05.2003)
- Kadir Usta, TGRT’den istifa etti: TGRT’nin belediye muhabirlerinden Kadir Usta görevinden istifa etti. Usta’nın yönetimle olan sorunları nedeniyle kanaldan ayrıldığı bildirildi. (19.05.2003)
- Eyisoy, Başbakanlık Basın Müşaviri: CNN Türk’ün AKP muhabiri Burcu Eyisoy Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Başbakanlık Basın Müşavirliği görevine getirildi. Profesyonel olarak gazetecilik yapan Eyisoy, ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü mezunu. (19.05.2003)
- Erinç; “Yerel medyada görev yapmak çok daha zor”: Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, Basın Yasası ve radyo televizyonlarla ilgili yasada getirilen para cezalarının özellikle yerel basın ve bağımsız gazeteler için “öldürücü nitelik” taşıdığını söyledi. Erinç yaptığı değerlendirmede; “Yerel medyada görevli meslektaşlarımız, daha zor koşullarda görev yapmak durumundalar. Çünkü yerel medyada, yerel yöneticilerle ilişkiler bizden farklı kapsamda gelişiyor. Yerel yöneticilerin Basın Yasası’ndan kaynaklanan çeşitli iddialar, şekil suçu olarak gündeme getirdikleri uygulamalar söz konusu ilçelerde kaymakamlar, illerde de valilerin resmi reklamların dağıtımı konusundaki yetkilerini zaman zaman kötüye kullandıklarını ve ayrım yaptıklarını biliyoruz. 2002’de yapılan Basın Yasası ve radyo televizyonlarla ilgili yasada getirilen para cezaları, özellikle yerel basın ve bağımsız gazeteler için öldürücü nitelik taşıyor” dedi. (22.05.2003)
- Zorlu’nun karikatür sergisi: Karikatür Sanatçısı, gazeteci Cafer Zorlu’nun “Köşkten Çizgiler” adlı karikatür sergisi 10 Mayıs Cumartesi günü Sultanahmet’teki Yerebatan Sarnıcı çıkışında bulunan Karikatürcüler Derneği Galerisi’nde açıldı. Ayhan Bermek ve Panasonic’in sponsorluğundaki sergide, ödüllü karikatür sanatçısı Zorlu’nun çeşitli dönemlerde çizdiği karikatürlerden örnekler yer aldı. (27.05.2003)
- ANKA Ajansı’nın yıldönümü: Kıdemli gazeteci Müşerref Hekimoğlu’nun yönettiği ANKA Ajansı 27 Mayıs Salı günü kuruluş yıldönümünü kutladı. ANKA Ajansı, 1972 yılından beri Türk basınına haber hizmeti veriyor. (28.05.2003)
- 21’inci Yerel basın Semineri Artvin’de: Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) Konrad Adenauer Vakfı ile birlikte düzenlediği yerel basın seminerlerinin 27’incisi, gazete çalışanlarına yönelik olarak Artvin’de gerçekleştirildi. İki gün süren seminere; Artvin, Ağrı, Bayburt, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Kars, Rize, Trabzon ve ilçelerinden yüze yakın gazeteci katıldı. Seminer sonunda katılımcılara sertifika verildi. (29.05.2003)
- Orhan Olcay anıldı: Bir kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Hürriyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Orhan Olcay, ölümünün ikinci yılında Zincirlikuyu’daki mezarı başında anıldı. Törene Olcay’ın ailesi, yakınları ve gazeteci arkadaşları katıldı. (29.05.2003)
- AA’dan TGC’ye ziyaret: Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Abdurrahman Bilgiç, Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdürü Hilmi Bengi ve AA İstanbul Bölge Müdürü Bayram Yaşlı Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ni (TGC) ziyaret ederek Başkan Orhan Erinç ve Genel Sekreter Turgay Olcayto’yla görüştü. (30.05.2003)
- ÇGD olağan genel kurulu toplandı: Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Olağan Genel Kurulu 31 Mayıs Cumartesi günü Anadolu Ajansı (AA) Konferans Salonu’nda toplandı. Olağan Genel Kurul seçimlerinde genel başkan ve yönetim kurulu üyeleri belirlenecek. (31.05.2003)
Basın davaları
- Göksel Anlar’ın yargılanmasına devam edildi: Kadıköy'de, DJ Emre Kuytu’yu öldürdüğü gerekçesiyle hakkında dava açılan Göksel Anlar’ın yargılanmasına Kadıköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Sanık Göksel Anlar hakkında “'adam öldürmek” suçundan müebbet hapis cezası isteniyor. (13.05.2003)
