Gündem
  • 29.10.2022 19:30

Başkan Erdoğan: Togg 85 milyonun ortak gururudur

Türkiye'nin otomobili Togg'un ilk aracı, bugün banttan indi. Türkiye'nin 'Devrim' ile başlayan yerli otomobil hayali sonunda gerçekleşti. Banttan çıkan ilk Togg'un direksiyonunda geldiği kürsüde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Togg 85 milyonun ortak gururudur. Türkiye'nin yerli ve milli otomobilinin başarısı için destek ve dua edenlere teşekkür ediyorum' dedi.

İlk yerli otomobil girişimi 'Devrim'den 60 yıl sonra, Türkiye'nin yerli ve milli otomobil üretme hayalinde önemli bir kilometre taşı geride kalıyor. 2018 yılında Türkiye'nin otomobilini üretmek hedefiyle resmen kurulan Togg'un Gemlik'te bulunan tesisi, Cumhuriyet Bayramı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, banttan çıkan ilk Togg'un direksiyonunda geldiği kürsüde açıklamalarda bulunuyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN KONUŞMASINDAN SATIR BAŞLARI:

Togg 85 milyonun ortak gururudur. Türkiye'nin yerli ve milli otomobilinin başarısı için destek ve dua edenlere teşekkür ediyorum

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TOGG Gemlik Kampüsü Açılış Töreni'nde konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank'ın konuşmasından satır başları:

Cumhuriyetimizin yüzüncü yılına büyük bir heyecan ve şevkle hazırlanıyoruz. Bir yandan mevcut ihtiyaçları karşılarken yenilikçi projelere hız verdik. Togg'da otomobil endüstrisinin geleceğine yön verecek bir proje. Otomobile dair her şeyi unutun, Togg otomobilden daha fazlası derken ciddiydik. Kısaca Togg kullanıcısına göre dönüşen ve dönüştüren bir teknoloji. Togg'u üreteceğimiz tesisi de fabrikadan daha fazlası diyoruz.

Togg projesinin direksiyonunda Hans yok, George yok. Ayşe var, Mehmet var, Türkiye var.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOGG Gemlik Kampüsü Açılış Töreni'nde konuştu...

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun konuşmasından satır başları:

Bugün milletimize verdiğimiz sözü tutmanın haklı gururunu yaşıyoruz.

Hala bize inanamayanlar var bunu da biliyoruz ama olsun yılmıyoruz. 2017 Mayıs'ında Cumhurbaşkanı'mıza söz verdiğimizde bizle dalga geçmişlerdi. 2018 Haziran'ında şirketimizi kurduğumuzda bize gülmüşlerdi. 2019 Aralık'ında ilk araç lansmanını yaptığımızda "Oyuncak bu" demişlerdi. 2 sene önce Temmuz 2020'de burada temel attığımızda "Bu fabrika bitmez" demişlerdi ama biz hiçbir zaman pes etmedik. Ümidimizi de kaybetmedik en iyi yaptığımız işi yaptık.

Milletimize verilen sözü tutabilmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Ortaklarımla gurur duyuyorum. 1300 kişiyi aşan Togg ekibiyle gurur duyuyorum, devletimle gurur duyuyorum. En önemlisi ilk gördüğü günden itibaren araçlarımızı çok seven halkımızla gurur duyuyorum. 1960'larda çok önemli bir fırsatı kaçırmıştık. Devrim arabasına sahip çıkamamış, Türkiye'nin otomobilini yapamamıştık. 4100 yılda bir gelen teknoloji fırsatını Türkiye olarak kaçırmıyoruz. Küresel rakiplerimizle baş başa yarışa giriyoruz. Hala bize inanmayanlar var bunu da biliyoruz, yılmıyoruz.

Banttan inecek ilk araçla birlikte seri üretime başlıyoruz. Mart ayıyla birlikte araçlarımızı kullanacağız. Şimdi de dün üretemezsin diyenler bugün de dünyaya satamazsın diyorlar. Cumhurbaşkanım sizin huzurunuzda bir söz daha veriyoruz. Önce Avrupa'ya sonra tüm dünyaya Togg'u satacağız. Bu hedefi de siz verdiniz bize, ihracat olmazsa olmaz dediniz. 2024 sonu itibarıyla ihracatımızı Avrupa ülkelerinden başlayarak duyacaksınız.

Togg Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Gürcan Karakaş, TOGG Gemlik Kampüsü Açılış Töreni'nde konuştu.

Togg Üst Yöneticisi Karakaş'ın konuşmasından satır başları:

Yola çıktığımız zaman otomobilden fazlasını yapmak için yola çıktı. İlk hedefimiz ülkemizin yüzde 100 fikri mülkiyetine sahip olduğu mobilite markasını oluşturmaktı. Bunu yaparken özümüzden değerleri katmaktı. İkincisi her şey artık otomobil dünyasında cep telefonun başına geldiğinin otomobilin de başına geleceğini işaret ediyordu. Sadece otomobil yapmak bizim için seçim değildi. Akıllı cihaz yapıp, ekosisteme bağlamak ve dünyaya açmaktı. İki hedefin aynı anda yapılmasını gerektiren boyutları vardı. Akıllı cihaz diyorduk, eko sistem kısmı, şirketleri barındırma.

