Konsey’den yapılan yazılı açıklamada, Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi ile Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok’un yaptığı işbirliği sonucu 3 ayaklı bir “Gazetecilere Hukuki Yardım Projesi” hazırlandığı ifade edildi.
Projenin temel amacının “Yeni Ceza Yasası nedeniyle gazetecilerinhapse atılmalarını önlemek” olduğu kaydedilen açıklamada, anlaşma sonucu Basın Konseyi’nin, isteyen gazetecilere ücretsiz hukuk desteği sağlayabilmek için Anadolu’daki 75 baronun başkanlıkları nezdinde teşebbüse geçtiği bildirildi.
Basın Konseyi’nin, proje kapsamında gerçekleştirilen Hukuki Yardımve Destek Servisi ile soruşturmaya uğrayan gazeteciye ücretsiz avukat temin edeceği belirtilen açıklamada, gazetecilerin kendileri hakkındaki soruşturmaları bildirmeleri için de Konsey’de kırmızı hat kurulacağı, ayrıca gazeteciler hakkındaki ceza davalarını Konsey gözlemcisinin de izleyeceği kaydedildi.
UYGULAMA BAŞLADI
Uygulanmaya başlanan projeye göre, kendisi hakkında “gazetecilik görevi nedeniyle” soruşturma açılan gazeteci, bunu Basın Konseyi’ne bildirip hukuki yardım istediği taktirde Konsey Genel Sekreterliği, o yörenin işbirliği yapmayı kabul etmiş avukatlarıyla temas kurarak vekil-müvekkil ilişkisini oluşturacak.
Gazeteci, sadece o yöredeki asgari vekalet ücretinin gerektirdiği vergi miktarınca ödeme yaparken, hukuk usullerine yabancı olmasından kaynaklanabilecek maddi yükten kurtulacak.
Projenin ikinci ayağını ise “Kırmızı Hat” denilen “bilgilendirme” süreci oluşturuyor. Buna göre, gazetecilerin, kendileriyle ilgili bir soruşturma başlar başlamaz “Bilgilendirme Formu”nu Basın Konseyi’ne bildirmesi gerekecek. Bu servis sayesinde gazetecilere yönelik ceza soruşturmaları anında öğrenileceği gibi, yeni yasanın doğurduğu sonuçlar da yakından izlenecek.
Basın Konseyi, yargılama aşamasında da gazetecileri yalnız bırakmayacak. Gazetecilerin davaları, “Basın Konseyi Gözlemcisi” sıfatını taşıyan üyeler tarafından düzenli olarak izlenecek ve gözlemci bunu kısa rapor halinde Genel Sekreterliğe bildirecek.
“Gazetecileri baskı altına alarak yıldırmak isteyenler, böylece karşılarında Basın Konseyi’ni de bulacaklar” denilen açıklamada, bunların sonucunda Türkiye’deki iletişim özgürlüğünün haritasının çıkarılacağı ve tüm dünyaya bildirileceği ifade edildi.
(ntvmsnbc)
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:16