
BAŞKENT EDAŞ'TAN VATANDAŞLARA UYARI
Ankara’da kendilerini TEDAŞ görevlisi olarak tanıtan bazı kişilerin "kaçak elektrik kullanmakla" suçladıkları vatandaşlardan maddi menfaat sağlamaya çalıştıkları belirtilerek, kapıdan tahsilat yapmak isteyenler olduğu takdirde "Polis İmdat"ın aranması veya en yakın karakola müracaat edilmesi gerektiği bildirildi.
Başkent Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (EDAŞ) Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, basında çıkan haberler ve vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine, Ankara’da kendilerini TEDAŞ görevlisi olarak tanıtan bazı kişilerin "kaçak elektrik kullanmakla" suçladıkları vatandaşlardan maddi menfaat sağlamaya çalıştıklarının tespit edildiği kaydedildi.
Açıklamada, bu tür olaylarla karşılaşılması halinde şunların yapılması istendi:
"-Şirket tarafından yetki verilenler dışında sayaçlara başkasının müdahale etmesine izin verilmemeli. Mutlaka kimlik ve yetki belgesi istenmeli. Şirket görevlisi olduğundan şüphe duyulanlar hakkında 230 86 12-231 23 31 numaralı telefonlar aranmalı.
-Elektrik faturaları şirketin tahsilat veznesine, anlaşmalı banka şubelerine ve PTT şubelerine ödenebilir. Kullanım yerinde kapıdan tahsilat yapmak isteyenler olduğu takdirde, Polis İmdat aranmalı veya en yakın semt karakoluna müracaat edilmeli.
-Abone, sayaç ve üzerindeki mühürlerin korunmasından sorumludur. Sayaç ölçü ve devrelerine yapılan her türlü işlem için imzalı belge istenmelidir. Belgede mutlaka şirketin unvanı ve çalışmayı yapan müdürlük isminin bulunup bulunmadığı ve sunulan hizmetin (açma sonrası sayaç ve ölçü hücresi mühürlenmesi, kesme sonrası sayaç ve ölçü hücresinin mühürlenmesi vb.) eksiksiz yerine getirilip getirilmediği kontrol edilmelidir.
-Sayaç ve ölçü devreleri sürekli denetim altında tutularak başkaları tarafından müdahale olup olmadığı kontrol edilmelidir. Böyle bir müdahale tespit edildiği anda bağlı olunan işletme müdürlüğüne yazılı olarak müracaat edilmelidir.
-Kullanılmakta olunan tesisat için sözleşme yapılması kanun gereğidir.
Adına sözleşme bulunmadığı tespit edilenler hakkında usulsüz elektrik kullanımına ilişkin hükümler uygulanır.
-Müşteri olmadan elektrik kullanan, sayacın çalışmasını engelleyen, yasal şekilde tesis edilmiş sayaçtan geçmeden tüketim yapan, daimi veya geçici başkasına elektrik veren veya sayaç mührünü koparanlara kaçak ve usulsüz kullanım hükümleri uygulanır. Kaçak elektrik kullandığı tespit edilenlerin elektriği kesilerek, kaçak cezası dahil tahakkuk çıkarılır, Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulur. Bu konuda Türk Ceza Kanunu’nun 142. maddesinde 2-5 yıl hapis cezası öngörülmektedir."