- Milliyet ve Posta’ya tazminat davası: Milliyet Gazetecilik Aş., Eren Güvenkaya, Nedim Şener ve Mehmet Demirkaya ile Simge Yayıncılık ve Dağıtım Aş. (Posta Gazetesi) ve gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Hasan Çakkalkurt, gazetelerde yayınlanan haberlerde Devlet eski Bakanı Hasan Aksay’ın kişilik haklarına saldırıldığı ve küçük düşürüldüğü gerekçesiyle Fatih 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan dava sonucu birer milyar lira tazminat cezasına çarptırıldı. (17.05.2003)
Basın ödülleri
- Yerel Gazetecilik Ödülleri dağıtıldı: Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ile Konrad Adenauer Vakfı tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen “Yerel Gazetecilik Ödülleri 2002” Merit Antik Otel’de gerçekleştirilen törenle dağıtıldı. Gecede; Bursa Kent Gazetesi’nden Serkan İncioğlu birincilik ödülünü alırken, İskenderun Ses Gazetesi’nden Serpil Korkmaz ikincilik ödülüne, Denizli Horoz Gazetesi’nden Engin Ünal da üçüncülük ödülüne değer görüldü. Törende ayrıca; Trabzon Karadeniz Gazetesi’nden Ahmet Külekçi ve Nurgün Günaydın Kurum, Yozgat Gazetesi sahibi Osman Hakan Kiracı, Hatay Güney Rüzgarı Dergisi Yazı İşleri Müdürü M. Ali Solak ve Erzurum Palandöken Gazetesi’nden Recai Uygur mansiyon aldılar. (14.05.2003)
- Kıdemli gazetecilere anı plaketi: Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi basın mesleğinde 50 yılını dolduran gazetecilere birer anı plaketi verdi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Salonu’nda düzenlenen törende ayrıca 50 yılını dolduran sinema ve tiyatro sanatçıları da ödüllendirildi. (24.05.2003)
- Gazi İletişim Ödülleri dağıtıldı: Ankara Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinin oylarıyla belirlenen “Geleneksel İletişim Ödülleri” fakültede düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Törende; “Gündemi En İyi Yakalayan Köşe Yazarı” ödülüne Güneri Civaoğlu değer görülürken, İletişim Fakültesi Onur Ödülü Tuncay Özkan’a verildi. “En Başarılı Haber Programı” seçilen 5N1K (CNN Türk), “En Başarılı İnternet Haber Portalı” seçilen ntvmsnbc.com, “En Başarılı Radyo İstasyonu” seçilen Number One FM, “En Başarılı Reklam Kampanyası” seçilen Young&Rubicam Reklamevi’nin hazırladığı Arçelik reklamı, Turkcell/Çağdaş Türkiye’nin Çağdaş Kızları kampanyasıyla “En Başarılı Halkla İlişkiler Kampanyası” seçilen Turkcell temsilcileri de törende ödüllerini aldılar. (28.05.2003)
RTÜK
- RTÜK’ten kanallara uyarı cezası: Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), 3984 Sayılı RTÜK Kanununun 4. maddesindeki “Gençlerin ve çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimini zedeleyecek türden programların, bunların seyredilebileceği zaman ve saatlerde yayınlanmamasına” ilişkin (z) bendine aykırı olduğu gerekçesiyle, Hülya Avşar ve Nez’in telefon hattı reklamlarını yayınlayan Star, Kral, Star Max ve Kanal 6 televizyonlarına uyarı cezası verdi. (07.05.2003)
- Show TV, Kanal D ve Star’a uyarı: Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Show TV’de yayınlanan ‘Haber Özel’ ve ‘Muhteşem İkili’ adlı programlarda “Yayınların toplumun milli ve manevi değerlerine ve Türk aile yapısına aykırı olmaması” kuralına uyulmadığı gerekçesiyle, yayından kaldırılmış olmasına rağmen yine aynı kanalda yayınlanan ‘Karar Anı’ adlı programdan dolayı kanalın uyarılmasına karar verdi. Üst Kurul, yayınladığı ‘Matilda’ adlı filmde “Gençlerin ve çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimini zedeleyecek türden programların, bunların seyredilebileceği zaman ve saatlerde yayınlanmaması” kuralına aykırı davranması nedeniyle Kanal D’yi uyardı. RTÜK ayrıca, Star televizyonunun da, kanalda yayınlanan ‘Deşifre’ ve ‘Haber Ekstra’ programlarında “Suçlu olduğu yargı kararı ile kesinleşmedikçe hiç kimsenin suçlu ilan edilmemesi veya suçluymuş gibi gösterilmemesi, kişileri suç işlemeye yönlendirecek veya korku salacak yayın yapılmaması” kuralına uyulmadığı için uyarı cezası almasını kararlaştırdı. (07.05.2003)