Beyaz sayfaya kara kalemle modelledik, 2019 yılında sizlere sunduk. Asıl yolculuğumuz ve sorumluluğumuz katlanarak gitti. Mayıs 2021'de ürünlerimizi denemeye başladık. Çarpışma testi, kış testi, dayanıklılık testini yaptık. THY ile Güney Amerika'ya uçtuk. Temmuz'da deneme üretimine başladık.

Eko sistem dediğimiz zaman akıllı cihazı tasarlarken tüketici elektroniği mantığıyla tasarlıyoruz. Dünyanın en iyileriyle çalışarak zamana karşı çalışıyoruz. Ekosistemi aynı zamanda geliştirirken artık inovasyonlar kurumsal şirketlerden değil, start-up'lardan çıkıyor. Fintek, oyunlaştırma, blokzincir, siber güvenlik olsun. Bunlar otomobil dünyasında olan teknolojiler değil. Start-up ve kurumsal şirketlerle ekosistemin çekirdeğini oluşturduk.

THY ile anlaşma yaptık araç kullanırken statü mili toplanabilecek. Burası dümdüz alandı, inşaata başladık. Önce zemin güçlendirildi, tesisimizi ilk etapta 100 bin ikinci etapta 175 bin araç üretecek şekilde hazırladık.

Anadolu'da doğmuş insanlar olarak büyük zenginliğimiz var. Doğu ve Batı'ya döndüğümüzde insanlar olarak birleştirebiliyoruz. Togg'u artık küçük yazıyoruz. Daha yakın, daha arkadaşça olduğunun ifadesi olarak. Teknoloji şirketlerinin bulunduğu noktalarda kendimizi konumlandırıyoruz. Otomobil fuarlarına gitmedik. CES'e gittik, start-up'ların buluştuğu konferanslara gittik.

Togg'un sadece bir şirketle sınırlı kalması mümkün müydü? Değildi. Avrupa'ya gideceğiz. Standartlarımızı Avrupa'ya göre yapıyoruz. Togg Europe'u kurduk, Stutgart'ta kurduk. En önemli teknoloji batarya ve hücresi. Gemlik Kampüsü'müzün bitişiğinde Avrupa'nın en modern temiz enerji üssünü kurduk. Şarj altyapısı elektrikli araçlar için çok önemli. Trugo adında şirket kurduk. Trugo ile beraber ülkemizde 1000 tane yüksek hızlı şarj cihazı sipariş ederek ülkemizde uçtan uca seyahat yapmak için çalışmalara başladık.

Her 25 kilometre ve her 50 kilometrede olmak üzere şarj istasyonlarımızı belirledik. Yarından itibaren ne yapacağız. Kullanıcı odaklı şirket olarak kullanıcıya temasımızı en yakın noktadan yönetmek istiyoruz. Teknolojinin hızlı gelişmesiyle bunu en verimli yönetmenin en kolay yollarından birisidir. Herkes her bilgiye ulaşabiliyor. Klasik dünyanın sağladığı bayinin bilgileri eskimiş olabiliyor. Satış sonrası da benzer. İçten yanmalı araçlarla kıyaslanamayacak kadar servis ihtiyacı az. Kısacası fiziksel temasını dijital dünyanın imkanlarıyla birleştirerek kullanıcılarımıza yakın olmak istiyoruz.

GERİ SAYIM SONA ERDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 27 Aralık 2019'da ön gösterim araçlarının tanıtımı yapılan, 18 Temmuz 2020'de fabrikasının inşasına başlanan Togg'un seri üretimi için geri sayım sona erdi.

Fikri ve sınai mülkiyet hakları yüzde 100 Türkiye'ye ait küresel bir marka ortaya çıkarmak ve Türk mobilite ekosisteminin çekirdeğini oluşturmak hedefiyle yola çıkan Togg'un seri üretiminin gerçekleştirileceği Gemlik Kampüsü'nün açılış töreni başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Togg Üst Yöneticisi (CEO) M. Gürcan Karakaş'ın hitaplarının olacağı törene yerli ve yabancı basın yoğun ilgi gösteriyor.

Bursa ve çevre illerden kendi imkanlarıyla Togg Gemlik Kampüsü yakınlarına kadar gelen vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sevgi gösterilerinde bulundu.

Yaklaşık 2 yıl gibi kısa sürede tamamlanan Togg Gemlik Kampüsü'nün açılışına şahitlik etmek isteyen davetliler, törenden saatler önce turnikelerden geçirilerek alana alındı.

Togg'un seri üretiminin yapılacağı Gemlik Kampüsü'nde açılış için hazırlıklar ise tören öncesinde tamamlandı. Bursa-Yalova kara yolundan tesise ulaşım sağlanan kavşaklara Karayolları Genel Müdürlüğü ekiplerince "Togg" yazılı yön tabelaları yerleştirildi.

Kara yolundan 5 kilometre uzaklıktaki tesisin yolları ve kavşaklarında Togg'un amblemini yansıtan peyzaj çalışmaları yapıldı.

Güncellenme Tarihi : 29.10.2022 19:37

İLGİLİ HABERLER