- RTÜK’e yeni gelir kaynakları: Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK); Bütçe, Muhasebe ve İdari İşler Yönetmeliği yayınladı. Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, özel radyo ve televizyon kuruluşlarından alınacak yıllık frekans tahsis bedelleri, özel yayın kuruluşlarına verilecek idari para cezaları ve bu kuruluşlardan tahsil edilecek faiz, gecikme zammı ve cezaları da Üst Kurul’a gelir yazılabilecek. Yayın kuruluşlarının brüt reklam gelirlerinden kesilecek yüzde 5 paylar, Üst Kurul varlıklarının değerlendirilmesinden elde edilecek olan faiz ve benzeri gelirlerle gerektiğinde TBMM bütçesinin transfer tertibinde yer alacak ödenek ve çeşitli gelirler de RTÜK’ün diğer gelirleri olacak. (19.05.2003)
- RTÜK’ten yayın durdurma: Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) 21 Mayıs’ta yaptığı toplantının ardından bir açıklama yayınlayarak; “Toplumu şiddete, teröre, etnik ayrımcılığa sevk eden veya halkı sınıf, ırk, dil, din, mezhep ve bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik eden veya toplumda nefret duyguları oluşturan yayınlara imkan verilmemesine” ilişkin ilkeyi ihlal ettikleri gerekçesiyle Akra FM, Beyan FM, Çınar TV ve Gün TV yayınlarının 30’ar gün süreyle durdurulmasına, ATV, TGRT, CNBC-e, Flash TV ve Kanal 7’nin de uyarılmasına karar verildiğini bildirdi. (29.05.2003)
Dünyada basın olayları
- Gazetecilerden Powell’a protesto: İspanyol gazeteciler, Amerikan askerlerinin Irak’ta öldürdüğü meslektaşları için ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell’ı protesto etti. Powell’ın Madrid’de düzenlediği basın toplantısında hazır bulunan kameramanların bir kısmı, öldürülen İspanyol kameraman Jose Couso’nun adı ve fotoğrafıyla “öldürüldü” yazısı ile arkasında “yanıt istiyoruz” yazısının olduğu tişörtler giydiler. Irak savaşı sırasında Bağdat’ta yabancı gazetecilerin kaldığı Filistin Oteli’ne Amerikan tankının açtığı ateş sonucu Reuters kameramanı Taras Prostyuk ve İspanyol Tele 5 televizyonu kameramanı Jose Couso yaşamını yitirmişti. (03.05.2003)
- Gazetecilik açısından en kötü ülke, Irak: “Basın Özgürlüğü Günü” nedeniyle bir bildiri yayınlayan Merkezi New York’ta bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ); gazetecilik mesleği açısından en kötü ülkenin, savaş sırasında 13 gazetecinin yaşamını yitirdiği Irak olduğunu açıkladı. Listede Afganistan, Çeçenistan, Batı Şeria ile Gazze, Eritre, Togo, Kolombiya ve Belarus da bulunuyor. Bildiride, bu ülkelerde etkinlik gösteren gazetecilerin bir kısmının öldüğü, bir kısmının da cezaevlerinde olduğu belirtiliyor. (03.05.2003)
- İngiliz gazeteci yaşamını yitirdi: Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentinde, İsrail Ordusu’nun ev yıkımları ve Filistinli çocukların şiddetten nasıl etkilendiğine dair bir belgesel çekerken İsrail askeri güçlerinin açtığı ateş sonucu boynundan yaralanan İngiliz gazeteci James Miller yaşamını yitirdi. (04.05.2003)
- RSF’nin 2002 yılı bilançosu: Merkezi Paris’te bulunan uluslararası basın örgütü Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü günü dolayısıyla 2002 yılına ilişkin bir bilanço yayınladı. Raporda; 2002’de 692 gazetecinin gözaltına alındığı, 1420 gazetecinin dövüldüğü veya tehdit edildiği, 389 medya kuruluşunun sansüre uğradığı bildirildi. 1 Ocak 2003 tarihi itibariyle, dünya cezaevlerinde halen 118 gazetecinin bulunduğuna dikkat çekildi. Rapora göre; 2001’de 110 gazeteci günlerini hapiste geçirirken, 2002’de bu sayı 118’e yükseldi, fazla sayıda gazetecinin hapiste tutulduğu ülkeler arasında Nepal (18), Eritre (18), Myanmar (16), Çin (11) ve İran bulunuyor. RSF’nin raporunda dikkat çekilen bir diğer konu da, 2002’de düşünceleri veya meslekleri nedeniyle öldürülen gazetecilerin çoğunun silahlı gruplarca infaz edildikleri ve bu 25 gazetecinin arasında Wall Street Journal Gazetesi muhabiri Daniel Pearl de bulunuyor. (05.05.2003)
- Basın için güvenlik enstitüsü kuruldu: Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, gazetecilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla “Uluslararası Basın Güvenliği Enstitüsü” adlı bir enstitü kurulduğunu bildirdi. Federasyondan yapılan açıklamada; aralarında AFP ve BBC’nin de bulunduğu yaklaşık 80 medya kurumu tarafından desteklenen bu yeni Enstitünün; gazetecilerin, çatışmaların veya diğer şiddet eylemlerinin kurbanı olmalarının önlenmesi amacıyla kurulduğu belirtildi. (05.05.2003)
- Kıbrıslı Türk gazetecilere barış ödülü: Dünya Sinler ve Kültürler Forumu’nun düzenlediği, “Globalizasyon Döneminde Kiliseler ve Din: Barışa Giden Yollar” başlıklı uluslararası konferansın açılış töreninde, Kıbrıslı Türk gazeteciler Şener Levent ve Sevgül Uludağ, basın ve düşünce özgürlüğü için verdikleri mücadele nedeniyle onur ödülü aldılar. Ödüllerini Yunanistan Kültür Bakanı Venizelos’tan alan gazeteciler, konuşmalarında medyaya “sağduyu” çağrısı yaptılar. (05.05.2003)
- Elizabeth Neuffer Irak’ta yaşamını yitirdi: Amerikan Boston Globe Gazetesi muhabiri Elizabeth Neuffer ve tercümanı Irak Samarra’da bir trafik kazası sonucu yaşamını yitirdi. Yapılan açıklamada, Neuffer’in içinde bulunduğu aracın Bağdat ve Tıkrit arasında bulunan Samarra kasabasında bir parmaklığa çarptığı bildirildi. Elizabeth Neuffer’le birlikte Irak’ta savaşın başladığı 20 Mart’tan beri ölen gazetecilerin sayısı 16’ya yükseldi. (11.05.2003)
- Jayson Blair’a soruşturma: ABD’nin saygın gazetelerinden New York Times’ın muhabiri Jayson Blair hakkında “gazetecilik mesleğini icra ederken hile karıştırdığı” iddiasıyla soruşturma başlatıldı. “Başka gazetelerden malzeme çalmak, kişilerin söylemedikleri şeyleri yazmak ve olaylar hakkında yalan söylemek”le suçlanan Blair’in son yedi ayda kaleme aldığı 73 yazısından 36’sı kusurlu bulundu. Okuyucularından özür dileyip kusurlu bulunan yazıların bir listesini yayınlayan New York Times, bu durumu gazetenin 152 yıllık tarihinde bir dip nokta olarak nitelendirdi. (12.05.2003)
- İran’da 7 gazeteciye 53 yıl hapis cezası: Katıldıkları bir toplantı sırasında gözaltına alınan yedi İranlı gazeteci ( Tagi Racmani, Hoda Saber, Rıza Aliani, Saide Madani, Ali Rıza Recai, Murteza Kazemian ve Ezatullah Sahabi) “rejim karşıtlığı” yaptıkları iddiasıyla toplam 53 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Tutuklanmaları kınayan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Genel Sekreteri Robert Menard; “Bu mahkumiyetleri kabul edilmez buluyoruz ve kınıyoruz. Yargı önüne çıkarılan gazetecilerin hiçbiri adil yargılanmadı” dedi. (16.05.2003)
- CHA ekibine saldırı: Irak’ın kuzeyindeki Kerkük şehrinde yaşanan olayları görüntüleyen Cihan Haber Ajansı’nın (CHA); Bülent Ceyhan, Yaşar Yağcı ve şoför Oktay Kemaloğlu’ndan oluşan haber ekibi şehrin güney girişinde Arap grupların saldırısına uğradı. Ekip şoförü Oktay Kemaloğlu’nu tartaklayan saldırganlar, ekiptekilerin Kürt olmayıp Türk olduklarını öğrenince aldıkları malzemeleri geri vererek özür diledi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:06